Bahan2
500 gm sotong ~ bersihkan & potong kemudian dicelur sebentar & tos
1 tangkai daun kari
5 ulas bwg merah ~ hiris
3 ulas bwh putih ~ cincang
garam & gula secukup rasa
1 biji cili hijau ~ hiris (MaDiHaA tambah)
Bahan2 ini dicampur jadikan pes
2 s/b pes tom yam
2 s/k rempah kari ikan
1 1/2 s/b sos tiram
2 s/k sos ikan
6 s/b air panas
Cara Menyediakan
1. Panaskan minyak dan masukkan daun kari, bawang merah, bwg putih dan tumis hingga kekuningan.
2. Campurkan bahan2 pes tadi dan gaul rata & biar lebih kurang 3 minit.
3. Masukkan sotong dan cili hijau.. kacau rata. Masukkan garam (jika perlu) & gula & masak selama 5 minit. Sedia utk dihidangkan.
Salam Lia...
ReplyDeleteDua2 seafood akak suke...hihihi
Tengok gambo udah terliur... makan pulak ngan nasi panas2 alahaii... lapo nyelah hihihi...
blh amik idea ni...sllu kalau msk sotong asik wat goreng kunyit & kicap/sambal je
ReplyDeletelia,mlm nie bleh cuba buat.....hehehe....udang tu pun guna bahan yang sama gak ker...?
ReplyDeletesalam kamalia..dah banyak kali juga aka jumpa ni..tapi belum pernah buat..
ReplyDeletenak kena buat jugak la ni..
hantar la kat rmh ina sket... hehehe dh menu baru. lps ni leh cuba. tq kak...
ReplyDeletekak ede:salam akak..bestkan kak mkn dgn nasi panas2..nak2 time hujan n sujuk camni..
ReplyDeleteshima:amikla..kalu dulu sy pun slalu camtu gak..asyik msk bnda yg sama je..
echa:cubela..mst ur hubby suka..udang pun msk cr yg sma gak..
kak erna:salam akak..aah,dah ramai yg cube buat cmni..cubela smk kak..
ReplyDeletemoklong:meh2..bg mangkuk..nnt akak bg..
salam ramai dah cuba resepi ni.. mesti sedap ni.. bila la turn akak plak..stok sotong dah abis
ReplyDeletekak ita..aritu nmpk izah guna ayam pun jadi gak..cubela dulu..mmg sodap..:D
ReplyDelete