Pages

Saturday, 31 March 2012

Nursing Cover DIY

Salam wbt..ni antara projek geli-geli saya kalau anak takde kat rumah..Alhamdulillah, berjaya jugak membuat nursing cover sendiri. Ini semua dengan izin dariNya. Saja nak letak kat sini sebagai salah satu  pencapaian diri saya dalam hobi yang tak seberapa ni. Tapikan, nak menyiapkan ni pun ambik  masa yang lama..haha, yela nak menjahit tu kena ada mood tau..pastu kena tengok Afiya mood ok ke tidak..Kadang-kadang baru nak mula menjahit dia dah bangun. Nanti dia akan kacau kalau mama tak berhenti dan layan dia..Sepatutnya nursing cover ni cuma ambik masa sehari dah boleh siap, tapi memandangkan orang nak buat ni adalah tahap amatur dan tahap pemalas yang begitu meninggi, berminggu-minggula nak menyudahkan. huhuhu. Dah rasmikan 2 minggu lepas, tapi ni baru teringat nak ambik gambar..;p

Tutorial saya ambik dari sini. Cuma kelebaran kain tu saya tak ikut sangatla..Ikut badan saya yang kurus comel ni je..Sebelum ni ada nursing cover yang saya beli tu, tapi Afiya tak berapa suka sangat. Tu yang kena buat yang baru, lagi jimat kekdahnyakan..Jahitan takdela secantik mana pun, lepasla untuk dipakai sendiri.
taraa..
sori, aritu dah gosok, ni nak ambik gambar terus keluar dari dalam beg..
komot yang amat sangat, abaikan..:p
saya guna D-ring tu je..
senangkan untuk adjust tali tu ikut keselesaan kita.

Wednesday, 28 March 2012

Kabocha Tempura

Salam wbt...Dah alang-alang duk bertapa dalam bilik ni, saya update la satu lagi ye..Ma little princess tak bagi mama dia bergerak ke mana-mana pun, kalau nak jugak kena bawak dia sekali.
Semalam Mr K bawak balik sekilo kabocha (labu) yang dah siap potong..Sangat nipis memang sesuai untuk dibuat tempura. Beli di kilang sayur, 1kg cuma 150 yen..Cukup banyak kot, konpem muak makan kabocha lepas ni..hehe Bila balik tu, mintakla saya buatkan tempura. Sebagai isteri yang solehah*ehem* seharusnya saya buatkan aja permintaanya itu *tetiba ada slang indo pulop*..Guna je tepung tempura itu, kasik bancuh sama air, kacau-kacau tepung hingga jadi sebati dan goreng..Senang sangat kot. ;p


Actually, untuk dapatkan potongan yang sama nipis dan rata tu, Mr K kata diorang potong guna mesin..
Labu tu akan diletak kat tempat sepatutnya, lepas tu mesin tu terus pappp*macam tula kot bunyi dia potong* dan pekerja akan angkat labu tu..labu tu masih dalam keadaan sebiji lagi, cuma dia dah terbelah   kecil-kecil tapi belahan tak sampai ke bawah..mereka akan belah dua untuk buang biji dan selepas tu baru diorang akan pisahkan belahan-belahan yang dibuat oleh mesin tadi..
eh, faham ke?sori, takdo gambar la..saya rasa kalau dibuat secara manual memang tak dapatla senipis macam tu dan size pun tak sama je kan..
tu ha sekilo..sangat banyakkan..
pitam mak nak  ngabiskan semua tu.. takpe, esok, lusa makan la kabocha tempura lagi..huhu
yang saya angkat guna hashi(chopstick) tu saja poyo je..haha
besar macam tu terel la saya nak pegang, 
tapi kalau cekodok nak angkat guna hashi konpem hangusla jadinya..hehe
eh, Kak As terel tau angkat cekodok guna hashi..kagum sekejap saya time tu..ekeke

jemputlah minum petang..
kalau lepas makan tempura ni saya suka minum air kosong..
sebab dia agak berminyak kan, kalau saya minum air yang manis-manis konpem loya lepas tu..

Haru..Sakura..Haru...Sakura..

Salam wbt..Ni ha baru je sejam keluar matahari, tapi makcik malas nak jemur baju di luar. Sejuk kat luar tu walaupun nihonjin ni dah lama dah duk jemur kain kat luar tu. Hari tu adalah 2 kali saya jemur kat luar kot, tapi bila petang nak angkat balik bercinta nak keluar ke balkoni tu. Lagi cepat kering bila jemur baju kat dalam bilik dari jemur baju kat luar nun..hehe Pagi tadi sejuk ketaq-ketaq, yuki turun dengan lebat bersama hujan, nak suruh anak-anak mandi pun susah..

Haru kat tajuk tu bermaksud spring..bukan haru biru hidupku..hehe *ok, tak kelakarkan* 

Tahun ni hanami (flower viewing) kami nak ke Hirosaki, Aomori. Ini kiranya antara tempat yang paling cantik untuk hanami di Tohoku, Jepun ni. Tak kira, kalau adik-adik ni tak nak pergi takpe, kami boleh pergi sendiri. Lagipun Insya Allah ni adalah spring terakhir kami kat sini before back for good nanti. Tahun pertama dah pernah pergi ke situ, boleh baca kat sini..

Tadi duk tengok balik gambar kami naik sampan, wahhhh..sangat syiok..tahun ni tak tahula boleh naik lagi tak..huhu. Afiya kecik lagikan. Ai is takut nak bawak dia naik sampan itu..

sangat teruja beb time ni *walaupun perut duk kecut takut sampan bocor atau terbalik:p*
naik sampan sambil menikmati keindahan alam ciptaan Allah.
Subhanallah..
sakura yang berjuntaian di tebing tasik itu..
sangat cantik..


lepas tu nak jalan kat sini yang mana pohon sakura penuh sepanjang koen (taman)
koen ni sangat besar boleh semput nak habiskan satu koen ni..
walaupun Hirosaki agak jauh dalam 250-300km dari Morioka, 
saya tak kira nak pergi jugak..

Waktu hanami jugak waktu paling best..Sesiapa pencinta bunga macam saya, waktu inilah sesuia untuk menembak segala jenis bunga..bercita-cita nak dapat micro lens*tetiba..harap-harap orang tu baca;p*..Lepas dah habis sakura, lepas tu adalah musim tulip..lepas tu ros..lepas tu macam-macam jenis bunga sampai tak tahu nama bunga tu pun..main tembak je, simpan dalam koleksi gambar bunga-bungaan saya..Lagi apa ye..ha, waktu ni jugak cuaca nyaman je. Time nila boleh berpiknik sakan. Selalunya kami akan bawak bento ala potluck, jadi bila dah gather suma orang boleh makan bermacam-macam jenis..slrrrrpp..tetiba lapaq.Alamak, encik Kamil dah balik..ok,got to go..petang sikit ai BW na..sayang korang semua*tetiba*;p

Tuesday, 27 March 2012

Tuna Burger Chef Wan

Salam wbt..ai is mengantuk, huhu. Ma little princess tak sihat, clingy like a koala. Seriously, this time bila dia tak sihat dan demam, she is super cranky and clingy.Langsung tak nak dengan babah dia, nak mama je. This time pun nampak dia tak larat sungguh even nak merangkak pun dia tak mampu. Tapi, semalam dah bawak pergi klinik, so dapatla bagi makan ubat cepat-cepat. Takut tau kalau dia kena masuk hospital lagi. Semalam saya cakap jugak dengan babah dia ni, kot-kot dia kena demam campak kot. Untuk budak bertiga tu diorang time macam nila selalunya kena campak. Afiya pun nampak macam sakit je, malam asyik mengerang dan tak nak makan langsung. Tapi nasib dia nak menyusu . Alhamdulillah, hari ni nampak dah sihat sikit. Dah nak makan sikit. Dah boleh senyum dengan kakak dia..For the record, hari ni still snowing. Subhanallah..Dari last week hari khamis, snowing bersama dengan hujan. Jadi snow tu tak menebal cuma jalan jadi becak dan kotor. Suhu sekejap panas, sekejap sejuk terlampau. Nanti saya tunjuk la gambar snow flakes yang turun besar-besar sungguh. Kalau kena badan dan kepala mesti berlekuk jadinya*ekeke..yang tu saya tipu..;p*

jemput sarapan..:p

Burger ni saya buat last week, hari khamis ke rabu. Tak ingat la pulak. Tapi sangat sedap uols. Anak-anak nampaknya lagi suka burger tuna dari burger daging. Takpe, mama boleh buat lagi, lagi pun sonang je nak buat dia kan..Resipi ni ambik dari CMG. CMG pulak guna resipi dari Chef Wan. Terima kasih CMG, kongsi resipi yang sedap ni. Memang berbaloi guna resipi ni. Highly recommended!

saya guna 3 tin tuna
dapatla 8 keping tuna patties 
patties tu saya tambah lagi dengan shredded cheddar cheese..
yummy..yummy 
Tuna Burger
source: CMG

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 tin ikan tuna (setiap satu beratnya 185g) ditoskan- saya guna 3 tin tuna :80g each
2 camca besar cincangan bawang besar (mat guna 1 biji)
1 camca besar daun parsley, dicincang
2 biji telur, dipukul sedikit
1 cawan serbuk roti (mat guna serbuk roti kaler oren)
1 camca besar mentega, dicairkan
1/2 camca teh mustard
1/2 camca teh garam
1/4 camca teh lada hitam yang baru dikisar
1/4 cawan mayonnaise
Mentega untuk menggoreng kepingan burger tuna 

*saya tambah shredded cheddar cheese dalam 1/2 cawan*


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Campurkan semua bahan2 diatas kecuali mentega untuk menggoreng. Gaul rata2 dan biar sejekap. Ketepikan.
  2. Untuk mendapat saiz kepingan burger tuna yang sama besar, mat bagi bancuhan tadi kepada 8 bahagian yang setiap satu beratnya 70 gm.
  3. Alas plastik atas papan pemotong, letak bulatn besi berukuran 4 cm atas plastik tadi. Ambil 1 bahagian adunan, ratakan dalam lingkaran besi tadi, tekan2 biar padat. Keluarkan perlahan2, kemaskan dan alih dalam pinggan besar. Buat hingga siap. Simpan dalam peti sejuk sejekap.
  4. Panaskan sedikit mentega dalam non-stick pan, goreng kepingan burger tadi sehingga kuning keemasan, dengan cermat, terbalikkan dan masak lagi hingga keemasan. Angkat dan boleh digunakan...
 
gambar dari iphone..
time ni makan untuk burger yang ke2..haha..gila melantak kan..;p

Saturday, 24 March 2012

Sungguh enak dimakan begitu saja..

Salam wbt..saja geli-geli update hari minggu. Sangat kepohci kan..haha. padahal kat fb dah letak dah gambar ni, tapi kat sini tetap nak letak jugak tau. Biar ingat sikit jasa dan budi orang yang membeli dan membawanya. Orang berbudi kita berbahasa..Malam ni ajak dia dinner sekali dengan kami..sian dia, mesti takde mood nak masak lagi kan..ececeh

tara..................
hehe..dah..dah korang yang kat Malaysia jangan la cakap, 
"eh, roti gardenia pun nak tepek kat blog ke"..
haha.sangat kepohcikan..ala, macam la tak tahu roti kat sini bukan suma boleh dimakan, 
kalau nak yang sedap tu kenala rajin sikit buat sendirikan..
kirim kat adik Fido..
muahaha..puas mak dapat makan roti butterscoth tu. setahun beb tak makan roti tu..
kami dulu tetiap kali nak balik sini, mesti bawak stok roti balik sini..
selalu kalau flight malam, tengah hari tu babah diorang akan pi beli roti yang sampai hari tukan..jadi boleh tahan lama dalam 2 ke 3 hari jugakla..
walaupun roti tu akan jadi kemek, abaikan je. Rasa tetap sama deh..
boleh jugak dibuat bekal makan dalam shinkan @bullet train..
tapikan, roti yang delicia tu dah tinggal 2 bungkus je..
bun ikan bilis masih ada..pagi tadi budak bertiga dah makan sampai 4 bungkus..

 
muka teruja makan roti..
bebudak ni memang jenis bangun awal..kalu faeiq tu pukul 6 pagi dah bangun..
ni pukul 7 pagi dah sarapan..pastu pukul 10 dah lapar balik..makan kepsi pulak..
pastu pukul 11.30 Amni mintak makan nasi pulak..
mama pun cakap..tunggu babah balik sekejap lagi kita makan sama-sama..

 
ni makan tengah malam tadi..
tunggu orang tu balik bawak benda ni semua 
dah dekat pukul 11.30 malam baru sampai rumah..
kebulur bini dia ni ha..sanggup tak makan nasi tu sebab nak makan benda ni :p

oklah..tu je untuk hari ni..



Thursday, 22 March 2012

Strawberry and Chocolate Trifle

Salam wbt..ehem, dah petang baru free. Nak kongsi resipi yang sangat sedap..slrrrppppppppppppp..haha. 1st attemp buat trifle. Sangat sedap uols. Waktu makan ni rasa nak nangis tau sebab bila baru gigit sikit, terasa cream cheese, bila gigit lagi dalam rasa  coklat pula. Tapi, dapat makan sikit je pun sebab memang niat nak hidang untuk tetamu minggu lepas..Makan sikit tu pun sebab nak rasa macam mana la rasanya..kot tak sedap, kononnya takyah la keluarkan kan, tapi bila dah rasa kesedapannya tu nak makan lagi, dah tak boleh..:( Takpe, next time kita buat lagi ye, lagi pun ramai yang request suruh buat lagi ni ha..Terima kasih TTM share resipi yang sodap ni. *eh, terasa macam stalker la pulak, banyak sungguh resipi dari sana sejak akhir-akhir ni kan..*
 
untuk lapisan pertama tu saya letak strawberry dan blueberry..
saja nak ngabiskan stok blueberry yang hampir kecut..:p

 
see..
lapis pertama tu kek coklat,
lapis kedua  strawberry  dan blueberry
lapis ketiga tu yang paling sodap tau..coklat kastad..nangis bila dapat gigit yang tu..
lapis keempat pulak super duper yummy..cream cheese, 
pastu dapat pulak gigit stoberi yang masam manis tu..
kalau ada hazelnut atau almond lagi sodap kot..


Resipi asal Black Forest Trifle
source: TTM..terima kasih kak. share kat sini pulak naa..
           untuk step by step nak buat trifle boleh pi tengok kat blog TTM

Lapisan pertama
Bahan
Kek Coklat - kalau boleh beli, lagi senang. tapi saya kena buat sendiri 
dan guna resipi Super moist Eggless Chocolate cake

-Potong kek kecik- kecik ..susun dlm bekas.  

Lapisan kedua
Bahan:
2 x 415g cans stoneless black cherries in syrup- guna 
strawberry  fresh dan  blueberry kecut..haha
1 1/2 tbsp air panas
2 tsp gelatin

- asingkan 1 1/2 cwn syrup dlm mangkuk.
- campur air panas dgn gelatin, kacau hingga larut.
- campur dlm syrup. Kacau sebati
- Tuang atas kek
- tabur semua cherries.
- sejukkan dalam peti ais selama 30 minit 

Lapisan ketiga
Bahan:
2/3 cawan tepung jagung
1/3 gula kastor
2 1/2 cawan susu segar
200g dark chocolate

- campur tepung jagung dengan gula dlm periuk
- tuang susu perlahan2 sambil kacau.
- Masak dengan api sederhana hingga kental. tutup api.
- masukkan dark chocolate, kacau sampai larut.
- Tuang atas lapisan kedua
- sejukkan selama 15 minit 

Lapisan keempat
Bahan:
2 x 250g packet cream cheese
1/3 cawan gula
300ml thickened cream-whipping cream 200ml

- pukul cream cheese dengan gula hingga smooth.
- masukkan thickened cream. Pukul hingga sebati.
- tuang atas lapisan ketiga. tutup bekas.
- sejukkan 4-6 jam dlm peti ais
- Taburkan dry-roasted almonds atau hazelnuts dan chocolate. 

Wednesday, 21 March 2012

MamyPoko..MamyPoko..kami suka MamyPoko..;p

Salam wbt..*This is not an advertorial or paid post*..eceh, kena terangkan dulu, kang ada orang ingat saya dibayar pulak bila cerita pasal mamypoko ni ha. Entri ni lebih kepada nak cerita pengalaman kami dengan diapers anak-anak sepanjang mereka membesar ni. 
 
Umum ramai yang tahu Amni dan twins beza hanya setahun je. Jadi, sewaktu kami kat Malaysia sebelum datang sini lagi, memang guna diapers tu banyakkkkkkkkkkkkkk sangat. Seriusly, sangat banyak. Sebulan tu memang spend duit untuk diapers je dah lebih dari duit makan kami sebulan. Bayangkan, Amni baru setahun lebih dan twins pulak baru lahirkan, memang beli diapers tu dah jadi macam apa dah. Saya ingat lagi, twins baru lahir, satu hari je dah guna berpuluh kot. Newborn kan selalu poo poo, jadi, tersangat banyak diapers yang diguna. Nak guna nappy liner, saya macam tak yakin je..haha..last-last, walaupun sikit je hasil buangan diorang tu tetapla saya tukar.  Tak salah saya waktu tu cloth diapers macam baru lagi kat Malaysia dan bila benda baru ni harga memang mahal lagi kalau nak dibandingkan dengan harga sekarang ni.. Nak guna napkin saya tak cukup rajin waktu tu. Sanggup ke nak basuh banyak-banyak..hehe, nak masak pun kadang-kadang tak sempat tau waktu tu. Ikan goreng dan sambal belacan pun  beli..sapa yang ada anak kembar tahu la kot macam mana kesibukkannnya, ke saya sorang je yang pemalas sibuk macam tu.huhu..:p


Dulu, kami kalau buat weekly shopping kalau nampak ade diapers murah je mesti kena beli..Yang bagusnya twins ni jenis kulit yang tahan lasak sikit. Tak kisah brand apa pun kami pakaikan je. Kalau Amni tak boleh. Jangan sebarangan beli diapers untuk dia. Kalau tak sesuai, nanti habisla merah-merah naik ruam. Segala jenis brand kami beli kecuali MamyPoko. Mahal kot nak beli, pastu nak guna untuk 3 orang pulak tu..Kayap babah jadinya nanti..So, memang kat sana tak pernah gunala MamyPoko.


Bila duduk kat sini, MamyPoko lah pilihan kami. Sebabnya tersangatla murah. Mungkin kami beli di negara MamyPoko 'dilahirkan'. Rasanya MamyPoko kot yang paling murah kat sini kalau nak dibandingkan dengan brand lain dan ramai jugak kawan-kawan kat Nihon ni pun guna MamyPoko jenis ni. Mungkin ada la yang guna brand lain, ikut pilihan masing-masingla kot. Kalau tengok gambar kat atas tu, size BIG (XL) ada 48 pieces + 4 pieces cuma 1180 yen. Cuba convert ke RM berapa..ada yang satu jenis pack lagi, dalam dia adala 36 pieces, yang tu kadang-kadang boleh dapat dalam 798 yen je. murahkan. Lepas tu kat sini dari mula memang beli jenis MamyPoko Easy Fit Pants. Sangat memudahkan kerja kami ibu bapa yang agak pemalas rajin ni..;p Easy fit pants sangat sesuai untuk anak-anak kami yang tersangatla aktif ni. Bila tengok diorang duk berlari-lari sana sini pun tak yah risau kot-kot diapers tu terlondeh ke..Sebabnya easy fit dengan pinggang dan punggung diorang. Lagi satu tak yah risau takut terbocor ke sebabnya kat tepi tu memang dibuat double leak guard. Tapi, kot nampak dah penuh tu, tukarla ye, jangan dibiar anak tu pakai lagi, dah tentu nanti bocor. Tak pasal-pasal dari takde kerja jadi kerja pulak kan..Easy fit pants ni pun sangat senang kalau nak ditanggalkan, kita cuma koyakkan je bahagian tepi tu dan gulung pastu gunakanlah sellotape yang memang sedia ada kat situ dan buang. Senangkan. Kalau malam-malam nak bangun tukar diapers anak sambil lelap mata pun boleh buat..haha..dasar pemalas perajin..;p
kalau tengok gambarajah di atas ni, 
dalam satu pack tu adala 5 jenis diapers corak yang berlainan..
yang ni kami dapat mickey mouse..kadang-kadang adala chipmunks ke..macam-macamla..
selalunya kalau twins ni suka memilih sikit especially Faeiz. 
Tak nak yang tu, nak pakai yang ni..suka hatila nak, asalkan pakai..
nampak sellotape tu, ha yang tu bila dah koyakkan tepi diaper tu, 
kita gulungkan dan sellotape je.
senangkan takdela bersepah-sepah ke nanti..

Sekarang ni kalau kat sekolah twins ni dah diaper free. Jadi, penggunaan diapers tu dah berkurangan. Sehari tu kalau bekalkan setiap seorang 3 pieces pun, selalunya nanti bila bawak balik used diapers tu adala dalam 3 pieces je kot. Kat sini, used diapers harus parents bawak balik. Setiap pagi kena bekalkan plastik untuk sensei letakkan used diapers tu nanti. Kalau sebelum ni setiap hari kami akan bekalkan seorang dalam 6 pieces diapers. Habis tau. Kalau seminggu sekolah, kami bekalkan dalam 60 pieces. Pitam waktu tu nak bekalkan diapers untuk sensei ni ha. Sensei ni akan tukarkan diapers diorang dalam 2-3 jam sekali, jadi kalau ambik petang tu memang habisla. Kalau ada sale, babah diorang ni belila banyak-banyak. Kalau ada jenis jual sekotak terus, beli sampai 3 kotak sekali. Dapatla jimat dalam 2 minggu. Nasib baik Amni cuma pakai diapers waktu malam je..
 kalau ada yang dalam kotak macam ni selalunya dijual murah..
dalam 1480 yen kot..entahla tak ingatla, lebih kurang macam tu la.
ada 3 pack dalam tu, setiap pack ada 26 pieces.

  yang ni pulak untuk budak tomei sorang lagi..
lepas lahir kami pakaikan brand pampers, sebab mamypoko takde yang untuk newborn..
dah masuk 3 bulan tukar yang ni pulak..
absorbency sangat bagus..
Afiya ni masih pakai saiz S lagi..haha..
serius sangat kecik dia ni. takpe, jimatkan..
dulu-dulu, waktu pregnantkan dia, berazamla jugak nak guna cloth diapers kat sini.
kat sini cloth diapers sangat murah..
tapi, bila memikirkan winter season yang lama kat sini, lepas tu nak membasuh dan mengeringkan tu agak membuatkan saya menolak idea tu..
mana ada dryer wei kat rumah ni, kalau ada nak jugakla guna.
nanti kalau jemur dalam rumah mengharapkan heater je,
saya takut macam tak kering sangatla pulakkan

Okla..itu saja cerita hari ni..cerita pasal diapers anak-anak je pun. Nanti tahun depan, back for good nak bawak berkotak-kotak daipers ni. Boleh buat stok untuk Afiya pulak..haha..kat Malaysia mahalkan diapers. Ingat kami balik tahun lepas dan sebelum-sebelum tu la, nangis tengok harga diapers kat Malaysia, brand yang biasa-biasa je pun dah mencekik darah..:(

Monday, 19 March 2012

Laksa Kedah Special

Salam wbt..spesel tu..hehe. Okla rasa dia, memang sedap. 2nd attempt buat laksa utara. Dolu-dolu memula datang sini, ada jugakla buat, tapi rasa hancus..tak sedap tapi waktu tu boleh diterima lagi alasan sebab tak pandai masak lagi kan. Sekarang ni agak terel sikit..sikit je terel dia still tak boleh lagi nak lawan orang yang sangat terel buat laksa utara macam kakak saya ke..Lady Ayu ke..adik Nik Zuliani ke..laksa diorang memang sedap dan mantop!. 


Suka makan laksa yang podeh, lagi podeh lagi best tau. Tapi yang ni okla, kami makan berdua je. Anak-anak kalau pedas ni agak kurang sikit tapi kalau masak kari pedas diorang tak kisah. hehe..ada ciri-ciri anak mami di situ.

 
bunga kantan tu ada adik ni bagi saya..tahun lepas la kot..lama sungguh baru nak guna.;p
frozen kan, jadi bila-bila nak guna boleh je. tak yah nak risau busuk atau apa..
daun kesum pulak memang banyak sangat, sampai tak tahu nak masak ape..
saya tak pandai masak asam pedas, asyik tak jadi je..
daun kesum tu MIL post dari Malaysia..
saya mintak mak keringkan dulu pastu baru masukkan dalam plastik 
dan bungkus elok-elok..
Boleh simpan lama, jadi tak payah la nak kena guna yang fresh, bukannya ada kat sini pun
nak tanam kat kawasan rumah saya ni takut tak hidup sebab winter lama sangatkan..
cakap pasal winter pagi ni yuki masih turun lagi..huhu


Laksa Kedah Special
source: my resipi tulip 77  terima kasih di atas resipi sedap ni..

Bahan-bahan
2 kg ikan kembung-buang ekor dan kepala (saya guna tuna dalam tin-3 tin)
2 btanag daun kantan- saya guna 1/2 batang je..jimat kekdahnya.;p
3 ikat daun kesum
3sb cili giling
10 biji cili padi- tumbuk halus
20 keping asam keping- letak 5 keping je
20 gram belacan -besar kuku ibu jari
garam

Bahan-bahan ulam
1 labu bawang besar
1 biji salad buah
1 ikat daun selum
1 batang timun
3 buji telur rebus
1 biji lemon
1 batang bunga kantan
laksa- saya guna udon

Cara-cara
1. Ikan dibersihkan,masukkan dalam periuk besar bersama 10 keping asam gelugor. Isi air hingga   menutupi ikan & rebus hingga hancur.
  1. Bila dah hancur,bawa keluar ikan & tunggu sejuk,air rebusan jgn dibuang biarkan dlm periuk. Asingkan isi ikan dr tulang kemudian blend hingga hancur.
  2. Masukkan ikan yg dah di blend tadi dalam periuk yang sama. Masukkan bunga kantan,asam keping,daun kesum,cili giling,cili padi dan belacan. Masak dengan api sederhana,biarkan mendidih dan sentiasa panas.
  3. Bila kuah terlalu pekat, tambahkan air supaya kuah laksa jgn terlalu cair dan jgn terlalu pekat.
  4. Masukkan garam & serbuk perasa.
  5. Bawang besar, salad, daun selum, timun dan bunga kantan dimayang halus. Timun & limau sambal dipotong dua.
  6. Masukkan laksa dalam mangkuk dan taburkan bahan2 ulam dan siramkan kuah laksa semasa tgh panas. Siap utk dimakan.

Thursday, 15 March 2012

Slow roasted Portuguese chicken

Salam wbt..hari ni saya sharela ye apa ayam yang sodap tu..hari ni pun buat lagi..cukup sebulan dah makan ayam ni. ekeke..dah kadang tu ada je hari yang malas nak duduk lama kat dapurkan, tapi nak makan sedap..selalunya saya akan bakar ayam je. Kalau dulu tu selalu la tukar-tukar menu, tapi sekarang ni asyik resipi ni je..Mmeang sedap dan kena dengan tekak kami sekeluarga. Kalau korang tak tahula kan, kot tak kena takpe, bolehla cuba resipi yang lain pulak. Lagipun bahan dia simple je dan senang..hehe. Senang tu memang kenala dengan diri saya ni ha..:p Takpe, next week cuba resipi lain pulak ek..Orang dalam rumah ni memang senang nak bagi makan, asalkan ada ayam bakar, konpem habis..Resipi dari Chloe, ecece..yela, kadang-kadang nama dia Chloe, kadang Tim, kadang Roxanne..haha..nama ic saya tak tahu..terima kasih kak TTM kongsi resipi yang sodap ni ha..

 
ni gambar 2nd time saya buat..
yang 1st dulu lupo nak ambik gambar..
time ni makan dengan nasi minyak, coleslaw dan black pepper sauce..
bolehla kan* tah ape2 combination entah* anak saya suka makan dengan black pepper sauce
 
ni last week punyo..
makan dengan nasi bukhari..
napela nasi saya mesti pucat je..huh:p
saya suka beli chicken leg ni ha..senang nak masak apa-apa kan :8-)
yang ni hari ni..belum dibakar lagi time ni.
saya letak carrot, potato dan sweet potato sekali..
acik agak malas nak buat coleslaw hari ni..
cuma buat black pepper sauce je..
Slow Roasted Portugese Chicken
source: TTM
Resepi:
1.6kg seekor ayam
1 biji cili siam, cincang(aku guna 3 biji cilipadi yang tautau asal-usul)
1 sudu besar sweet paprika
3 ulas bawang putih, ketuk
2 sudu kecil garam
1/2 cawan jus lemon
2 sudu besar minyak olive
1 sudu besar daun oregano segar dicincang kasar.

Cara:
1. Panaskan oven 160C.(Aku panaskan ke 220C)
2. Basuh ayam dengan air sejuk, keringkan.  Potong ayam di sepanjang bahagian tulang belakang. Buang tulang belakang dia. Tekan dada ayam bagi ayam rata.
3. Campur dan gaulkan semua bahan dalam mangkuk.
4. Lumurkan pada seluruh bahagian ayam, sumbat bawah kulit sekali.
5. Masukkan dlm oven dan bakar kira-kira 2 jam atau(Aku bakar guna combo oven 25 minit) sehingga masak. Sapu ayam dengan lebihan bahan marinate setiap 20 minit. 

Wednesday, 14 March 2012

::From Paris with love::

Salam wbt..hari ni buat short entry je. Ingat nak update resipi ayam yang sedap, tapi belum edit gambar lagi. Ada kemalasan di situ nampaknya..Resipi tu sangat sedap, dah tiga minggu berturut-turut saya buat, jadi bolehla share kat sini pulak nanti. Bukan resipi ciptaan sendiri, ni pun ambik dari orang lain jugak. Saya tak terel lagi nak cipta resipi sendiri ni bagai tau..huhu

Plan hari ni pulak, nak bw sampai kurus lebam..Selalunya akan pergi ke blog kengkawan rapat lepas tu akan pergi ke blog yang komen kat entry sebelum-sebelum ni. Lepas tu kalau sempat nak reply semua komen yang tertunggak. Tapi nak buat semua tu lepas settle keje rumah la kot. Petang sikit nak habiskan projek yang tertangguh. haiyohh, dah dekat sebulan tak siap-siap lagi ni..( T___T ' )

Oklah..itu je..nanti saya sambung lagi naa..

eh..eh..baru perasan..tajuk poyo sungguh..haha. ala, sebenarnya tak tahu nak letak tajuk apa, jadi letakla tajuk tu. Nak pergi Paris tak tahu bila *entah dapat pergi atau tak, belakang cerita;p* Tak sabar nak tunggu barang yang saya kirim dari Paris dan Spain ni..Lagi 2 minggu sampai..hoyeah..hoyeah. Jangan risau, saya takkan tunjuk kalau saya dapat beg LV ke..Channel ke..Prada ke..Gucci ke..tak elok tau menunjuk-nunjuk ni (Astaghfirullahalazim).saya kirim barang biasa je, nanti kalau ada lebih, boleh bagi pada sesapa yang nak ke..ok tak?sapa nak..sapa nak..? Tapikan tak janjila ye..kalau ada rezeki lebih, saya let go..kalau takde, tunggula barang dari negara lain pulak. :8-))


Monday, 12 March 2012

Part 2: Tsunami 2011

Salam wbt. Disebabkan tak nak jadi orang yang tidak berpegang pada janji, hari ni saya sambung lagi cerita semalam(setahun yang lepas). hehe..better late than never, rite? Ok, sambung..semalam sampai part yang kami berkumpul semua tu kan..

Dalam pukul 5 petang macam tu, kami waktu tu dalam 8 adults, 6 kids berkumpul dan berbincang. Kami sepakat duduk dulu dalam kereta masing-masing, tak tahu nak pergi mana..hehe, sebenarnya waktu tu semua tak tahu nak buat apa, ikut nasihat dari makcik Nihonjin tu supaya masing-masing standby dalam kereta je. Dah duduk dalam kereta, tengok TV baru tahu yang ada tsunami rupanya. Serius, sebelum tu kami semua tak tahu pun ade tsunami. Memang disconnected dengan dunia luarkan. Bila tengok berita kat TV tu memang masing-masing diam. terpaku. speechless..Bila dah tahu jadi macam tu, kami semua pun bergerak ke supa nak cari makanan nak jadikan stok la kononnya. Bila sampai kat supa, tengok orang beratur kat dalam tu, memang ramai. Masing-masing dah panik tu sebab diorang keluar beli stok makanan banyak-banyak. Dapat jugakla kami beli air mineral, roti dan snack. Rak makanan kosong je kat supa tu. Even benda yang tak sedap pun orang beli jugak. Bila dah beli semua tu kami tengok la kat jalan raya, memang banyak sungguh kereta. Saya rasa diorang pun tak tahu nak pergi manakan sebab kalau nak duduk dalam rumah masih bahaya lagi. After shock waktu tu selang setengah jama mesti ada. Ngeri bila pikirkan. Fikir punya fikir akhirnya kami semua setuju balik dan berkumpul di rumah saya. Ingat lagi waktu tu nak solat isyak, dah masuk rakaat kedua, earthquake datang lagi. Agak kuat, semua berhenti solat dan  berlari turun. Bila dipikirkan balik, agak kelakarla..haha..Sampai bawah, tengok keadaan dah redha sikit, baru solat kat tepi jalan je. Lama jugakla duduk dalam kereta waktu tu tapi masing-masing tak bukak enjin pun sebab nak jimat petrol. Memang waktu tu , petrol dah tinggal sikit, battery telefon masing-masing tinggal sikit. Kami naik balik bila yakin takde susulan yang kuat dan makan malam. Makan malam kami waktu tu hanyala maggie, onigiri dan spageti. Kak Lisa memang masak tengah hari tu tapi lauk dia semua tumpah. Yang tinggal nasi dalam rice cooker je. Yang saya pulak, masak sambal telur tapi masak 2 biji je. Yang tinggal waktu tu sambal je. Rumah depan ade spageti semalam tapi masih elok, makan jela. Memang waktu tu anak-anak diutamakan. Kesian diorang kan, dah la sejuk lapar pulak. tu. Kebetulan kami baru dapat parcel dari Malaysia minggu tu, jadi ada jugakla biskut dan maggie untuk dimakan. Itupun bercatu sebab tak tahu keadaan selepas itukan. Kalau nak dipikirkan, kami masih lagi beruntung sebab boleh balik rumah dan boleh makan malam lagi. Orang ditempat lain lagi teruk. Duduk di evacuatioon centrekan, jadi paham-paham jela keadaan kat situ. Kalau nak makan pun cuma boleh makan onigiri je dan pisang kot..tak ingatla sebab kalau kat sini waktu tu di evacuation centre tu diorang cuma bagi onigiri dan pisang je. Apapun keadaan kami masih baik lagi kalau nak dibandingkan dengan affected areas..

Bila dah malam, kami tidur dengan memakai tudung dan jaket siap-siap. Tido memnag tak nyenyak sungguh. Bergegar kuat je, semua orang bangun, tanya nak kena turun ke tidak ni... Dahla waktu tu sangat gelap, memang tak nampak apala. Telefon masing-masing dah kong, jadi main raba-raba je. Mr K, husband Kak Lisa dan Nayo tidur kat rumah atas. Jadi memang dah asingla tempat tido perempuan dan lelaki. Malam tu jugak, suhu jatuh lagi jadi -4C..memang gigil gagagaga..Kesian anak-anak, diorang pun tidur tak nyenyak sebab terlampau sejuk.  Saya rasa kami semua tidur-tidur ayam je waktu tu, bila bergoyang je, masing-masing bangun..huhu. Yang tak tahannya, ada jugak adik dara ni yang tidur memakai beg. Senangkan, kalau nak lari terus pakai kasut je..

Bila subuh, memang senang sangatla nak bangun yela sebab tak tidurkan. Tengok air pun dah habis, jadi Mr K datang bawak yuki (snow)sebaldi untuk kami guna sebagai ganti air nak ambik wudhu. Malam tu sempatla dia letak baldi atas kereta untuk tadah snow tu. Uwaaaa..sejuk yang amat. Dah la heater takdekan, bila solat tu gigil-gigil la. Toilet rumah saya toksah cakapla..haha..macam-macam bau, itupun bila stok air dah habis, semua duk menahan kecing. Tak tahu nak bersihkan macam manakan..hehe..Bila dah siang sikit, Mr K masakkan snow untuk jadikan air minuman. Pagi tu semua blur..tak tahu nak buat apa. Masing-masing masih trauma lagikan. Borak punya borak, yang lelaki ni pun keluar nak cari stok air minuman. Mesti ada yang tertanya kenapa kami tak duduk kat evacuation centre kan. Kamikan petang tu memang tak dengar satu berita pun pasal evacuation/shelter center tu. Dah pagi baru tahu. Rupa-rupanya, bekalan air dan gas di aparto lain masih ada, cuma ada sesetengah aparto je yang memang automatically shut down bekalan air dan gas. Kami berpindah duduk rumah Kak Lisa pulak. Barula masing-masing dapat beristinjak dengan lebih selesa. Masak tengah hari dan bincang apa yang patut kami buat lepas tu.

Eh, panjang sungguh ni cerita ni..Tapi, saya memang kalau bercerita detail sungguhkan..haha..sorila ye sapa yang baca ni, mesti tensen jekan..Kenangan tau untuk kami di sini. Saya ingat lagi, bila dah siap lunch tu kan, masing-masing makan, memang tak tahu nak cerita macam mana .Alhamdulillah..bersyukur sangat kami masih dapat lagi menikmati makan tengah hari waktu tu. Masing-masing makan dengan penuh tekun dan senyap..haha. Tapikan, waktu tu pun kami bercatu jugakla makan..Walaupun bercatu, tapi memang sangat kenyang...Lepas lunch yang lelaki keluar balik cari makanan..Bila balik, diorang kata shelter center dah bukak. Tapi, kena bawak kelengkapan tidor sendirila waktu tu. Kami waktu tu dah nak gerak dah ke situ, tapi bila lepas dinner je bekalan elektrik dah ada..Semua seronok, bukak heater dan tengok TV. Masing-masing tak tahukan perkembangan terkini waktu tu.

Sebelum tu, sewaktu petang Jumaat tu kan, bila duduk dalam kereta masing-masing sempatla telefon family kat Malaysia. Bila network dah ada balik, tengok banyak sangat missed call yang saya dapat especially dari Kak As dan Kak AYu Nagaoka. Terima kasih kerana masih ingatkan saya waktu tu.

Saya rasa itu je kot yang saya nak cerita pasal hari pertama dan kedua. Tempat kami dengan affected area di Iwate ni agak jauh dalam 200km. Nak dijadikan cerita, kawan kami, Kak Fer baru je balik ke Malaysia 2 minggu sebelum tsunami. Sebelum tu, memang dia satu family duduk di sana (Miyako) tapi, husband dan anak-anak dah balik dulu setahun sebelum tu. Tinggal la Kak Fer sorang-sorang since research tak siap lagi. Student PhD dari Tokyo Univ tapi reseacrh centre (Coastal research) di Otsuchi, Miyako. memang tepi pantai. Selepas submit je thesis dia, Kak Fer pun mintak nak balik Malaysia dan SV pun bagi la dia balik awal. Kononnya bila hari convocation dia nanti dia nak datang balik la ke Jepun. Waktu tu Kak Fer 5 months pregnant. Kami memang bersyukur sangat sebab Allah permudahkan segala proses dia nak menyiapkan research dia tu. Memang kalau dia masih ada lagi di Miyako waktu tu mesti kami tak jumpa dia lagi dah. Rumah sewa dia memang tinggal tapak je. Kami pernah ke sana melawat dia, memang rumah tu tepi laut cuma dipisahkan dengan tambak batu yang tinggi.

ni rumah jiran Kak Fer..*sila hancurkan rumah ini*

pic taken May 2011..
waktu ni adik Nasrullah pergi ke sini nak tengok keadaan Otsuchi..
gigih tu dia pergi sana..
Inila rumah Kak Fer tinggal dengan family dia sebelum dia hidup membujang kat sini..
rumah yang dia menyewa tu memang dah tak de dah..:(

pic taken August 2011..
dah bersih..
tapi, tak tahula landlord dia masih hidup lagi tak..:(

Actually, kisah ni semua adalah saya selit dalam entry ni..waktu tu memang takde mood langsung saya nak bercerita, jadi saya selit sikit-sikit je kat entry tu..boleh baca sini..

Kalau masih ingat, 2hari sebelum tsunami ni memang ada earthquake yang agak kuat terjadi..boleh baca sini jugak..

Banyak lagi nak cerita sebenarnya tapi macam ponekla..saya yang menaip ni sangat ponek nak baca balik apatah lagi korang yang duk membacakan..Nanti saya sambung lagi la..setahun selepas kejadian pulak..Yang ni tak janji la ye..kot angin rajin datang saya buat..malas kalu, next year pulak lah..ekeke..

ok, GTG (ika, kita tiru awak..ekeke)..nak kena masak la, arini dai (univ) tutup, so Mr K sekejap lagi balik nak lunch pulak..baby comel sebelah ni dah mula dah menangis..

Sunday, 11 March 2012

Re-publish: Tsunami 11 March..setahun telah berlalu

Salam wbt..Tak sangkakan, hari ni genap setahun selepas kami mengalami kejadian tsunami dan gempa bumi yang teruk di Jepun ni. Kalau di fikirkan macam sekejap je setahun, tapi buat mangsa yang kehilangan ahli keluarga dan harta memang tak sama apa yang kami rasa ni. Sekurang-kurangnya kami ni setakat emosi je yang agak terganggu pada mula-mula dulu tapi mereka kena hadapi segala musibah itu semua untuk seumur hidup mereka. Kenangan yang pahit untuk dikenang.

Hari ni saya cuma re-publish je balik cerita pengalaman saya sewaktu itu. Kemungkinan esok saya akan sambung balik kisah yang tergantung dari entry itu sendiri (serius, cerita tu tergantung, asyik lupa nak sambung..setahun dah pun ni ha, tapi jangan risau semua tu still fresh lagi dalam memori ni.) Selain tu mungkin update sedikit bagaimana reaksi rakyat di sini dalam mereka menghadapi setahun selepas kedatangan bencana alam yang teruk itu terutamanya mereka yang teruk di landa tsunami.

Sesapa yang tak nak baco takpo, boleh baca blog orang lain. Ini untuk kenangan hari ini (terutamanya kami yang mengalami sendiri bencana itu) sempena setahun selepas tsunami dan gempa bumi yang teruk melanda Jepun terutamanya di kawasan pantai timur Jepun (Tohoku).

Original entry HERE.
.............................................................................................................................................................

Jumaat,11.3.2011..waktu lebih kurang 2.35++ pm..saya tengah baring2 kat tilam dan anak-anak pulak waktu tu tengah duduk depan komputer..Tiba-tiba, rumah ni bergoyang, mula-mula perlahan..saya diam je dan anak-anak waktu ni pun tak perasan dengan keadaan sekeliling..Pastu, saya rasa makin lama makin kuat pulak bergoyang rumah ni..FYI, rumah saya di tingkat 2..Apato (Apartment) ni ada 3 tingkat, 6 buah rumah..3 rumah Malaysian, 3 lagi Nihonjin..Waktu tu ni, anak-anak dah mula pandang-pandang saya dan terus saya panggil mereka duduk kat tilam je..Nak suruh duduk bawah meja tak muat pulak, nak berlari turun bawah, saya memang tak berani waktu tu..memang waktu tu saya macam blur sekejap..Tak tahu nak buat ape, mungkin sebab panik yang teramat sangat..Saya kata dengan Amni, Amni baca Al-Fatihah je..(ye, saya tahu lebih senang suruh dia sebut Allahu Akbar, tapi waktu tu saya terfikir, suruh jela dia baca ayat yang dah biasa dia baca)..Saya terus berdiri sambil mulut bertakbir; Allahu Akbar..Allahu Akbar..capai telefon, cuba telefon Mr K..saya ingat dia kat sekolah Amni, sebab kebetulan waktu tu memang ade PTA meeting..telefon banyak kali tak dapat..cuba telefon adik depan rumah, tak dapat jugak..Cuba tinjau kat tingkap takde pulak orang kat bawah (sume ni dalam 30 saat kot)..Waktu ni gegaran makin lama makin kuat, terdengar bunyi kaca pecah kat luar, dengar bunyi barang-barang kat dapur jatuh..Amni dah mula menjerit ketakutan..dah tak boleh nak baca lagi dah..twins pulak dah mula rasa takut dan akhirnya semua menangis..Terus saya datang balik kat tilam , pujuk diorang ni..kebetulan, pintu wardrobe saya dah rapatkan, sebab kat dalam tu banyak toys dan barang-barang yang berat terletak kat tempat tinggi..Rasa memang nak nangis sangat, tapi tahan je, demi anak-anak..Waktu ni rasa memang nak lari turun bawah, tapi saya ade 3 orang anak waktu ni..Tak tahu macam mane nak handle..Saya pujuk Amni supaya berhenti nangis, kata dengan die mama nak tengok ade tak abang atau kakak kat bawah..Dia berhenti nangis tapi sisa-sisa nangis tu masih ade, dan terus die pujuk adik-adik..Saya berdiri sekali lagi, dan telefon pun berbunyi..Rupanya Nik, dia pesan suruh turun bawah, akak jangan panik ye..Saya tinjau sekali lagi kat tingkap (itupun berdiri jauh-jauh,sebab takut tingkap tu pecahkan) dan ternampak adik Nayo..terus saya suruh dia naik atas tolong ambik anak-anak..Suruh anak-anak bangun, dan pergi ke pintu..nasib baik pintu masih boleh di bukak lagi (mmg waktu jishin ni, pintu kena di buka untuk elakkan pintu tersekat sewaktu rumah bergoyang)..Bila adik Nayo dah sampai je depan pintu, jishin pun berhenti....

Rupa-rupanya waktu tu hanya saya dan jiran bawah je yang ade kat apato ni..yang lain-lain sume takde di rumah..adik Nayo pulak berlari balik dari lab sebab teringatkan saya dan anak-anak. Kebetulan, jiran kami yang kat bawah tu pun ikut sekali naik atas sebab dengar anak-anak saya dah mula menangis balik..Dia suruh pakaikan socks tuk anak-anak dan siap sedia tuk second time jishin..Masuk dalam balik, ambik baju panas anak-anak, pakaikan socks..Dah siapkan anak-anak terus saya terduduk kat meja komputer..Air mata mengalir dengan laju tanpa henti..terus saya lap takut Amni nampak..seolah-olah waktu tu rasa macam tak percaya je yang saya dan anak-anak masih selamat tanpa sebarang kecederaan..Bersyukur sangat-sangat..

Selang beberapa minit lepas tu, jishin kedua pun mula.. Terus berlari ke pintu, pakaikan kasut anak-anak (walaupun terbalik kiri kanan) dan terus turun ke bawah..Sampai di bawah, jishin makin lama makin kuat, terus ke tempat parking..Berdirila kami di situ sambil pandang tiang-tiang elektrik semua bergoyang macam pokok kelapa kena tiup angin je..Tak lama tu barula Mr K sampai..Nampak je die rasa nak menangis..Bersyukur yang dia selamat dan kami masih dapat berkumpul bersama-sama. Rupa- rupanya dia tersekat kat bandar sebab waktu jishin tu die baru je keluar dari bangunan City Hall..Tapi, redah je la pergi ke parking bawah tanah ambik kereta..Dia kata bila jishin yang pertama tu terus teringat saya dan anak-anak..Risau yang teramat sangat sanggup ambik risiko pergi ke tempat parking tu..

Agak lama jugak kami duduk kat tempat parking tu..hari tu kebetulan cuaca memang sejuk suhu dalam -2C..Tak lama lepas tu yuki(snow) pun turun..Dah la saya pakai baju tak tebal sangat, memang menggigil kesejukkan + ketakutan..Twins sibuk main yuki dan Amni dah sibuk cakap nak balik Malaysia..Takut sangat dia kata..Kami tunggu lagi dalam 20 minit dan memang waktu tu takde gegaran susulan yang kuat, kami pun decided nak naik ke rumah..Terus siapkan barang-barang tuk di bawa (pasport, diapers dan baju sepasang tuk anak-anak, makanan kering sikit dan susu anak-anak) waktu ni, bekalan air, elektrik dan gas memang automatically shut down..Tak sempat saya nak masak air panas tuk bekalan anak-anak..Anak-anak pulak naik rumah terus tertido..talian telefon semua dah tak leh guna..Jadi, tak dapat nak contact Malaysian yang lain nak tanya keadaan diorang..Nasib baik yang rumah berjauhan tu datang ke rumah kami dan buat keputusan tuk berkumpul satu tempat je malam tu iaitu kat rumah kami..


p/s: nanti saya sambung lagi..nak kemas rumah, sekejap lagi pihak dari embassy nak datang hantar bantuan..alhamdulillah, kami yang di sini tidak dilupakan..memang keadaan kami tak teruk, tapi bekalan makanan semakin berkurangan..tak boleh nak ke mana-mana memandangkan minyak kereta pun tak dapat nak di isi sebab stesen minyak kehabisan bekalan..
p/s lagi: terima kasih kepada kawan2 yang sentiasa mendoakan keselamatan kami di sini..

Saturday, 10 March 2012

Bowling..

Salam wbt..boring ni, tak tahu nak buat apo, anak tido la pulak tu..Melayan Afiya sorang ni je ha..


Letakla gambar diorang ni main bowling. Dah lama dah, waktu fuyu yasumi (winter holiday) dulu. Bulan Januari macam tu la kot. Waktu tu babah tak tahu nak bawak anak-anak pegi mana dah, jadi bawakla pergi main bowling ni. 1st experienced jugakla kat budak kembar ni. Amni dulu selalu jugak ikut babah kalau babah pergi main bowling dengan adik-adik kat sini..

terasa kepoyoan bila ambil gambar macam ni..hehe
mama sorang je yang tak main..kena jaga Afiya yang tido time ni
 Faeiz baru nak belajar pegang bola macam mana..
bila baling, sangat la perlahan..berjanggut tunggu bola tu nak sampai ke hujung..
yeayyy..dapat jatuhkan 6/7 pins tu..tak ingat sangat dah..
Faeiq..okla balingan dia..agak gagah di situ..hehe (takdo la pulak gambar dia)..
 Amni's turn pulak..
kakak agak terel jugak, banyakla pins yang dapat dijatuhkan..
 dah boring, duduk ngan mama pulak..
tak tahu apa yang diorang borakkan..
 ini jela keje faeiq ni..
duduk kat tepi tu sambil tengok bola tu naik, pastu semua bola nak cuba angkat..
haishhh..:p
time ni babah dah ponek, Amni main sorang -sorang..
lepas tu kan, bila anak-anak dah tak nak main, pitam babah nak abihkan semua games tu ..
dah la package tu sorang akan dapat 2 games..kesian babah kena baling tanpa henti..haha.

Friday, 9 March 2012

Sombong dan angkuh

Salam wbt.  Sempena  hari jumaat yang mulia, ingin berkongsi sesuatu untuk pengisian rohani kita dan juga untuk peringatan buat diri sendiri.


Sombong, takabbur atau merasa diri besar adalah masalah yang sangat serius. Seharusnya kita pelu berhati-hati dengan sifat ini kerana disebabkan sombong inilah syaitan terusir dari syurga dan dikutuk oleh Allah SWT selamanya. 


Tentang sifat takkabur ini Rasulluah SAW pernah bersabda: 
Tidak akan masuk syurga siapa yang di dalam hatinya ada kesombongan walau seberat debu (HR Muslim).
Allah benar-benar mengharamkan syurga untuk dimasuki oleh orang yang takkabur. Takabbur hanya layak bagi Allah yang memiliki keagungan sempurna sedangkan seluruh makhluk hanya sekadar menerima kemurahan dariNya.

Dan janganlah kamu memalingkan muka kamu dari manusia (kerana sombong) dan janganlah kamu berjalan di muka bumi dengan angkuh. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang sombong lagi membanggakan diri. [Surah Luqman:18]


Beberapa panduan daripada Imam Al- Ghazali supaya kita tidak bersifat sombong dan angkuh.


1. Jika berjumpa dengan kanak-kanak, anggaplah kanak-kanak itu lebih mulia daripada kita, kerana kanak-kanak ini belum banyak melakukan dosa daripada kita.

2. Apabila bertemu dengan orang tua, anggaplah dia lebih mulia daripada kita kerana dia sudah lama beribadat.

3. Jika berjumpa dengan orang alim, anggaplah dia lebih mulia daripada kita kerana banyak ilmu yang telah mereka pelajari dan ketahui.

4. Apabila melihat orang jahil, anggaplah mereka lebih mulia daripada kita kerana mereka membuat dosa dalam kejahilan, sedangkan kita membuat dosa dalam keadaan mengetahui..

5. Jika melihat orang jahat, jangan anggap kita lebih mulia kerana mungkin satu hari nanti dia akan insaf dan bertaubat atas kesalahannya.

6. Apabila bertemu dengan orang kafir, katakan didalam hati bahawa mungkin pada suatu hari nanti mereka akan diberi hidayah oleh Allah dan akan memluk Islam, maka segala dosa mereka akan diampuni oleh Allah.


tulip..

::auto publish entry..terima kasih kerana sudi membaca.::

Wednesday, 7 March 2012

Strawberry Shortcake

Salam wbt. Nak update resipi kek aje untuk hari ni. Agak sibuk dari pagi hingga sekarang dan mungkin sibuk lagi hingga hari Sabtu..huhu

Resipi untuk kek span saya ambik dari Izah. Untuk resipi yang lain tu saya ambik dari Kak Hana. Sebelum ni memang guna resipi dari situ je, cuma kali ni nak cuba kek span dari orang lain pulak. Kek span yang ni memang sedap dan kena dengan tekak saya yang cerewet ni..hehe Terima kasih izah dan kak hana..:)

abaikan deco yang comot..
Afiya sempat lagi korek krim kat tepi tu..;p
gambar kek yang dipotong tak sempat nak ambik.
masing-masing dah macam apo dah bila nampak kek..;p

KEK SPAN
resepi: Hanis@myR
Bahan-bahan ( saiz 18 cm )
3 biji telur
1 cawan tepung gandum (100g)
1 cawan gula (110g) - kalau nak kurang manis kurangkan gula
2 sudu kecil susu segar
15g butter - panaskan susu dan cairkan butter di dalamnya
esen vanila
Cara-cara
panaskan oven ke suhu 180 darjah. asingkan telur putih dan kuning. pukul kuning telur dan 1/3 gula sehingga telur menjadi keputihan
dalam bekas lain pukul putih telur bersama baki gula tadi sehingga kembang dan bertanduk.
masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit dan gaul rata
masukkan kuning teluar yg telah dipukul tadi ke dalam adunan.
masukkan campuran susu dan butter dan sedikit esen vanila. pukul hingga sebati.
masukkan dalam loyang dan bakar pada suhu 180 darjah selama 25-30 minit.

RESEPI STRAWBERRY SHORTCAKE
by : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan (loyang 18cm)
  • 3 biji telur (size M)
  • 90g gula
  • 80g tepung gandum - ayak
  • 30g butter - cairkan
  • 1sb susu segar
Syrup (hana tak buat)
  • 30g gula
  • 60ml air panas
  • >>> satukan bahan hingga gula larut
Cream/Filling
Cara-cara
  • Panaskan oven suhu 170.
  • Pukul telur hingga berbuih. Masukkan gula dan terus pukul hingga kembang putih dan gebu.
  • Masukkan tepung dan susu segar. Kaup balikkan hingga sebati. Last sekali masukkan butter cair. Gaul sebati. Alas loyang dengan baking sheet. Tuang adunan ke dalam loyang dan spraykan (guna air biasa) bahagian atas kek supaya apabila masak permukaan kek kelihatan cantik dan tak kering. Bakar selama 30min. Sejukkan dan tanggalkan baking sheet tadi.
  • Untuk membuat filling - Putar whipping cream dan juga gula hingga putih gebu. Jangan over mix yer.. ketepikan. *jika guna non diary whipping cream rasanya tak perlu tmbh gula sbb dah ada gula.rujuk link di atas.
  • Bila kek dah sejuk, belah tengah kepada dua/tiga bahagian. Sapukan atas kek dengan syrup menggunakan brush hingga lembab. (hana tak buat step ni). Kemudian sapukan cream. Taburkan strawberry yg telah dipotong dua. Letak lagi cream menutupi strawberry. Tutupkan lagi dgn kek. dan ulang langkah tadi (sapu syrup dan buh cream). Jika buat dua lapis, memadai sekali sajer sapu syrup, cream dan stroberi.
  • Sapu keliling kek dengan cream. dan hiaskan ikut suka.
  • Sejukkan baru potong.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...