Pages

Monday, 18 April 2011

Caca-Merba

Salam semua...alhamdulillah, rasanya dah dekat 10 hari kami selamat tiba kat Nihon ni...meh saya cerita sikit.., at first memang kami tak nak balik..sebabnya kami baru balik bercuti dari Malaysia aritu tak sampai 2 bulan lagipun..duit pun dah takde nak bayar tiket flight..huhuhu..tapi, bila pihak embassy kata yang kerajaan kita suh bawak semua student dari 4 kawasan yang terjejas ni, kami pun balikla..Lagipun, tiket pergi balik universiti yang tanggung..kami cuma ikut je arahan dari kerajaan (kununnya..ekekeke,padahal, bila dengar je bole balik ditanggung sepenuhnya, wah, siap terlompat2 lagi..bukan saya, Amni ye..:p)

Mesti ade sesetengah yang pelikkan (ke takde sapa yang kisah pun..hikhikhik)..kenapa la kami nak balik ke sini semula awal sangatkan. Bukannya ape, Mr K banyak sangat keje kat lab(ye, kalu nak tahu, lab diela yang paling sibuk kat uni die..supervisor bagi balik aritu pun sebab arahan dikeluarkan dari kerajaan Malaysia, kalau tak, mesti die macam berat nak bagi balik..aritukan Mr K dah amik cuti bulan 1 yang waktu kami balik aritu..kot asyik cuti je, bilala keje nak siapkan..).sepanjang balik Malaysia pun, dia masih sibuk buat kerja lab dia dari Malaysia..pegi balik Parit Raja, duk mintak bilik kat KJ, pastu buat kerja dari sana ..lagipun,saya dah masuk 28 weeks pregnant..kang kot balik lambat2 kang, takut airlines tak bagi saya naik pulak kang..itupun aritukan, baru 1jam duk kat dalam flight, kaki saya dah membengkak macam ape dah..lagi 2jam sebelum landing ke Tokyo baru boleh luruskan kaki kat atas kerusi..pastu, bila nak sarung sandal, dah tak muat..hahahaha..waktu tu memang kelakar sungguh, yela, kaki dah macam kaki gajah punya besar da..kat dalam airport, saya bukak je sandal, jalan berkaki ayam..nasib baik tak ramai orang waktu tu, yela landing kul 5.30am kan..terpaksa berkaki ayam sebab bila cuba pakai gak sandal tu, kaki dah merah2 kat sana sini, pastu rasa dah takleh jalan je..baik bukak terus..

Setiap ari bukak belog, setiap ari baca belog orang lain (saya tahu saya tak tinggalkan jejak pun..:p)..tapi, baru ni saya rajin sikit..:D ..balik dari Malaysia ni memang tersangat2 busy..Amni dah tak ke youchien (kindy;kami tak sambung ke tahun ni sbb nak kena anta twin sekali tak cukup fulus la pulakkan)..Jadi, sekarang ni tengah tunggu sampai 1st May baru bole anta semua anak2 ke houikuen (nursery)..Korang pun boleh bayangkan macam nak handle 3 orang anak yang super duper active ni..semput2..:p

Banyak benda nak cerita tapi tak tahu nak mula dari mana..hehehe..oh, aritu waktu jishin tu, Mr K sempatla amik gambar2 kat dapur..ni semua cerita dah basi kan..tapi, buat jela sebagai kenangan kami sepanjang berada kat nihon ni..

ni keadaan kat dapur kami..benda2 ringan je yang jatuh
maybe sebab jishin tu lebih ke sebelah kiri kot, tu sebab microwave n oven tak jatuh..

yang ni dapur rumah depan(budak2 bujang)
microwave oven tu memang rosak teruk..buang je..

yang ni pulak pada malam kejadian tuh..
makan maggi(tuk kanak2), adela spageti sikit2 lebih siang tuh,
adela jugak onigiri (sbb lauk dah habis tertumpah ke lantai)

makan dengan bercahayakan lilin dan jugak dari laptop..
malam tu kami semua tido dalam kesejukkan
dengan suhu -4 C, gagaga.. :(
pagi besoknya anak2 semua selsema..
air minum pun simpan tuk buat susu anak2 je..
semua orang lepas tu sakit tekak sebab kekurangan minum air kosong..
buat pertama kalinya dalam hidup ni, di subuh hari
gunakan salji tuk ambik wuduk..uwaaaa..memang sejuk sangat2..
pastu, Mr K masak salji tuk jadikan air minuman..
tengah hari kami pindah ke rumah orang lain,
dan rupa2nya kat rumah dia ade bekalan air dan gas..
alhamdulillah...

walaupun tenggelam timbul, izah masih ingat lagi kat aku ye..
maceh izah.,sory, lambat tampal award ni..
aku suka award ni, badget aku ni cutela..ekeke

ni pulak roti yang dibuat beberapa hari sebelum jishin tu..
semua inti kacang merah je..
step2 nak buat bentuk roti tu bolela tengok kat umah Mamafami kay..
saya tahu bentuk2 roti tu memang tak cantik cam tuan punya..sob..sob..
tuk resipi, saya guna basic dough je..memang suka guna basic dough ni..
sonang, sodap dan hasil pun lembut gitu..

nape warna sosej die jadi camtu ek?
musykil la..
BASIC DOUGH
resipi : K.Nor@SecubitGaram
380gm tepung high protein (tpg roti)
3 sudu besar susu tepung
80gm gula castor
3 sudu kecil yis segera
1 bj telur A ~ dikocok sket dgn garfu
100ml air
100gm water roux*
1/2 sudu kecil garam
30gm butter
30gm shortening

Masukkan bahan air, telur dan water roux ke dalam bread maker (BM) dan lepas tu masukkan bahan2 kering spt tepung dan susu tepung.
Letakkan gula dan yis di satu penjuru manakala garam di penjuru yg lain.
Tekan suis on pd BM dan setkan pd mode dough.
Tekan start dan biarkan ia menguli utk seketika.
Bila dah membentuk sebiji doh boleh la dimasukkan butter dan shortening.
Biarkan sehingga proses menguli selesai.
Biarkan ia naik hingga 2x ganda atau BM berbunyi menandakan proses sudah tamat.
Boleh la dibentukkan doh td mengikut citarasa anda.

#kalau nak doh yg lebih lembut dan gebu boleh la diulang proses menguli tu sekali lagi.

water roux: (menggunakan kaedah 1:5 .. 1 utk tepung, 5 utk air.. )
50gm tepung gandum
250ml air

Masukkan dlm kuali/pan dan panaskan dgn api sederhana.
Hendaklah sentiasa dikacau supaya tak berketul.
Kacau hingga pekat dan padamkan api ( dlm 2 minit jer)
Bila sejuk masukkan dlm bekas bertutup dan simpan dlm peti ais sehingga nak digunakan.
Keluarkan dr peti ais, biarkan hingga pd suhu bilik baru lah digunakan.


Sekian entry caca-merba dari saya...Nanti saya BW ke belog kawan2 ye..anak2 dah bangun la pulok..

16 comments:

MummyEcha said...

salam akak,selamat kembali......tertunggu2 gak n3 akak...pengalaman yang x mungkin dilupa kan akak. takut bila tgk keadaan umah akak..neway,pelan2 kemas yer akak..take care :)

EiJa ZaQuaN said...

aduhaii..ciannye..smpai bengkak kaki..
alhamdullillah..dh selamat kembali ke sana..msti bz mengemas rumah kan..

anyway sedapnye tgk roti tu..

kak Erna said...

alhamdulillah kamalia dah selamat kembali kesana.
jangan lupa jaga diri ye..

Umie said...

kam, nie mmg betul2x caca merba..hahaha

dah lama aku tak meroti, tgk rotimu ini mcm terliur plak..kui3x..

Kamalia said...

mummyecha:salam..hahaha..malu i,jgnla smpi tertunggu2 gitu,rs cam glemer je(perasan der..)ok,iA,tq..

eija:mmg sakit sgt bila kaki tu bengkak..rs berat sungguh nak jln..tula,skang ni mmg bz dgn mengemas je..awk pun sm take care..

Kamalia said...

kak erna:terima kasih kak..dah lm sy xg umah akak..hahaha,ampun kak..

umie:betulkan..caca-merba sungguh..xtau nak bg tajuk ape sbnrnye..jomla meroti woi..bole tmbhkn berat sama2..

Huszaini said...

Alhamdullillah.. semua dah selamat.. sekarang dah balik pada normal ke?

desperate mama said...

hahahahaha... memang caca merba... tiba-tiba ada resipi pulak... hahahaha.... comel je.

bobhandburry said...

Salam kunjungan... singgah la ke blog saya ;)


http://www.zuwairiaiman.com

munna said...

Alhamdulillah... selamat kembali Kamalia... semoga kehidupan di sana kembali seperti biasa..

Isteri @ Ibu Cute said...

Hai! mama tomei...

saya baca entry anda..dekat Nihon tu...Kesiannya..dah la..mama tomei mengandung...mesti sakit kan..kalau kaki bengkak.huhuhu...Kalau mengandung kaki tak boleh terjuntai...nanti kaki cepat membengkak...kalau lunjurkan kaki okey...

Singgah Blog Isteri @ ibu cute ya...

http://www.hairuliza-anakku.blogsport.com/

Mesti best duduk kat jepun ya...

Kamalia said...

Huszaini:skang ni aftershocks pun dah xde lg rsnye kot..hehehe,eh,aritu sorila xdpt nak join berkelah sama2..

desperate mama:hahaha..comel ke?rs jd cam comot je entry ni dah..

Kamalia said...

bobhandburry:salam..ok bro..nnt sy singgah k..

munna:terima aksih ..alhamdulillah,sumenya dah ok kat sini..tqvm..

Kamalia said...

isteri@ibu cute:oh,sungguh cute nama nih..i loikee..aah,mmg xleh berjuntaikan kaki tuh..tu yg bengkak teruk aritu,lm sgt berjuntai..xpe,lepas ni dah xyah travel g mana2 dah..

duk kat sini okla..dpt gak rs duk kat negara org..tp,rsnya lebih baik duk kat negara sndiri kot..:D

Hanis Azla said...

miss u lah.. Alhamdulillah dah selamat pulang ke Jepun.. Harap2 kejadian yg tak diingini itu tidak berulang lagi.. klu tak pregnant pun rasa tak selesa ddk lama2 dlm flt.. inikan pula time pregnant dgn kaki bengkak gitu kak.. akak fah bayangkan kesusahan awak tu..

nur easy said...

salam singgah.. baru terbaca kisah ni.. camtu rupanya pengalaman ms jishin ya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...