Salam wbt. Cucur udang yang bila dibuat pasti jadi bila guna resipi ini..hehe sebabnya selama ni saya buat tak pernah menjadi sebenarnya(sangat sadis di situ;p)..Cucur ni memang sedap tau, bila saya duk gorengkan tu terkecur2 air liur..haha tak pasal2 kurus pahala puasa saya. Tapi, saya gantikan udang dengan ketam. Kebetulan udang dah habis dan yang tinggal crab sticks je, so guna la apo yang adakan. Alhamdulillah,sedap. Saya ni pulak tak tahu kenapa bila nak masak tu mesti tamak, saya ikut sungguh la resipi ni. Rupanya dapat banyak yang amat. Yang makannya saya sorang je( laki belum balik lagi time ni), pitam nak ngabihkan. Anyway, terima kasih penyumbang resipi, Kak Madihah..Letak di sini untuk rujukan akan datang..
2 sudu besar Knorr Pasti Sedap (jika tiada boleh gantikan dgn 1 sudu besar serbuk pati ayam)
Cucur Udang Rangup
Resepi : MaDiHaA a.k.a Ratna
Bahan2
3 ½ cawan tepong gandum*
1 sudu besar (penuh) baking powder* (diayak bersama tepong gandum)
2 cawan isi udang (crabsticks-dipotong dadu)
3 cawan air sejuk2 sudu besar Knorr Pasti Sedap (jika tiada boleh gantikan dgn 1 sudu besar serbuk pati ayam)
1 ¼ sudu kecil garam (atau secukup rasa)
½ cekak daun kuchai ~ dibersihkan & hiris 2 cm, cuci & tos
¼ biji kubis ~ dihiris halus & cuci & tos
1 ½ biji bawang besar ~ dipotong dadu
½ sudu kecil kunyit serbuk
1 biji telur
Minyak untuk menggoreng
Cara2 Menyediakan
1. Campurkan kesemua bahan2 dalam satu bekas yang besar kecuali air & telur.
2. Gaulkan kesemua bahan2 tadi biar rata. Masukkan telur & air sikit demi sikit sambil dikacau rata. Habiskan kesemua air & kacau rata.
3. Panaskan minyak yang banyak secukupnya dengan api yang sederhana.
4. Ambil sesenduk kecil bancuhan cucur (sebaiknya gunakan senduk nasi yg lebar tu) lalu cucurkan ke dalam minyak yang telah panas dengan cara membentuk cucur menjadi bentuk yang agak lebar. Ulangi proses sehingga cucur memenuhi kuali.
5. Bila cucur timbul.. cerai-ceraikan cucur supaya tidak melekat antara satu sama lain. Terbalikkan cucur & goreng sehingga garing ke dua2 belah.
6. Bila dah garing, angkat & toskan.
7. Hidang cucur udang dengan sos cili kegemaran semasa panas2 atau suam2 untuk nikmati kerangupannya. (MaDiHaA hidang dengan sos cili lebihan nasi ayam yang dibuat sebelumnya)
15 comments:
hurm...dah buat cucur udang masa second day posa...mmg best..
Salam liaaa!!! kita belum buat cucur udang lagi lahhh, nanti nak buat jugak lerrr tp buat beberapa ketul ajer lerr sbb kita sorang yg layan nanti ni :D
Bulan puasa ni belum lg buat cucur udang,sedap cicah sambal kacang.Klik nuff kat sini.
meowww......
tgk resepi sesenang cucur biasa..blh try nnti..
tq 4 sharing resepi kak :)
aaaaaaaaaaaaaaaaaa..... nak cubaaaaaaaaaaaaaa jugaaaaaaaaaaaakkkkkkkk sebab sangat menggiurkan cucur itewwwwwwwwwwwwwwwwwww.......
ala2 jemput2 gak la ni. ok jap lagi buat. sama la nak guna crabstick je ni, udang non ado. hihi..
salam perkenalan :)
wahh nmpk sedap ptg2 mcm nih.
blh juga buat juadah buka puasa untuk hari.
selamat berbuka jer pada org jauh.
weh ko nyer anak2 tak layan ke ccur ni. anak2 aku sukee sangattt
salam kamalia..klu yang menggoreng tu terliur..yang tengok gambo ni pun sama..he he
Lame x mkn cucur udang hehee :-)
Byknye kuih raya dan khazanah dari Msia... best nye... baru le semangat nak beraya di rantauan kan.
best nye makan cucur udang/ketam masa berbuka... rangup2 lagi tu...
liaaaa!! kahkahkahkah...laju jerr dia dtg bg komen balik ehehe..semalam tak sempat nak serang balik sbb bdn kita tak sedap :D apa salahnya kalau ada2 kan kan kan? larikkk**
suria:
uish.rajin,2nd day buat ye. saya 2nd day masih malas lagi..hehe
ijayuji:
kahkah..haipp..xbolehla..ponekla wei//haha
norzie hany:
haah, mmg sedap cicahd engan sambal tp saya cicah dgn cili sos je..hehe
cma:
try cma..jgn tak try..haha
fidza:
hehe..ni mesti tengah laparkan..jgn lupa baut, nnt hafiz mesti suka ni..
asmara:\
haah, lebih kurang jejemput je. snenag sgt nak buat ni, suka sy dgn resipi ni sebba mnjadi cucur saya kali ni..hehe
elin:
salam perkenalan kembali elin..selamat berbuka jugak buat elin..
izahdaut:
anak aku tak makan sayur, bilal namapk sayur membiak dlam tu tyerus tak ank..tensi aku..kena tukar dgn kentang la kot..baru diorg nak makan..
acik erna:
wsalam acik..haha.acik,saya ni time suapkan anak pun kadang2 boleh terliur..ekeke
mama isha:
balik ni jgn lupa beli..
fidza:
haha..semanagt mmg la lebih, tapi laki ai takde kat sini..uwaaa..raya ke 3 baru balik..
mmg bets mkn time panas ni,tp hari tu goreng awal jugakla..xpe,lepas ni boleh makan time panas2..
sedap kan.. kadang2 kita letak jagung skali dlm bancuhan
Post a Comment