Pages

Wednesday, 8 August 2012

Ayam Percik

Salam wbt. Terima kasih kepada kengkawan yang memberi kata dorongan kepada saya dalam entri sebelum ni. Tak sangka ramai yang prihatin. Terasa disayangi sungguh.hekhek..sayangkorangketatketat..*hugs*.

Petang ni nak share lagi lauk kegemaran kami. Sepanjang ramadhan ni, dah 3 kali saya masak ayam percik. Sebab senang, sedap dan yang pasti anak-anak memang suka. Saya suka ayam percik yang ala2 pasar malam tu. Kalau yang jenis pasar malam kan dia pedas lepas tu kalau tak salah saya dulu kita boleh pilih nak kuah percik biasa atau kuah kacang. Dulu la time saya kecik2, sekarang ni tak tahula ada 2 jenis kuah atau tak. Dah lama kan tak pergi pasar malam.;p

Sebelum ni suka guna resipi dari cikmin dot com,  memang sedap!.. Dua minggu lepas saya carik lagi resipi yang lain dan jumpa satu lagi resipi yang best jugak. Resipi ni memang tajuk dia ayam percik pasar malam. Pun best jugak. Memang terasa jadi makcik yang jual ayam percik tu la..haha. Jadi, saya letak kat sini senang untuk saya rujuk bila teringin nak masak lagi. Terima kasih cikmin dan Sajiemas,Myresipi.

untuk ayam percik yang ni saya guna resipi ayam percik pasar malam tu.
saya buat kuah dia banyak2, lepas tu frozenkan..
jadi, macam hari ni saya nak masak ayam percik saya cuma perlu defrostkan je kuah tu, ambik sedikit untuk perap ayam dalam sejam dua, pastu bakar..yang lebihan kuah tadi, bolehla curahkan atas ayam tu nanti..
macam hari ni saya buat 2 kuah..kuah kacang tu saya guna left over kuah satay hari tu..
saya memang tetiap hari masak macam hari biasa, takut petang tak larat nak  masak..
so, ayam ni suku anak2 dah selamat makan..hehe


Bahan untuk ayam:
1/2 ekor ayam
5 ulas bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
2 btg serai
serbuk lada sulah

garam
(perap ayam dgn bahan2 diatas)
Bahan untuk sos:
10 ulas bawang merah kecil
5 ulas bawang putih
3 btg serai
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
3 biji buah keras
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil ketumbar
(semua bahan diatas kisar halus)
15 tangkai cili kering-dikisar(pedas ikut suka)
santan RM2
garam, gula dan perasa
Cara2nya:
Tumis bahan-bahan yg telah dikisar halus bersama cili kering kisar hingga naik baunya,masukkan santan dan biar sampai pecah minyak.Masukkan garam,gula dan perasa jika suka.
Bakar ayam yg telah diperap sama ada guna oven(suhu 165c selama 1 jam) atau dapur arang.Kemudian tuang sos diatas ayam yg telah siap dibakar.

ni masak 1st ramadhan aritu. hat ni guna resipi cikmin.

AYAM PERCIK PASAR MALAM (Sajiemas,MyR)

Bahan:-
  • 2 ekor ayam
  • 500 gm bawang besar
  • 50 gm halia - diblender
  • 50 gm lengkuas - diblender
  • 50 gm bawang putih - diblender
  • 5 batang serai - diblender
  • 2 cawan gula
  • 3 sudu stok ayam serbuk
  • 5 senduk cili mesin
  • 5 senduk cili sos
  • 1/2 kg santan
Cara-Cara:-
  1. Campurkan semua bahan dan di
  2. masak sampai mendidih.
  3. Apabila sudah mendidih, masukkan ayam hingga separuh masak.
  4. Asingkan ayam dan siap untuk dibakar, kuah yang lebih disimpan untuk dicurahkan di atas ayam nanti.
  5. Bakar dan siap untuk menjamu selera.


18 comments:

nur easy said...

huhu sedap kan.. tahun lepas pagi raya kita masak ni gak... tp tahun ni, goyang kaki je tak masak apapa... hahaha

ijayuji said...

Salam lia, emosi da stabillah ni dah main percik2 diaaa :D eh? Ayam percik ada 2 jenis sambal dia eak? Klu kat tempat kita ni ksn kita suke betul ayam percik dia mmg terbaek mintak2 masa kita balik dia jual lg maklomlah dah nk raya takut masing2 cuti :D

Ada gitu kena byr sendirik2 patut boleh claim balik sbb bukan kita pergi suka suki kan kan :D

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Waduh kok…ayam percik..
Err…baru teringat puasa kali ni cma x beli lagi ayam percik..
Sedangkan ini menu wajib bila time pose…diet punye pasal la ni..
Huhu..jamu mata tgk ayam percik akak je la..

Nk masak mmg totally xreti.. hihihi

zila norazila said...

sedap..mmg akk suka ayam percik nie..kuah versi apa pun akk on jew:)

Asmara said...

mana nak cari santan 2 inggit nih? hikhik.. sedapnya cik kam! harus buat jugak ni. haritu buat versi percik kelate letak tepung. yg ni pun simple je kan. aii pun suka bakar2 ni senang keje. :D

Sheila Shafeareen said...

salam selamat bebuka..ayam percik mmg fv tuuu alaw ramadgan akk pun buat ayam percik lg jimat dan bebaloi kalau masak sendiri kan...kat luar seketul pun dah berapa heeee...nnt leh le try resepi yg ni pulak

Hanis MY said...

Ya ampunn bestnya beb bila la smp seru nk buat ni

Amie said...

Rajinnya dia memercik bulan puasa ni... tabik! Tapi ayam percik memang sedaplah!

Faris Hilmi said...

wah sedapnye ayam percik :)

ieedaz @ mama_isha said...

Wahh teror ar akk buat,.. sedap tu!:-)

FnF Simple Life said...

fuh... sejibik cm ayam percik pasar mlm... haish sikit sgt santan 2hinggit tu... kalo tukar duit jepun 50yen... ehehe

mrs kayrul said...

aduh tergoda iman nie tengok ayam percik nie...nak seketol la buat buka puasa...hehehe

mrs kayrul said...

aduh tergoda iman nie tengok ayam percik nie...nak seketol la buat buka puasa...hehehe

Nur-nba said...

Menariknya menu akak.. Kalau yang beli di PARAM, memang kurang dari segi rasa.. Jika buat sendiri, sudah tentu lebih puas hati.

Cikgu Ma said...

terliurnya....

selamat hari raya =)

http://qurratulain-pagaremas.blogspot.com/2012/08/di-kesempatan-ini.html

Marya Yusof said...

As salam Kamalia Hani,

Waaahhh...rindu dgn awak! :))

Sedapnye ayam percik tu... Kite nak buat tp nnt nak beli grill dululah sb oven kita pembakarnya kat bwh je...xbesh...huhuuuu...

Marya baca kisah kat bwh tu pasal raya alone dgn anak2 je...alahai... bersabarlah ye Kamalia... Yg penting anak2 ade dgn kita... Take care ye lalink! ;))

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

sedapnye ayam percik,
nnti nak try buat jgk ler..
skrg ni dh ada pemanggang vantage..mood rajin nak menggrill..heheh..

Kak Am said...

sedapnya ayam percik..!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...