Pages

Thursday, 21 April 2011

Custard Teacake + Masalodeh Rangup

Salam semua..dah lama tak cerita pasal masak2kan..:p
Kelmarin macam rajin sikit, buat kek dan kuih..
Kek tu pulak bila CMG kata paling sedap dia penah makan, saya pun terujala nak buat dia..memang sedap korang...tak tipu nih..cubala korang buat pulak..
Yang kuih tu memang all time feveret..rupe2nya susah nak buat die..kot orang lain senangla kot, tapi tuk 1st timer cam saya ni, alahai..nasib baik menjadi dan memang sedap..tak sia2 saya bersusah payah membuatnya..huhuhu..oh, kuih tu saya n Mr K je yang habiskan..anak2 makan sikit je..

ni la Custard Teacake..
muahaha, custard saya tu die dah tersejuk sangat da..
tu die tak rata sangat kat tengah2 tu..
takpolakan..asalkan sodap..:p
resipi boleh tengok kat rumah CMG..

inila kuih yang bagi saya susah/lecehnya nak buat..hahaha,dasar pemalaskan..
tapi,suka sangat dengan kuih ni, tu yang buat jugak..
sekejap je habis tau kuih ni :)
(confused..mana satu nama die, masalodeh ke vadee?kalu saya panggil vadee..xkisah la mcm mn bntuk pun sume vadee bg saya..hik3)

Masalodeh Rangup
Sumber:Isya Irfan MyR

Bahan-bahan ( Dalam 6-8 biji )

  • 2 genggam kacang dal - direndam semalaman
  • 1/2 bii bawang besar-didadu
  • Cili padi/cili kering/cili merah/cili hijau-dihiris
  • Daun kari -dihiris
  • 1/2 kiub pati ikan bilis
  • 1/2 sudu kecil jintan manis-ditumbuk kasar (sy xletak)
  • 1/2 biji telur (sy xletak jugak)
  • secubit tepung ubi -untuk melekatkan adunan, jangan banyak sangat, nanti liat, tp kalau adunan dh agak boleh dibentuk, tak payah letak tepung ubi pun takpe..

Cara-cara

  1. Kacang dal ditumbuk atau kisar -jangan letak air.Kalau tak hancur sume pun takpe.
  2. Dalam satu bekas, campurkan kacang dal, bawang, daun kari,cili serbuk ikan bilis, jintan manis, telur, tepung.
  3. Perasakan dengan sedikit garam dan aji. Jangan risau kalau rasa adunan tu pahit sikit, nanti goreng ok lah dia.(garam jangan banyak sbb serbuk pati ikan bilis dh masin)
  4. Gaul rata bancuhan dan kepal2 kan. Bahagi kepada 6 atau 8 biji
  5. Ambik satu biji, kepal2 biar padat dan goreng dalam minyak panas. Semasa menggoreng biar bahagian bawah garing dulu baru terbalikkan, kalau tidak kuih ni cepat berderai. Goreng hingga garing/masak.
  6. Selamat mencuba.

11 comments:

kak Erna said...

kamalia..terima kasih..akak ambik ye repesi masalodeh tu..ada kawan tanya..akak tak pernah pulak buat sendiri..

Hanis Azla said...

aktiviti masak memasak bermula lagi yer.. akak pun panggil kuih tu vadee.. he..he.. pernah buat sendiri juga kuih tu.. tp masa belum kawen dulu..(punyalah lamaaaa.. ha..ha..) mmg leceh sikit.. tp puas hati sebab sedap kan.. akak suka letak cili & bawang byk2.. pedas dan manis rasanya.. seronok dapat singgah ke sini lagi..

Umie said...

kam, cemane ni..aku dah terliur tgk ko punye vadey nih..tp nak buatnye mls...huhu.. siyes meruntun selera aku le tgk kuih ko tu..nnt aku nk try buat kek tu...;-)

anie,Nagoya said...

ni geng pemalas lagi sowang dtg ni.gahahahaha......nak wat kek ni kene fkr 4, 3gibu kali.sbb telur dah mahal.boleh terima alasan ni?

shah-kayrul said...

salam kenal...sedapnyer vadee tue..favourite tue..susah nak cari vadee yang rangup...

munna said...

wah dam mula masak2 memasak ye kamalia... vadee tu munna suka sgt...mmg selalu sgt beli klu tgk org jual... pernah buat dulu...

MummyEcha said...

yang nie kat kmpg saya panggil masalodeh..kalu yang vadee tu plak yang lubang kat tengah tu..yg tu memang saya suka..yg nie x berapa sgt sbb saya x suka sgt kacang parpu.tp custard teacake tu saya berkenan hehehehe....

Hanis MY said...

windunyaaaaaaa....sempat hanami tak? hanis tak sempat la wuwuwu... smalam jumpa kohai baru yg pakai spec kalau kena matahari jadi hitam tu.. ala lupa la nama dia, hanis suh dia kim salam kat akak hehe...

Kamalia said...

kak erna:sama2 kak..harap2 kwn akak tu mnjadila ye masalodeh die..

Hanis Azla:kan..kalu vadee tu sy rs sume org kenal..kalu masalodeh tu agk konpius..mmg sedap letak cili byk2..

umie:yeayyy..umie pun dah terliur..buat jgn xbuat..

Kamalia said...

kak anie:haah la kak..telo mahal sungguh..cuma last week dpt yg murah..siza M diorg jual 130 yen je..cukup murah

shah-kayrul:salam kenal..all time feveret kan..betul2..kdg2 diorg jual tebal sungguh..pastu,xsedap pula tu..

munna:..dah lm msk2 dah..cuma mls nak post entry tu..nak2 yg jual tu ane kan..mesti lagi sedap ek..

Kamalia said...

mummy echa:ooo..kat kg awk masalodeh ek..kat kg sy tula vadee rsnye..yg vadee lg satu tu pun sedapkan..nk buat gak, tp xde tepung diela..kcg parpu tu kcg dal ke?hehehe,sori,xtaulak ade nama lain..


hanis my:sempat hanami gak..windu sma awk jugak..wiiii..ooo,xdela die ckp..aritu ade gak nmpk gambo hanis ngn cinta sama ngan diorg..bagus2..keep up the good work ek..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...