Pages

Wednesday, 6 July 2011

Apam Dot Dot dan Upside down Pizza

DSC_1785

Salam wbt semua..huhu..saya belum bersalin lagi!. Hari ni dah masuk 40 minggu 3 hari. Setakat false alarm tu saya rasa dah banyak kali berlaku kot dan sehingga hari ni baru 1 cm dilated..Jadi, biar jela baby ni duduk kat dalam perut ni sampaila masa dia sepatutnya keluar. Apa yang boleh saya buat, berdoa semoga semuanya selamat dan dipermudahkan dan buatla eksesais sikit bagi sihatkan badan yang macam apa ntah ssekarang nih..ekeke.

Apam dot dot buat minggu lepas sebelum Mr K bagi amaran suruh berenti kerja masak2 ni. Haha..dia takut saya terlampau penat nanti kalau terbersalin tiba2 takut dah takde tenaga pulak. Tuk 2 hari yang pertama saya ikut perintah dia, pastu dah mula pening. Tangan gatal je nak buat itu ini. Tak boleh tahan dah, bila rasa teringin je nak masak2, telepon la mintak kebenaran, takut pulak jadi isteri durhakakan..susah nanti nak bersalin.:p Nasib baik dia bagi dengan syarat buat yang senang2 je.:)

DSC_1793

Sebelum ni ada buat apam comel tukan, lebih kurang jela caranya dengan yang ni. Sesapa pun boleh buat. Ikut je resipi, konpem jadinya. Terima kasih kepada penyumbang resipi dan jugak kak hana..
DSC_1791

Resipi asal dari kak.lilidvalley
Copy paste : Kak Hana

Bahan-bahan
  • 3 biji telur - dari peti sejuk
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus - hana kurangkan
  • 150gm susu segar
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovallete
  • Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
  • Pewarna
Cara-cara
  1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
  2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
  3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
  4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
  5. Picitkan blueberry filling secukupnya.
  6. Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
  7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.
NOTE dr Hana:
  • Jangan buka api besar semasa mengukus. Guna api sederhana je yer! Kalau tak nanti pecah aka kembang mekar setaman! jadik ler kang apam mekar! hihi.. (berdasarkan pengalaman..:D).
  • Buh esen vanila utk mengurangkan bau telur.
*************************************************
Upside Down Pizza

Buat pizza ni tuk dinner semalam. Memang sedap dan senang jugak nak buat dia..haha, saya sekarang suka cari resipi yang senang dan simple je. Kang cari yang susah2 kang, sapa yang penat?saya jugak..nanti dah jadi durhaka pulak, janjikan nak buat yang senang2 je kan dengan Mr K..

Resipi boleh tengok kat rumah Ika. Tapi kalu nak buat macam resipi asal dia, kat situ ada link diala..Cara tu ada yang saya ikut Ika, ada gak yang ikut original resipi tu. Tapi, bab cheese memang buat cam ika buat tuh..Yummehhhh..:)

part inti tu ada yang kat atas, ada gak yang kat bawah.
tersalah potong da, kot bahagian lain sume inti kat bawah..
rasa memang sedap.
nak2 bila cheese tu terasa sangat2 la.
sambil makan pejam mata (read:menikmati kesedapan)
bila bukak mata, ternampak betis yang dah bertukar saiz menjadi sebesar paha..
uwaaaaaaaaa..:p

22 comments:

nur easy said...

rajin betul ni..comel2 lak tu apam dot2.. ;)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

apam dot dot tue dah jadik bizz laku kat mesia rite now ek...hikhik...dah 40 minggu mau dato k x risau dah la sang isteri x reti duduk diam....semoga selamat semuanyer yer :))

shima said...

selamat bersalin kak...sempat lagi tu ye..wat apam dot dot

Kamalia said...

ez:rajinkan..haha,perasan sungguh.yg mula2 comot sungguh apam tu.ni tyg yg comel jek..ekeke

ayu:haah kan..ni kalu kat mesia,konpem beli gak..xkuasa la nk buat bagai.
haha,naik pening dia dah..asyk tye baby lam perut ni,bila nak kuar..smpai cancel  pi conference kat Nagano.sian die, paper die sensei yg presentkan..tq dear..ameen.

Kamalia said...

shima:tq shima..haha,sebenarnye xtau dah nak buat ape kat umah ni..naik tepu otak kalu duk diam jek..

Sharifah Nadzarah said...

apam & pizza tu mmg sedap..sy pon dah buat..cik hb siap ckp buat pizza mcm ni lagi sedap..senang pon yer jugak...x payah uli doh..btul tak?.hihihi

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

eh better cancel la if not dia lagik susah kalo bersalin x der d sisi...seksa jiwa raga pa...nasib baek sensei dia paham khennn

ijayuji said...

salam lia! wwwwooooooo! 40 minggu!!!!! ai yg berdebar debar you! hihihi...insyaAllah semoga semuanyer selamat bb n ibu ya :-) Patutnyer dah nak bersalin mana leh makan lemak2 gini! kena mkn rumput hari2 baru ringan sikit bdn wakakakaka.... Tp mmg best kan lia part cheeseeeeeeeeeeeeee tuuuu... apam dot dot tu betul lah lia, resepi asal mmg kak lily punyer idea dr kak hana tang dot dot tu sbb tu sampai skrg kita tak buat lagi apam dot dot tu :D nanti pun kalau buat nak mention kan mcm lia buat nii khennnn? ayunyer ayat :P

Asmara said...

eh2 jadik gak pizza tu eh. hihi.. sib baik tak terberanak semalam, kalo x kempunan pizza dak ika! ahahaa..

sabar bangpek said...

ahhh terliurnyee.....bile laa kite nk buat apam dot dot nih....pengukus kite xberapa nk sihat la..hehe

Hanis MY said...

yum2 sy suka apam...comel pulak tu huhu

Juwita Jamaludin said...

Lia bila nak tgk baby lia ni... Tak sabar akak moga dipermudahkan ye... Kawai apam dot2 tu suka akak tgk tau...

makcik rehan KJB said...

aku pulak, bukak mata nampak betis sebelah bantal pelok beso. konpius mana satu aku punya!

Ida,Japan said...

masih larat masak2 lagi lia..semoga dipermudahkan segalanya olehNya...comei2 apam tu, upside down pizza pun nmpk sedap...bile2 nk try la

Jue said...

glamer betul apam dot dot skrg ek..ni yg terpengaruh nak masuk list "kuih to do " ni..

munna said...

comelnya apam dot2 kamalia.... larat lagi ye lia masak2 ni...apa2 pun semoga selamat semuanya ye...

♥cmª shIemª♥ said...

lamannye bb nk dok dlm pewot tu...xpe kak lia..nnti msti die kuar..hrp kak lia n bby sihat..

waduhh...dtg cni mesti terhidang ngan mknn..kalo la dpt rase...nyum2...
rajin kak lia kedapur..(^_^)v

aesh came said...

byk pulak namapk apam polka dot ni lately...terasa pulak nk try..hehe thx for this~ boleh cuba sendiri...

kayrul-shah said...

rajin betul la akak nie..dah 40 minggu bun still steady lagi....harap semua dipermudahkan masa kelahiran baby ye

So Shy Lady said...

rajin msk maknanya bakal dpt baby girl la tu ;)

takpe bykkn bgrak agar snang bsalin nnti

Nieda said...

BAiknya sang isteri.

Semoga selamat bersalin dan mendapat baby yg comel.
TQ BERKONGSI RESEPI.

Nieda said...

BAiknya sang isteri.

Semoga selamat bersalin dan mendapat baby yg comel.
TQ BERKONGSI RESEPI.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...