Kuih Talam Gula Merah
source: Kak Yatie
Bahan utk lapisan bawah
* 200gm gula merah
* 2 sudu gula pasir
* 2 1/2 cwn air biasa
* 1 cwn tepung gandum
* 1 sudu besar tepung ubi
* 1 sudu besar air kapur *tak letak*
Cara-cara
1. Masak gula merah dan gula pasir bersama2 dngn air. Sejukkan.
2. Sementara itu panaskan pengukus dan balut dngn kain penutupnya.
3. Satukan semua bahan, kacau sehingga semuanya larut dan tapiskan. Masak sebentar di atas api sederhana dan sentiasa kacau.
4. Tuangkan dalam loyang yang telah disapu sedikit minyak.
5. Kukus selama 20 minit. Setelah masak,cakar2 sedikit di atas permukaannya dan tuang adunan lapisan atas.
Lapisan Atas
* 3 cwn santan pekat
* 1 cwn tepung beras
* Sedikt garam
Cara-cara
1. Satukan semua bahan, kacau sehingga sebati dan tapiskan.
2. Kacau atas api sederhana sehingga adunan hampir pekat.
3. Tuang atas adunan bawah dan kukus sehingga masak (selama 20 minit)
4. Sejukkan dahulu sebelum di potong.
12 comments:
salam kamalia..kuih talam dah sampai jepun ye..acik sedang berangan nak buat kasui panda..tapi tetap la berangan..belum jadi kenyataan.
salam kenal.wah nampak sedaplah..hehe.i dah follow blog kiut ni.follow i balik ye..tq..;D
suka2 terus terasa cm nak buat tapi tk kompiden la pulak...
Lawa... kemas aje potongannya! lembut tangan dia he he hehh
aduh sedapnya... teringin nak mkn tp hubby n anak2 tk berapa sgt kuih2 tradisi yg manis2 gini...sy je yg suka...pos ke chiba sepiring...ngeee
Bagus anak2 suka makan kuih tradisional.. Nampak sedap.. Yummy.
lya x pnh lak jumpa kuih talam ni
Bestnya ada twins! kuih talam tu memang sedap.. tak pernah buat.. beli aje ehehehe
Dah lama tak makan talam gula merah ni...sedapnya terliur sudah.
kuih talam ni peberet bonda saye..tq for sharing..kot2 nak seprise mak buleh la buat kuih ni... :)
tetiba teringin la pulak nampak kuih talam lia...(besar betol pengaruh gambar makanan di pada saya. Pantang tengok teringin aje eheehe..)
kueh ni ai bikin masa bulan poser jer uols...nangesss hahahaha
Post a Comment