Pages

Wednesday, 29 June 2011

Bunga lagi..Ornamental Onion

Salam semua..masih sihat lagi, belum masanya baby ni nak keluar lagi. Haha, ni saja nak share gambar bunga lagi ni..Sila jangan pitamss okay..

Bunga ni ambik ari ahad lepas, biasala setiap minggu pergi ke Ike (pond/tasik). layan anak2 bagi ikan dan itik makan roti. Kat situ memang adela sekangkang taman bunga, jadi Mr K turunkan saya kat situ dan dia pergi bawak anak2 menjalankan aktiviti mingguan diorang tuh. Saya memang suka bunga dan bersyukur kerana Mr K amat memahami minat saya nih.(ecece, ayat macam kena intebiu la pulak)..At first saya ingat ni dandelion, tapi bila tengok saiz bunga, memang bukanla. Penatla balik dari menembak tu duk google sana sini apakah nama sebenar bunga ni..Kot tak, ari isnin aritu dah keluar dah gambar bunga ni..Semalam baru berjaya dapatkan nama dia tau, punyala susahnya nak berkenalan dengan cik bunga ni..Pemalu sangat..:p
nama saya:Ornamental Onion
nama botanical: Allium Giganteum

flower head saya ni boleh membesar sehingga 4 - 6 inci ye.
ketinggian saya bole mencapai sehingga 8 kaki..
tinggikan :)

tuk ambik gambar bunga ni semua saya hanya menggunakan zoom lens jek..
macro lens belum mampu lagi..hehehe



bunga ni tak tajam tau..lembut je pun
bau dia..biasa jela..bau bunga rasanya..hehe

memang tinggi pokok bunga ni
lebih tinggi dari pokok2 ros di sekitar situ.

eh, yang ni pendekla die..haha.
waktu ni bunga ni tak berdiri tegak..:p

roses pun banyak lagi kat sini
cuma dah ade yang gugur sikit2 kelopak bunga tuh.

naik silau tengok rose putih ni..
tapi, bila tengok kat tanah, putih2 je kelopak yang gugur tuh..
dah macam orang main tabur2 kat kubur lak bunga ros ni..:p

23 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ai suker munger...purple plak tue...kirei sangat terbayang bunga lavender plak

ijayuji said...

O hana daisukiiiiiiiii!!!!! ayu! kita pun suke pepel! jgn lupa IRIS jugak tauuu! wakakakaka... boleh buat main bola2 tak munga ni lia???? :D tadah pipi nii hihihi...

Juwita Jamaludin said...

Kirei ne o hana...!!! Akak tak hi pun jln2 cari bunga.. Busy mcm2 kononnya.. Canyiknya

Maira Anjami said...

sangat cantik bunga purple tu>_<..
tapi nape sye mcm tak pernah prasan kewujudannye..hehe
kene lbih rajin memerhati bunge la lps ni:)

Hanis Azla said...

cantiknya bunga pepel tu.. ralit akak layan gambar2 bunga tu.. terasa segar jadinya..

munna said...

tenang dan damai je bila melihat bunga2...purple kaler munna suka

Asmara said...

Chantek la tu!! eh amik gamba je ke? tak coba2 nak petiks2 bawak pulang ke? ahaha..

jalimah said...

akak suke munge ni...dolu kat US x penah jumpa ...teringgin nak pegang..

Amie said...

redup je mata memandang bunga ni .... dgn warnanya yg memang menawan, bentuknya yang unik....cantik, memang cantik ciptaan Tuhan....

anie,Nagoya said...

susah beno nama munga tu.nape tak kentum ke?bulat ke?eh...kang dpt sekeh free.maaf bu lia.

geram wey...tgk munga tu.tp kkanie ni ada alah bauan gan bunga.mesti bersin.itu le kelemahan kanda.tp suka mungaaaaa....

♥cmª shIemª♥ said...

cam rupe dandelion pun ade..
cantik2....
nyaman jer mata tgk bunga2 tu..
")

Kamalia said...

ayu:ai pun suke kaler pepel..lavender?xpenah pi pun lavender farm..cdg next year nak g hokkaido..ecece

ijayuji:yeayy..ramai yg suke pepel..rsnye bole kot..pastu baling bunga tu kat muka ika..wakaka


juwita:besela kak..sy kebetulan je Mr K xbusy sgt nih..cantikkn..sy suke munge2 sume nih

Kamalia said...

maira:hahaha, jgn risau, bukan awk sorang je yg xperasan kewujudan bunga nih..sy dulu pun xperasan gak..pasni,kena julingkan sikit mata tu..hahaha


hanis azla:kan kak..cantik sgt.kalu tgok depan2, rs nak petik je.suka akk rs segar bila tgok bunga nih..

Kamalia said...

munna:munna pun suke pepel ek..rsnye ramai org pompuan suka pepel gakkn.damai jekan..

asmara:nak petik gak,tapi,xberanila..org lain ade wktu tu,kot sy sorang sy petik dah..hahaha

Kamalia said...

jalimah:betul kak..org pun suke gak.dulu2 lom glemer lg kor spesis nih..jom dtg sini next year,bole pegang..hehehe


amie:masya allah..mmg cntik kak amie.sy mula2 tgok, wah besarnye bunga ni.bila pegang tuh,lembut je pun,xdela tajam mencucuck pun.

Kamalia said...

anie nagoya: hahaha, kan2..susah sungguh nama dia.kalu nak senangkan kak, letak nama si bulat pepel..wakaka.alergic ek?ala, camne nak buat festival bunga2 kat umah akk nextyear nih?xleh dtg la ke umah akk nnt..kekeke

Kamalia said...

cma:kan2..cam dandelion, tp bukan sgt2..sbb besar dan lg cntik dr dandelion..

Acik Erna said...

aduhai cantik2ny bunga..bunga ornamental tu tak de warna merah ke..
roe pulak bukan main kembang lagi

nur easy said...

aaaa cantiknya.. rasa nak petik2 je..;)

Umie said...

cantiknya...rasa mcm nak letak kat tilam tabur2x gittew..feeling2x honeymoon suite gittew...hahaha

Kam, aku dah try eggless choc cake tu & guna susu pekat as an alternate utk part susu tepung tu mcm yg ko ckp tu..Alhamdulillah jadi...nnt aku share kat blog..

ko take care, nnt dah kuar baby sila update laju2x ok gambo baby...hehehe

So Shy Lady said...

salam kamalia,

gambarnya smua cantik2. ouh rs malu la plak dgn blog sndiri

Kamalia said...

acik erna:kak erna..xdela kak wrna merah kat sini..sy rs wrna die mmg warna pepel je kot..kot ade wrna lain pun,mgkin kat tmpt lain..


ez:mmg geram seh tgok bunga2 nih..nak petik bwk balik je..haha

Kamalia said...

umie:wiiiii..romantiknye...pastu,bdn gatal2,sbb alergik..haha.
jd ek kek tuh?sodap tak..ok, tq my pren,nnt aku opload gambo aku jela..ekeke


so shy lady:salam..terima kasih sudi mnjengah.hehe,cntik ye?tetiba idung susah nak control..haha,gurau je..terima kasih sudi tgok gambo kat sini..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...