Pages

Tuesday, 7 August 2012

Trip To Hokkaido: Furano(Lavender Farm) Part 2

Salam wbt. Bercinta sungguh nak menghabiskan entri Hokkaido ni ha. Hari ni sambung tengok gambar jela ye..

nasibla Afiya ni masih belum boleh berjalan, so boleh la dukung sambil bergambar dengan dia..
kalau abang dan kakak dia time ni semua dah tak mo bergambar dah..
penat kekdah nya..hehe
ini di Forest House
 gambar family yang semenggah sedikit..hehe
okla dari yang lain kan walaupun Faeiq dan Faeiz buat muko camtu..
waktu ni panas sangat, panas matahari yang terik tu..
kalau nak diikutkan suhu takdela tinggi sangat waktu ni, cuma matahari yang memancar tu membuatkan kulit saya sunburn..balik hidung dah jadi kemerahan..2-3 hari lepas tu dah mula mengelupas..
 berlari carik Faeiq yang menyorok kat sebelah sana..
rainbow fields yang dibayangi oleh pokok..
ini di Irodori Field (Furano, lavender farm part 1)
 ini pulak gambar dari park yang sebelah bawah tau..tak ingat nama park tu..hehe
cuma sayangnya waktu ni bunga ni semua belum kembang sepenuhnya..
dan bagi sesiapa nak tengok bunga yang saya ambik ni berkembang dengan sepenuhnya, 
boleh klik di link farm tomita ni sendiri. Memang mereka sentiasa update website mereka untuk menunjukkan perkembangan bunga-bunga di sana..(ayat dah macam apa dah..;p)
ok dah dapat..ini di Hanabito Fields (kalu salah tolong betulkan ye..;p) 
barisan bunga..French Marigolds in orange color..actually kat sini bermacam jenis bunga ada..tapi tak semua gambar saya ambil memandangkan bunga2 tu semua masih lagi kecik cenonet tak kembang sepenuhnya ..
 hehe..model tak berbayar 
 French Marigolds, yellow color..

 Sakiwai Field

suka waktu ni..ada pokok yang rendang, ada kerusi..
duduk sambil makan kentang rebus w/out butter (ganti dgn garam)..haha
angin sepoi2 bahasa jepun pastu denagn suasana yang cantik memang sungguh tenang..eceh..;p

bunga ni di Autumn Field..banyak lagi bunga yang lain, tapi bila saya tengok balik, tak berapa cantikla pulak sebabnya nampak pokok tu setompok sana,setompok sini..
ini bunga di Forest House..terselit kat sini da..
ini adalah The Furano - Biei Norokko train
train dari Furano - Biei dan akan melalui beberapa lavender farms 
seperti Farm Tomita contohnya..
saya rasa memang best kot kalau dapat naik train ni sambil menikmati pemandangan kehijauan sawah padi, gandum dan juga lavender..
kebetulan on the way kami nak ke Lavender East, kami terserempak dengan train ni..
terus keluarkan senapang dan tembak!..
 ini pula di Lavender East..
Sekiranya kita memandu dari arah Biei, kalau nak pergi ke Farm Tomita kita harus belok ke kanan..
dan kalau nak ke Lavender East ni kita hanya perlu belok ke kiri. 
Dari simpang masuk tu lebih kurang 2.5 km ke Lavender East ni..
di sini saya tak turun pun, memandangkan Afiya dah tidur waktu tu..
Hanya Mr K turun dengan Faeiq sebab nak basuh montot dia..haha
Lavender East merupakan ladang lavender yang terbesar di Furano merangkumi keluasan 14 hektar!
selain dari kedai, cafe, observation deck, kat sini jugak ada "Lavender Bus" yang kita boleh naik (berapa kena bayar tak pasti) untuk bersiar di sekitar ladang dalam masa 15 minit/ride..
waktu mula sampai di sini, perasan jugak snipers ni semua..
suruh Mr K tengok apa yang diorang cuba tembak..
dia kata takde apa pun kat depan tu, yang ada cuma pokok lavender je..haha
saya ingat nak tunggu sunset ke apa kan..tak lama lepas tu, mereka semua ni bersiap-siap nak pergi dari
situ..mungkin ada sesuatu yang saya orang biasa ni tak tahu..;p
 gandum!
suka bebenor saya tengok pokok gandum ni..
sebenarnya sepanjang perjalanan kami dari Biei ke Furano ni memang banyakkkkkkkkk
sangat ladang gandum..memang sangat cantik, nak lagi bila ada sesetengah ladang tu yang gandum dah masak menguning. Masya Allah, sangat cantik pada pandangan mata saya ni..
 kebetulan on the way ke Lavender East memang kiri kanan adalah ladang gandum..
jadi, bila nak balik tu, Mr K berhenti sekejap bagi peluang saya untuk tengok dengan lebih dekat..
 gambar yang dapat diambil pun tak seberapa
bateri kamera dah tinggal nyawa2 ikan waktu ni..huhu
ladang ni gandum belum masak sepenuhnya..
apa pun satu lagi pengalaman baru buat saya pada hari tersebut dapat tengok pokok gandum ni ha..
ye, saya seorang yang jakun..;p
ini pulak di Biei. kami terjumpa ladang di tepi jalan yang ada pokok matahari banyak sebegini..
actually menyesal sebenarnya tak behenti waktu tu, 
walaupun Mr K dah tanya banyak kali nak berhenti tak..nak berhenti tak..nanti menyesal..
saya waktu tu macam serba salah nak berhenti atau tak sebenarnya..sebabnya time ni memang traffik agak teruk,banyak kereta..saya takut nanti kalau berhenti sampai lambat pulak kat Furano..pastu terpikir mesti kat Furano ada jugak sunflowers ni..ropa-ropanya.nan hado!belum musim lagi..uwaaaaaaaaaa..
 takde sapa yang nak ambik gambar kereta ni..hehe
ini adalah map untuk walk in the gardens di Farm Tomita ni.
selain barisan bunga, ada juga kedai yang menjual segala jenis produk yang berasaskan lavender
contohnya: potpouri, soap, perfumes  dan banyak lagi..
selain tu kalau nak beli bunga lavender yang dijual secekak-secekak ada je di sini..
gambar kedai semua tu saya terlupa nak ambil..hehe

10 comments:

FnF Simple Life said...

Subhanallah... canteknye... kempunan nak tgk lavender tahun ni.

nur easy said...

subhanallah.. speechless. takda kesempatan dulu nak visit lavender farm.. huhu

Aziela said...

rasa mcm nak melompat masuk monitor nie, nak guling2 atas bunga2 tu semua.

♥ Cmª shIemª ♥ said...

alhamdulillah...
cantiknye! cantiknye! cantiknye! cantiknye! cantiknye! cantiknye! cantiknye! cantiknye!

geram cma tgk bunga2 tu..

hermm...nak pegi..nak pegi...nak pegi...

Faris Hilmi said...

wah canteknye :) banyaknye bunga

Nur-nba said...

Salam.. Kak, cantiknya.. Kalaulah Nur dapat berada di sana.

Kak, Nur minta izin akak untuk gunakan gambar akak ni untuk jadi desktop background laptop.. Terima kasih ye kak. :)

Acik Erna said...

assalam kamalia..subhanallah cantiknya gambar2 disini..tak puas mata memandang..bunga yang berwarna warni..sangat cantik

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

Tak Terkata..Mmg Cantik Sgt..
Srnoknye dpt tengok view n bunga yg cantik2 depan mata..

mrs kayrul said...

cantiknya bunga2 tue..tak dapat g sana, cuci mata tengok gambar yg lia ambikkan pun jadi la

zila said...

Subhanallah..cantekk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...