Pages

Wednesday, 8 August 2012

Sambut Hari Raya tahun ni tanpa suami dan keluarga pulak jauh beribu batu..

Sesi luahan perasaan..hehe Buat pertama kalinya selepas 6 tahun berkahwin, inilah pertama kali saya beraya tanpa Mr K di sisi.

Sememangnya sejak dari bulan 6 hari tu dia memang sibuk tahap melampau( sama macam semua orang yang dalam proses menyudahkan study masing2kan). At first, saya ingat macam raya tahun ni sempatla dia bersama kami pagi hari raya tu dan kononnya sebaik selesai je sembahyang hari raya nanti baru dia bertolak ke airport. Tapikan, kita hanya mampu merancang. Memandangkan tiket pada hari ahad tu mahal melampau dan beza terlalu  banyak dengan tiket pada hari sabtu, jadi dia pun buat keputusan untuk bertolak pada hari sabtu(petang hari raya)..Walaupun kali ni conference diadakan cuma di Shanghai dan perjalanan ke sana cuma mengambil 3 jam, tapi tiket hendak ke sana memang tahap mencekik darah. Harga tiket ke sana lepasla kot untuk 2 orang balik Malaysia pergi balik..haiissshh.

Jadi, tahun ni hanya boleh beraya dengan Mr K pada hari raya ke 4, itupun malam baru sampai sini. Uwaaaaaaaaaaaaaa..Hanya mampu berfacetime je la kami nanti. Dah la baju raya Mr K dah siap beli semua sedondon nak pakai pagi raya tu. Simpan je la kot baju tu, cuma pakaikan untuk anak2 je di pagi mulia tu..dan macam biasa, konpem dari hari mantai sampaila ke hari raya tu memang banyak kali la saya akan call mak di kampung ..haha, biasala saya suka menyibuk apa yang mak saya akan masak dan apa yang diorang makan time raya tu.

Okla..itu je pun luahan emosi saya pagi ni. Actually dah tahu pasal ni dah lama, dari awal tahun aritu kot cuma bila minggu lepas dia dah confirmkan tiket dia bila, itu yang saya terus rasa lain macam sikit..hehe ok, bukan rasa lain macam sikit, rasa lain macam banyak..Apapun, yang penting kena gembirakan hati anak-anak. Walaupun hanya Amni je yang tahu apa itu hari raya, takpe kita kena tunjukkan pada mereka kegembiraan yang kita sambut pada hari itu.

18 comments:

Acik Erna said...

salam kamalia..kena la meriahkan dengan kawan2 walaupun suami jauh..kesian amni nanti kan nak merasa kemeriahan berhariraya,

Ucu Faridah said...

as salam lia....

baju sedondon tu nanti pakai balik masa raya ke 5...pastu bolehlah buat posing2 maut....

rasanye tahun ni thn terakhirkan lia kt sana...kenangan yg plg sedih utk seketika tapi paling manis kalau dikenang masa dah tua...hihihi...

ijayuji said...

Salam lia!! sblm tu kita nak jugaklah ketawa sopan2 kat sini since tuan rumah tgh beremosi mosian gituuu.. ehehe... tak leh jalan betul ayat dia pasal daun pisang tak nak bagi kerjasama ahahaha... cuba rasuah sikit daun pisang tu mesti jadik punyer :D

Berbalik pd sesi meluah perasaan dia pulak :D takpelah setahun sekali dekat jer pulak tuuu bukannya jauh :D eh? kalau mcm dia kena buat conf. tiket bukannyer univrsiti yg support? kalau mcm tuuu mmg cekik darah berdouble triple lerrr kalau dah boleh beli tiket utk 2 org balik mesia huhu... sabo2.. kita kan ada :D alaaaa... nanti kan ramai memba2 kat sana :-)

Kamalia said...

acik erna:
acik,yg tinggal ni pun cuma family saya,da satu lagi family n sorang ank dara..budak bujang ada 3 org..yg lain uma balik malaysia.sbnrnya takdela kisah sgt pun(eceh..)..tp mmg betul ckp acik tu,kena bg ank merasa kemeriaha hari raya kan.,

ucu:hahah..ok gak kan pakai baju raya sedondon paatu pi jln2 shopping.mesti org jopun kagum!
haah,insyaAllah tahun trakhir kat sini..

Aziela said...

Tak apa lah Lia. Pengorbanan sementara untuk kebahagian berkekalan. Insyaallah...

FnF Simple Life said...

hmmmm... Lia mmg kena betul2 tabahkan hati... pagi raya nnt sure nanges2 kan... tapi mcm mana nk cover depan anak4... hmmmm... anyway semoga pengorbanan kita sebagai kaum isteri akan di kenang sepanjang hayat oleh suami bila mereka dah berjaya nnt.

p/s haah...k yan tu staff uthm gak

Kamalia said...

ijayuji:
wsalam..nak rasuah bagi apa ek?kalau bg buah pisang kat dia ok dak?hahaha
utk conference kali ni kena guna duit sndiri.tu yg brkira sikit tu..aritu univ sini dah byr tuk conf pi denmark,yg univ malaysia pulak dia xnak byr conference yg pi china ni.so,kena la guna duit sndiriknkekdahnya..hehe.
kwn2 adala 2-3 org je..kami dah pakat buat makan2 sikit pastu buatla aktiviti mcm hari2 biasa

inahar ali said...

salam lia..lama akak x kesini..pekabo? moga hariraya nnti ttp meriah w/pun tanpa suami ye lia! sabar jelaa!

~ yus ~ said...

sabarlah lia. Takpe Raya ke 4 tu lah baru pakai sedondon, gi amik gambar. Bila di frame kan orang tetap ingat tu raya pertama kalau tak mention kan....

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam kak Lia..
huhu..sedu plak bace..
sabar ye kak..xpe..raye ke4 dah boleh raya together2 ngan Mr k..

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

Uwaaaa...mestilah cedih, nasib baik ada anak2 sbg peneman & penghibur..

yup setuju sgt yg penting kena gembirakan hati anak2..pagi raya tetap kena melaram baju raya cantik2 n makan juadah raya bersama.

lady scooter said...

dah tahun akhir eh..?? tahun depan leh raya kat Malaysia pulak...

nur easy said...

sedih kan.. kita pulak sejak kawin 3 thn dulu, baru ni dpt bersama di pagi raya..;)

Asmara said...

Bertabahlah wahai adikku sayang. chewah! kalau dekat harus dah ajak raya sama2. kami pun tinggal berapa kerat je, jadiklah utk smyg raya, pastu mkn2. Nasib baik hari Ahad rayanya, kalau hari isnin dah start sekolah. mmg tak beraya. :D

*beb, ok je awal sept tu. kami dah relax kot lepas 10hb ni. hihi.. InsyaAllah.. cuma mengemas je. ke tunggu ami bersalin terus sbb dia pun awal sept.

SURIA AMANDA said...

alahai kesiannya...tp nak buat mcm mana kan..kita merancang..allah yg tentukan..

Mixed-family in da house.... said...

Salam kak Lia,

sabar lah kak....nanti jadikan ajer raya ke5 sedondon bersama kay...

Hanis MY said...

Bersabarlah syg ala ala lg anuar zain gitu. Takpelah boleh posing raya ke 5 pakai sedondon

mrs kayrul said...

sabar la lia..tak lama pun raya ke empat dah jumpa...lepas tue boleh la beraya sakan..takmo sedih2 tau

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...