Pages

Wednesday, 26 December 2012

Simple Vanilla Buttermilk Cake

Assalamualaikum...cuak sekejap! Resipi kek ni saya bookmarked dalam ipong, tapi bila cuba bukak balik link tu, tak dapat la pulak. Pastu cuba bukak dari laptop pun sama jugak. Saya rasa baru-baru ni kot masalah  ni jadi sebabnya sebelum ni kalau saya bukak elok je.. Kek ni sangat sedap dan sangat senang nak dibuat. Antara kek yang paling SIMPLE dan SEDAP yang selalu saya buat. Untuk resipi tu kan akhirnya saya dapat jugak sebab aritu ada share di instagram, bila belek-belk jumpa la..so, bolehla share kat sini ye.:))

Simple Vanilla Buttermilk Cake
source: eatnownownow.com

Ingredients:
2 cups all purpose flour
1 tsp baking powder
1/2 tsp soda bicarbonate
125 g unsalted butter, softened
2 eggs
1 cup castor sugar
1 cup buttermilk
1 tsp vanilla essence
to serve: 3 tsp icing sugar

Method:
1. Preheat oven to 170 degrees Celcius.
2. Line, grease and flour a 20cm springform cake tin.
3. Beat he butter, sugar and vanilla essence together until creamy.
4. Beat in eggs, alternating with about 2 tbsp of flour. Add the buttermilk and beat until smooth.
5. Gently fold in the remaining flour gradually.
7. Pour batter into the prepared tin and bake for about 35 minutes.
8. Remove fro oven and let stand for about 10 minutes on a rack.
9. Sieve icing sugar over the top and it is all pretty and ready to serve!


11 comments:

Mixed-family in da house.... said...

Assalamualaikum mama tomei,

alahai berzaman tunggu cerita dari sana tau.....heheheh...

rajin ler update kak oiii....dalam insta byk jer gambar cun-cun....

Gee® said...

sedapnyaaaa....

Rai Ourkizuna said...

adehh..sedapnya nampakk...

Aziela said...

Rindulaaa dengan Lia and family. Dah nak balik ke sini ke Lia?

FnF Simple Life said...

salam windu... lama Lia tak update... nampak sedap kek tu...nyum3x..

Amie said...

lamanya tak timbul... sekarang baru boleh lepaskan winduuuu....!

nur easy said...

Tangan sapa la comel lote tu...

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam kak lia..
tu dia..lama menyepi..mai2 dihidangkan kek yg gojes! ahaksss!

nyum3... sedap tol tgk..blm rase lg ni.. hihih..tq for sharing resepi..

tgn sape la yg termasuk nk amek colkat tu.. hihih... ;p

Nur-nba said...

Salam.. Kak, kumerinduimu... Lama akak tak update.. Sedapnya tengok kek tu... rajin akak baking...

Cik TeN10 said...

Oishisou !!! Bleh try ni..

Ain Dzaya said...

nomnom..sedapnyeee...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...