Pages

Thursday, 20 May 2010

Berhenti menyusu badan??

Dah lama dah cuba nak berhentikan twin ni susu badan..tapikan..asyik tak jadi je :(
..mama ni dah tak larat dah nak bagi diorang ni susu..bulan 6 ni dah cukup 2 tahun..kalau nak ikut Islam point of view, dah cukup / sempurna tempoh penyusuan waktu tu..:)

Nape mama ni nak berhenti menyusukan twin..:-
  • susu dah tak banyak..tak cukup untuk diorang..
  • diorang makin lama makin kuat menyusu..( dah dkt 2tahun kan)
  • mama sakit pinggang dan sakit belakang..sebab kalau waktu siang, kalau mama nak baring je mesti diorang ni datang nak menyusu..jadi, mama malas nak take a nap or baring2..
  • mama tak cukup tido..uwaaa..dah lebih 2tahun mama tak cukup tido..mama jeles ngan babah ( babah bangun jugak malam2,buatkan susu tuk Amni.)
  • mama nak tido yang nyenyak macam babah...sob..sob..sob..
  • kadang2 diorang ni suka gigit ***** mama..uwaaa..sakit..selalu diorang akan kena marah bila lepas gigit tu..kadang2 mama nangis..sakit sangat..:(
  • mama makin lama makin kurus (ye ke bi??chewahh..perasan)..mama malas dah nak asyik kena makan selalu..yela,asyik lapo je perut ni..
  • okla..itu jela kot reasons yang ado..
Tapikan..at the same time mama rasa sedih sangat bile nak berhentikan diorang ni menyusu..mesti nangis..sob..sob..sob..nanti bila dah berhenti the bonding between mama dengan diorang ni dah tak macam dulu..yela, bila menyusu tu mama boleh belai2 diorang, cium2, bual2..bole baca surah2 yang patut..hmmmm..camne ye nak buat ni?? Sebenarnya, according to WHO, UNESCO, AAP dan pertubuhan kesihatan yang lain2, mereka ni menggalakkan extended breastfeeding; meneruskan penyusuan walaupun anak dah lebih 2 tahun..Tapi, memandangkan keadaan tak begitu mengizinkan buat mama ni, mama kenala berhentikan..:(

Banyak je petua yang mama ni dapat tuk berhentikan menyusu badan ni..letak nescafela..letak sirap merah tula..letak asam jawala..ade lagi..ade makcik tu cakap cuba berhentikan waktu hari diorang lahir..kot diorang ni lahir hari senin, cuba berhentikan hari yang sama..Baru2 ni, mama ni cuba letak nescafe..itupun letak sikit..memang diorang tak nak, tapikan asyik merengek je..sebelum ni ade jugak letak serbuk kunyit, waktu tu memang tak bole handle la bila dua2 sekali ni nangis..last2 mama diorang ni pun nangis sekali..bagi jela waktu tu..tak tahan dengar diorang nangis..babah pun takde waktu tu..sob..sob..sob..

Dolu2 waktu diorang ni kecik2 diorang ni minum je formula milk..pastukan..bila makin lama makin besar diorang ni dah pandai memilih..sekarang ni kot minum formula milk tu pun sikit je..3 oz pun tak abih..macam Faeiz ni..alahai..kurus je..tak nak makan sangat..tak nak minum susu sangat..harapkan susu badan mama je..so, kawan2 ade cadangan tak camne nak berhenti menyusu badan??

@ Alamanda...memandangkan stoller twin ni agak besar, maka xdapekla nak bwk skali..naik jola troli ni ye..:p

8 comments:

Asmara said...

Kamalia, diorang makan banyak tak? kadang2 kalau dah kenyang diorang ni kurang menyusu. Cuba pelbagaikan makanan. Anak saya dua orang ni berhenti sendiri ngam2 umur setahun 6 bulan. Diorang tak nak sendiri, tp mungkin sebab hantar taska, siang minum formula milk mlm plak susu badan. Atau boleh cuba time diorang nak susu tu bagi air berperisa, contoh ribena ke. Tapi kdg2 budak2 ni bukan nak susu sgt cuma suka nak bergayut tu je. huhu.. xpe la Kamalia, lama2 berhenti sendiri la nanti. Amni berhenti menyusu umur berapa? mungkin ikut umur Amni kot. gambatte!

misah said...

Kamalia, mmg susah utk berhentikan susu badan terutama kepada "peminat tegar". Arissa pun menyusu badan sehingga umur 3 thn 4 bulan (dah masuk skolah pun masih ngemping lagi). Kalau pasal minum susu formula mmg 3 oz pun susah nak habiskan pastu makan pun kurang, harap susu badan je. macam2 buat utk nak stopkan susu badan, termasuklah letak pewarna merah, letak asam jawa, benda2 pahit, tapi tak jalan.

Idayu said...

salam...sama masalah mcm sy dulu.anak sulung menyusu bdn shj sampai umo 3thn lbh. kalu kat taska tuh, org len minum susu botol tp dia cuma minum air msk sbb susu formula x minum langsung..

w/pon mmg sy sendiri yg pilih utk breastfeed dia, tp besalah manusia merungut mcm2..sakit itulah, sakit inilah..mcm2 cara cuba tp x jalan may be sbb sy buat setengah hati, x beria sgt nk bentikn dia.

tp betullah, bdk2 nih mmg dah ditetapkan tuhan n dia sndri tahu rezeki dia sampai bila, takat mana.sampai ms dia akan benti sendri. khaleeda benti sendri ms sy pregnant anak ke2 sbb susu dh kurang.

tp kalu ikut mslah awak nih, lg hebat sbb 2 org tuh.iyalah, kalu satu pon dh mcm2 inikan 2 org..apa2 pun awak mmg hebatlah..tryla cara yg disyorkan tuh, tp yg penting doalah pd tuhan.dia tahu yg terbaik utk hambanya.jgn pikir sgt, masanya akan tiba juaaa

Kamalia said...

k.as:diorg ni mkn xdela byk sgt..ikut mood jgk..ariru wktu blik mesia ok je diorg nak je susu formula mlm2..mgkin pns kot,lgpun susu dah xbyk sgtkn..amni dulu brhnt awl..umo 9bln.wktu tu br je pregnntkn twin ni..haah..diorg ni sebenrnye nak mngempeng je lebih..susu xde byk sgt pun..ok kak..maceh ye..:)

k.misah:huhuhu..dah msuk skola pun msih xleh brenti ek..mmg peminat tegar betoila..sy rs twin ni pun smla jgk..susah sgt nak brentikn..mgkin sbb twin kot..bl sorg nangis nak susu yg sorang lg mesti nak jgk..hmmmm..xpela..pasni cube lagi la kot..kdg2 bile pikirkn, baik biarkn je..nnt diorg brhenti sndr kot..)

Kamalia said...

k.ayu:salam kak..smla kot sy pun bile nk brhnetikn tu buat sparuh hati je..sbb sbnrnye msh kesian kn diorg ni lg..xthn bile tgok diorg ni nangis..xsmpai hati la pulak..tp, bile ikutkn jugak..susah la pulak..ape yg akak ckpkn tu mmg betul..bile dah smpai wktu nnt,diorg brhenti sendiri la kn..insyaAllah, akan sy usahakn mana yg trbaik..maceh kak..lap u..:p

rizza said...

cuba bercerita dengan meeka... cerita yg bagus2... kata pada mereka.. bagus mereka dapat susu ibu dari kecik hingga sekranag ni..., cerita yang indah... kemudian cerita pula... sekarang ni kena minum susu lain... bla..bla.. bla... cerita je sesuatu... hingga part yg kenapa ibu dah nak stop bagi susu.... cuba la.. kerana budak2 ni berfikir... lebih mudah bila dah besar gini kita buat cara bercerita/bercakap... psycology..

selamat mencuba..
p/s: tak reti nak terangkan macam mana... tapi gitu le... saya buat masa hassan umur 3 thn lebih.. sebab badan saya dah tak larat...

Kamalia said...

rizza:ooo..kn brcerita jugak ye dgn mereka??bagus2..xpenah trpikirla pulak idea ni..good tips..anwy,tq very much..

siti natrah said...

assalam ..lm dah artikel ni..tapi takpe..salam perkenalan..bila teringat mcmne nk ceraiksn susu kt ank ni..sedihkn..ti tiap kali ank nngis mintak susu dengan ti,ti yg nngis..sedih woo..ank2 ti paling kurang seminggu duk nngis..sedih wooo...mcm2 cara ti bt hrtu..letak akar pahitlah..hisap gak..tup2 letak sirap bgtau darah..dah xhisap lepas tu..dia kt kesian kat umi..aduhai..happy kan ingt moment tu..anyway salam perkenalan.jemput jln2 kt blog ti.ti menyokong bb penyusuan..natrah4ever.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...