Pages

Monday 24 May 2010

Blueberry Cheese Cake

Pecah rekod tuk diri sendiri...hahaha..selame 2 minggu brturut2, diri ini mmbuat ciskek ni..memang sedap sangat..Bangga dengan diri sendiri yang brjaya mmbuat ciskek yang sedap lagi lemak brkerim, disukai ramai..Plus brtambah rajin mmbuat kek..Kali ni buat sebab requested by adik2 kat sini..diorang ni nak buat housewarming party..baru pindah rumah baru kn..jadi,buatla sikit kenduri..Disebabkn en.hubby kita ni memang sibuk tahap gaban skarang ni, jadi diorang trpaksala belikan barang2 tuk buat ciskek ni..yang kat rumah ni memang dah abih dah..tapikan kek ni memang sedap sangatla..sampaikan Bigu kate die makan 1/4 dari kek ni..okla..mmbebel la pulak puan ni ye..jom tengok gambo n resipi ..:p

ciskek sebelum dibawa ke rumah adik2 ni..(comotkan...hikhikhik)

setelah sampai kat umah diorang ni..sapela yg potong kek ni..comot lg..:p

anak2 sape la ni ye??

source::pn ika @ ija::mntk ijin nak kopi pes ye puan...lap u..:p

BLUEBERRY CHEESE CAKE

Bahan-bahan
Bahan-bahan A:
250 gm biskut mudah hadam - lebih kurang 200g
125 gm mentega tanpa garam - letak 100g

Bahan-bahan B:
200 ml krim putar(whipping cream)
250 gm krim keju
165 gm gula kastor - letak 150g
1 sudu besar jus lemon- 2 sb

Bahan-bahan C:
15 gm gelatin halal
100ml air
- campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 minit

Topping
Blueberry topping secukupnyer
Jus lemon
Gula caster
Sedikit air

Cara-cara
  1. Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk.Sediakan loyang acuan berukuran 8 inci.
  2. Cairkan mentega. Tuangkan mentega kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata.
  3. Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.
  4. Pukul krim putar sehingga pekat dan gebu.Ketepikan.
  5. Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon sehingga sebati.Setelah itu masukkan gelatin dan gaul lagi sehingga sebati.
  6. Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi krim putar tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk.
  7. Keluarkan adunan biskut dlm peti ais.Tuangkan 1/3 adunan krim cheese td keatas adunan biskut.Ratakan dan letakkan buah strawberry.Akhir sekali tuangkan adunan sampai habis. Sejukkan di dalam peti ais sekurang2nya 3 jam. >>Lepas dah keras adunan cheese boleh sapukan fresh cream yg dpukul sebelum dtuangkan kuah topping, lebih kurang 150ml fresh cream.
  8. Buat topping dgn mencampurkan bhn topping semua sekali, apabila telah mendidih,tutup api. Sejukkan.
  9. Tuangkan kuah topping hingga habis.

5 comments:

Idayu said...

alahai sukanya cheeze kek nih, tp malas nk buat n crk bhn. if rajin, jgn paksa diri tau, bole tlg tepek gambo krim putar, krim keju, gelatin halal n bluberry tuh x? malasnya nk google he3x..

if xde masa, its ok..nnti akk google sndri. ntah zmn bila la gamaknya kui3x..tq

Kamalia said...

ok..kak..nnt sy tepekn gambo tu ye..yg gelatin tu dr mesia..tp kot nak beli yg dr mesia pun bole gak..nnt diorg pos ke sini..nnt sy bg link die ye..
xpe..dulu sy pong malas gak..tp bile tgok org len suke mkn,puas ati jdnye..pastu trus rajin nak buat lg..:)

MamaFaMi said...

This is something I've never tried before. Bukan tak nak try, tapi takut nanti, sendiri buat sendiri makan! Bertambah-tambah comellah jadinya diri ini nantinya!

Sue @ Nenie said...

Salam...Alamekkkk bestnya chess cake, blueberry tuuu....biasa kalo nak mkn main beli je...tak lulus lagi nak wat sendiri..hu hu hu...jelessssnya....

Kamalia said...

mamaFami:huhuhu..xpe,biar brtmbh comel,nnt hubby mama mst tambah syg..hikhikhik:)

sue:mmg best..xpe,buat pelan2..ikut je resipi ni..konpem jd.:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...