Guna resipi basic doh ..memang best jadi mini pizza ni..terima kasih tuk k.Nor..soft gituuu..diorang sume suka taww..hahaha..masuk lift tekan sendiri..perasan..(*^*)..lalalalala..
sebelum dibakar..
-
-
-
-
-
-
gambar selepas dibakar xdo..lupe nak snap..:(
BASIC DOH-
-
-
-
-
-
gambar selepas dibakar xdo..lupe nak snap..:(
source: k.nor..(sy c n p jela dr k.nor)
Bahan2
- 380gm tepung high protein (tpg roti)
- 3 sudu besar susu tepung
- 80gm gula castor
- 1/2sk Garam
- 3 sudu kecil yis segera
- 1 bj telur A
- 100ml air
- 100gm water roux
- 30gm butter
- 30gm shortening
- Masukkan bahan cecair kedalam BM spt air dan telur. Kocokkan sket dgn garfu.
- Masukkan kesemua bahan2 lain kecuali butter dan shortening.
- Pastikan gula dan yis diletakkan di penjuru berasingan dari garam ini kerana gula akan lebih mengaktifkan yis manakala garam pula mengurangkan/mematikan yis.
- Tekan suis on pd BM dan bila doh dah mula membentuk bulat masukkan butter dan shortening.
- Biarkan proses menguli hingga selesai.
- Utk menghasilkan doh yg lebih lembut, ulangi proses menguli utk 2 kali.
- Setelah selesai proses menguli, biarkan doh naik 2x ganda.
- Bahagikan doh kepada 20 atau 22 bj dan bulat2kan.
- Rehatkan lebih kurang 15 minit.
- Ambil sebiji doh dan canai nipis.
- Masukkan yis, sedikit gula, 2 sudu tepung dan 100ml air kedalam sebuah mangkuk. Kacau hingga sebati dan biar hingga naik dan berbuih.
- Masukkan tepung roti, susu tepung, garam, lebihan gula ke dalam satu bekas berasingan. Kacau2 hingga rata.
- Masukkan telur dan water roux. Gaul hingga sebati baru la dimasukkan bahan no1.
- Gaul lagi hingga hampir membentuk doh, masukkan butter dan shortening, sedikit demi sedikit. Adunan mungkin agak lembik tp teruskan menguli.
- Uli hingga doh menjadi kenyal dan lembut. (kalau masih terlalu lembik boleh la ditambah sedikit tepung dan uli lagi hingga lembut)
- Tutup bekas dgn rapat atau boleh menggunakan plastic cling supaya udara tak keluar.
No comments:
Post a Comment