Pages

Wednesday, 25 August 2010

Nasi Goreng Ayam

Salam...dah rajin nak update belog..muahahaha..ni menu berbuka semalam..memang sedap rupenye nasi ni..asyik tengok orang lain buat, terus nak cuba jugak..Sebenarnya ade jugak buat pulut seri warna..tapikan, kuih tu tak menjadi..dah la tak baca resipi betul2, pastu bila buat..ha,amik ko..tak berseri langsung..sob..sob..pastu lagi, rupenye hanya saya dan Faeiz je yang suka..yang lain tak berapa suka sangat. Dah la ingatkan nak anta kat surau jugak, tapi dah cam gitu gayenye tak jadila..nak bagi pun malukan. Akhirnye kena buang..membazir betul..sob..sob..

Saya amik resipi ni dari rumah Ika..Kat rumah Kak Hana dan Kak Nor pun ade jugak..ni saya letak resipi yang saya copy n paste dari rumah Ika..mintak izin ye Ika..:D

NASI GORENG AYAM
Bahan-bahannya:
  • 1 ekor ayam- di potong 12 ketul
  • 2 sudu kecil garam*
  • 1 sudu besar serbuk kunyit*
  • 1 sudu besar rempah kari*
  • Caranya=> ayam di potong 12, bersihkan dan toskan....gaulkan bersama garam, serbuk kunyit dan serbuk kari....perap sebentar dan goreng seperti biasa...(jgn garing sangat)
  • Setelah siap, angkat ayam dan ketepikan dahulu.
Bahan Utk Masak Nasi
  • 1 sudu rempah kari
  • 1 inci halia-tumbuk kasar
  • 4 ulas bawang merah-tumbuk kasar
  • 2 ulas bawang putih-tumbuk kasar
  • 1/2 labu bawang besar-potong dadu
  • 2 inci kulit kayu manis
  • 2 biji buah pelaga
  • 3 kuntum bunga lawang
  • sedikit kiub ayam
  • sedikit garam dan sedikit serbuk lada hitam
  • 2 bay leaves/ daun ketumbar
  • 4 cawan beras basmathi-cuci toskan
  • 4 1/2 cwn air
  • 1/2 cwn susu cair
Cara-Caranya:
  1. Panaskan minyak tumiskan bunga lawang,kayu manis dan buah pelaga serta bahan bahan yang ditumbuk dan rempah kari hingga wangi.
  2. Masukkan beras dan kacau hingga sebati atau mesra rempah2 tadi.
  3. Tuangkan 1/2 susu cair dan 4 1/2 cawan air.
  4. Susunkan ayam goreng diatasnya dan masukkan garam serta kiub ayam.Masak nasi hingga masak.
* Setelah siap, bolehlah di hidangkan bersama sos pedas dan salad. >> Dan sup sayur..

5 comments:

anie,Nagoya said...

laporrr.....issshhhh..tak baik kan???

makcikrehan said...

sangat panjang juga ini berasss... pagi2 lagi dah nak suh aku lap ayor liur taww..huhuhu

threadmill yang ada motor, utk 100kg over berapa harga lepas convert to RM? [sambil kedip-kedip mata hahah]

Kamalia said...

kak anie:hehehe..kot lapar,dah pi makan..

makcik rehan:ngehehe..sowi MR..nnt sy bg makcik ye..
treadmill tu nnt sy tolong riki kn ye..

Nadiah Sidek said...

kak kamalia!!! dah rajin update blog balik ek. nadiah belum dtg rajin lagi update blog. ni baru nak warm up jln2 kat rmh maya teman2 blogger. kot2 dtg la angin rajin update blog..ehehe. nnt blh try ni nasi goreng ayam ni. semalam nadiah buat nasi lemak utk berbuka ;)

Kamalia said...

salam nadiah...ni pun dah rajin jugakla..actually,duk dpn pc ni melayan twin duk blajar abc..tp,diorng ni xpndi nak click mouse tu,tu yg kena mghadap skali pc ni..trusla update belog skali..sambil myelam minum ayer..:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...