Pages

Wednesday, 17 August 2011

Berpantang..

Salam wbt..Hari ni nak cerita menu sepanjang saya kat hospital. Hehe..dah sebulan bersalin baru nak ceritakan. Malas yang amat sekarang ni nak update blog walaupun takde keje nak dibuat..Eh, jap jap..esok saya dah 40 hari..dah habis pantang Insya Allah..:))

ni lunch tuk hari saya bersalin tu.
walaupun takde selera kena gak makan.
habis jugakla setengah mangkuk
yang lebih tu Mr K la yang makan..

tuk 2 gambar kat atas nun
lunch 1st day selepas bersalin..(ada udang dan scallops)
haha..kalu kat Malaysia konpem takdenye hidangan camni meh
dan mesti tak berani nak makan
tapi, kat sini..
saya makan je..
Alhamdulillah, takde gatal2 pastukan..

yang bestnye mesti ada miso shiru tuk setiap hidangan tuh
(saya sampai sekarang tak penah buat miso shiru..tak tahula pandai buat atau tak..haha)
bekpes memang makan nasi..
lunch pun nasi
dinner pun nasi..
dan lagi bestnye saya sungguh berselera makan sepanjang duk hospital nih..
selalunya saya bila makan beras Jepun ni agak susah nak habiskan semangkuk tuh:(

ni pulak congratulory meal..
sangat sedap - time tu jela..
sekarang kalu suruh makan,belum tentu dapat habiskan semngkuk tuh..haha

Mr K pulak akan datang dalam kul 11 pagi tuk hantar lauk (lauk je pun)
selalunya saya akan makan sama2 dengan lauk yang dia bawak..
kat dalam bekas pink tu salmon goreng halia..
sangat sedap..8-))
sepanjang berpantang lauk yang dia masak:-
daging goreng halia..ayam goreng halia + b/pepper..ikan kukus.

pihak hospital akan tanya tau apa yang kita boleh makan dan yang tak boleh makan..
jadi, tuk lebih selamat, kami bagi jela list nih..
Alhamdulillah orang Jepun ni memang jujur..
Kalau macam benda tu ada sedikit keraguan kat diorang, diorang akan datang tanya kita balik boleh tak makan benda2 nih..(ni pasal susu Afiya..tuk hari ke 2 dan ke 3 dia kena minum Formula Milk)

17 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

uiks pantang 40 hary jer ek bukan 44 hary...teringat ai pantang kat umah umi ai...selang stgh jam dia kasi tungku suruh letak kat perut etc la...perhhh mmg pantang ala tentera gitew but lepas pantang jeans lama pow dah boley pakai ngeee....lia doakan ai plak ek...susah plak nk lekat yg ke 2 ni...menu gini doc dah tgk x der keburukan kat diri punya...but selalu org tua2 ni dia ikut petua moyang dulu2...so kiter pow terpaksa la ikut....lepas ni merdeka la ek....*______*

Fitri Senin said...

owh cepatnya kan dah nak hbs berpantang!!! Sedapnye pantang makan salmon. kat sana salmon murah ek..?

nur easy said...

dah nak abis pantang dah.. sekejap je rasa.. bestnya lauk2 kat hospital..;)

ijayuji said...

Salam lia!! eh? silap lah pantang 60 hari wakakakaka.... lia, mmg bagus kan dia org ni understanding, pstt.. kenapa bb afiya kena minum susu formula ni?? konpius jap :D dah habis pantang niii leh lah bersuka ria buat beskut ya lia ehehe :D

Hanis MY said...

wahh dah nak habis pantang... mcm best je menu2 tu ingt dulu kakak bersalin itu tak boleh makan mcm2, tapi kat sini semua pun ok kan...

sabar kagawa japan said...

waaa dah nk habiss yerr...suko laa ehh...bagus betol akak siap buat list gitu....sonang keje...kan..ehhehee

アヌムちゃん said...

wahh best2 nk habis pantang dah :) nmpk sedap gk mknn hosp kan.heee

@tune® said...

mak aih...xposa la kan....
haih...

Asmara said...

bestkan! makan pun org hidang depan mata. ahaha.. mesti abis sbb lapar lepas beranak tu. haah kan pagi, tghari, petang mmg nasik saje. first day kot dpt bubur. mmg betul diorang jujur sangat sampaikan syoyu pun tak bagi (ada mirin kot), tawar je rasa mknn masa tu. hehe..

Amie said...

ini kira bagus sungguh nih! masa kakak berpantang dulu, hari-hari makan lauk rebussssss je....ayam rebus, ikan rebus, sayur rebus.... bubuh halia, rasa hilang selera nak makan, makan buah, tapi lepas tu badan balik bentuk asal... (terima kasih mak mentua & kakak ipar yang memantangkan diri Amie)adoii... kalau diingat 40 hari tak jamah makanan bergoreng...tak sanggup nak ulangi lagi!

Lovely Kitchen said...

klu org yg berpantang rase kejap jer...hihii bila tiba turn sndiri dok mmbilang hari bila nak abis ni...huhuuu

lia suke ye dgn soya jepun tu...k.e-na dgn hubby pun skrg dah rasa sedap pulak soya ni...lebih lemak2 gitu...ms mula2 minum dulu rasa x best sgt...skrg dah gian lak...he he...sukatan tu ok ke dgn lia ke manis sgt/kurang manis...

Acik Erna said...

assalam kamalia..dah habis pantang pun..ada jugak perlu dijaga lagi..kalau kita kat sini la..
alhamdulillah kamalia dan baby sihat.

♥cmª shIemª♥ said...

salam kak lia...wah..pejam celik je dah 40 hari berpantang..kejap jer rasanya kan??

menu kat spital ke tu?huhuh...kalo kat mesia ni jgn hrp la..

nice!

Juwita Jamaludin said...

lia... dah merdeka.. akak kalau pantang 44 hari .. dah besar baby fiya.. datang embbasy tak .. tahun lepas tak sempat nak borak dengan lia.. jumpa anak2 lia je.. kesana sini.. hahahaha...

Shaofie said...

salam kak! lah, akak dok kat iwate ke? klu tak leh singgah kasi serunding tu dlm mimpi.. hahaha. btw, congratulations atas kelahiran baby Afiya. hontouni kawaiii desu! akak jaga diri leklok yea. jaga kesihatan selalu. jap sye follow akak, supaya sye leh keep in touch selalu... hehe

kayrul-shah said...

bestnya kak lia dah nak abis berpantang..lepas nie boleh la bergembira makan dengan puasnya...tengok menu kat hospital tue sedap jer...


kat sini kalau kat hospital private lepas bersalin jer, terus dia bagi ayam masak merah. memang bantai je apa diorang hidang. Balik rumah baru betul2 pantang makan, semuanya berebus jer...hehehhee

Nieda said...

Tahniah ! Dah dapat baby baru. Hari ni akak baru tahu.

Take care.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...