Pages

Wednesday, 4 April 2012

Nasi Polo dari Uighur, China

Salam wbt. Angin kuat yang lebih kurang sama macam angin taufan datang menyinggah Iwate dan sekitar Tohoku dari tengah malam tadi. Terjaga tengah malam terdengar angin ribut yang kuat, bergegar-gegarla rumah ni. Rasanya bumbung aparto ni macam nak tercabut dah. Sekarang ni dah ok sikit, angin pun dah tak kuat sangat macam pukul 7 pagi tadi..Alhamdulillah.

ni dari JMA: Japan Meteorology Agency
masih lagi ada weather warning (warna merah)..dinasihatkan duduk ontok-ontok dalam rumah..
tadi telepon Mr K pun dia cakap kena drive perlahan, sebab kereta bergoyang-goyang ditiup angin kuat..

Nasi polo tu kisah 2 minggu lepas. Kawan kami, Azimu-san jemput kami datang bertandang ke rumah dia. Baru berkesempatan datang walaupun dia dah ajak lama sungguh kot. Pergi melawat untuk tengok baby dan lagipun dalam minggu depan dia pun nak sambung phd kat Chiba Univ pulak. Pergi 3 beranak je, budak bertiga tu sekolah. Memang plan pergi bertiga sebab rumah dia kecik, so kalau nak bawak semua anak-anak takut macam tuan rumah tak selesa pulak nanti.
mula-mula sampai kami dihidangkan dengan ini..
saya rasa memang tradisi orang Uighur, 
bila ada tetamu datang rumah ini antara yang akan dihidangkan buat tetamu.
setakat ni 3 rumah kawan Uighur yang pernah kami datang ziarah, 
memang inila antara juadah yang akan dihidangkan..
picture from left to right:
walnut..sangat rangup..krup krap saya makan. 
kalau saya walnut ni digunakan bila nak buat cookies atau kek je..haha..
kanan ; atas ialah almond..siap ada kulit lagi..bersungguh saya memilih yang takde kulitnya..hehe
bawah ialah raisin..sangat sedap dan manis*mestilah manis :p*
semua ni memang di bawa dari Uighur, China.
lepas tu makan ni pulak..siap mereka bekalkan lagi untuk anak-anak. :D
sori, saya terlupa nama dia. kulit kuih ni macam kulit karipap..
goreng di atas kuali dengan minyak yang sedikit tak salah saya..
Ini jugak antara makanan yang mereka selalu hidangkan.
selalunya kalau Daigaku-sai (Univ festival), kuih ni memang ada dijual di gerai Uighur ni.
Sangat sedap dan inti adalah kamben..suka kamben.
Kalau macam yang selalu saya makan tu, intinya mesti ada sayur bayam, bawang dan lamb mince 
taraaaaaaaaa..inilah nasi polo..
Mr K dah selalu makan nasi ni kat surau. Memang antara menu yang dibuat oleh Uighur time iftar: nasi polo
Sebelum makan tu dia sesiap cakap dengan saya, makan perlahan-lahan, nanti takut cepat muak..haha
Nasi ni bagi saya manis dengan adanya raisin kat dalam tu, 
tapi disebabkan ada kamben bersungguh saya duk mengabiskan nasi sebanyak tu. 
Satu pinggan tu saya share dengan Mr K. 
Makcik tu siap bagi 2 spoon, suh makan dalam satu pinggan je kekdahnya.
Yang diorang pulak share bertiga satu pinggan ..
Nak masak dia pun senang je, lebih kurang kita masak nasi minyak rasanya. Tumis bawang (guna minyak sayur), lepas tu masukkan daging kamben, masukkan beras dan masak nasi macam biasa. Bila dah masak, keluarkan kamben dari dalam nasi tu, potong-ptong dan boleh dihidangkan macam yang dalam gambar tu..
ehem..gambar kami..saja je letak gambar yang senget macam ni, biar tak nampak badan sayakan..haha
terasa sangat kurus comel bila berdiri sebelah Raihan dan mak dia..huhu
Tinggi dan besarkan mereka ni..
Baby Aisyah sangat bambam..waktu lahir berat dia : 3.94kg..pitam saya dengarnya..
yela, mak dia pun besarkan, memang padanla dapat baby sebesar dan seberat tu.
Saya rasa baby Aisyah berat dia lebih kurang sama je dengan budak kecik lagi sorang ni ha..
Sibuk nak tengok baby, tapi bila orang pegang dia mulala menggelabah cari mama..:p
hadiah yang sempat saya jahit pagi tu.
Diaper keeper for Aisyah-chan.
nanti entry lain saya tunjukkan hasil diaper keeper yang saya buat.:))



18 comments:

LYAfrina said...

nasi polo.. ermm..ada raisin kat dalam yer.. kiranya nasi ni cam nasi y digoreng dgn raisin atau..nasi putih y dimakan bsama raisin yer...

ijayuji said...

Salam lia! aaaaaaaa.... kipap pusing yilek! nak kekacang tu sumeeeeeee, suke betul makan kacang lately :D kdg tu sampai berpack pack beli, pack kecik jerr :D yg ada mix nuts dlmnyer, paling best bila tgh makan tergigir kismis dia hihihi.. nasi polo nanti letak resepi kat sini :D

nur easy said...

suka kamben ya? cantik diaper keeper tu

FnF Simple Life said...

Kat kantou start kul 5.30 ptg semlm angin kencang dah macam typhoon...kuat gile. dah la time tu orang nak balik kerja... Alhamdulillah pagi ni cuaca elok terang di Chiba...btw menarik jugak menu2 dari Uighur ni kan...

KakAsma said...

seronok kan kalau dapat merasa masakan dari negara lain..kita dengar dan tengok ajer...akak kalau akmben mmg tak tolak..sangatttt suka:)))))

izahdaut said...

waaaa. kuat nyer angin sampai kereta pun goyang2.. take care yee... tapi acara makan2 tu ai jeles okeh.. huhu

Hanis Azla said...

walnut tu buat akak geram.. lepas tu telan liur tgk nasi dan kamben tu.. he..he..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

1st time dengaq nama nasik gituew
eh pasai angin tue mmg kuat giler khen...kalah taufan masa natsu tue...mmg kowaii dengaq angin kuat gituew

Acik Erna said...

assalam lia..memang baby aisyah tu nampak bam bam..comel..sekejap je nanti sama besar dengan afiya tu..

zila 4ever said...

alhamdulillah nasib semuanya selamat..:)..chumil baby tue..yg dukung baby tu pun chumil jgk..:)

♥cmª shIemª♥ said...

pelik2nye nama mkn tu..huhu..

baby tu cam muka afiya pun ade..

Asmara said...

errr.. baru tau uighur tu kat china. ehehe.. rendahnya tahap geog. sayer. wah cik kam sudah berjinak2 dgn dunia jahitan ke? hihi.. tahniah2! sng nak bg presento kat org kan camni. bdk2 dah start sekolah eh?

Cik TeN10 said...

Last week mmbr buat karipap..mmg banyak jugak la sy sapu..hahahh dasar muka tak malu kan..ooo first time tahu kewujudan nasi polo..ni la yg bestnya kan bila ramai kawan lain negara negara lain bangsa ni..dpt makan mcm2 jenis mknn selain dpt bljr budaya yg berlainan.. :)

Kamalia said...

LYafrina:
lya,nasi ni dimasak bersama kamben dan raisin dan karot..hehe,ala2 nasi daging pun ye jugak tapi cuma takde letak ape2 rempah,just bwg besar dan putih je..

ijayuji:
salam ikaaaaaa..hehe..kami mmg suka mix nuts jugak,kalau nak drive jejauh tu,memang kena belila titbits..ala,tak tahu nak letak tak..sbb tak mau buat boleh?ekeke

easy:
sangat suka..ehe,mekasih easy.

FnF:
itula,kantou kena awal,kami lewat malam baru datang..sangat menarik dan sedap bagi kami.:)

Kamalia said...

KasAsma:
sangat seronok kak..mcm2 budaya boleh dibelajar dan mcm2 jenis makann boleh dimakan..hehe.kan,kamben sangat sedap ek.

izahdaut:
thanx izah..sangat kuat,memang takut nak keluar rumah jadinya.eleh,ai lg jeles tau tengok masakan kat umah yu tu..:p

Hanis Azla:
ekeke,geram nak gigit ye kak..takpe,boleh beli,makan sambil drive pun best gak kan..kamben sgt sedap ek.

Kamalia said...

Lady au:
ai pun camtu jugak uols,banyak kali tanya betul ke nama dia tu;p
ai tahu pun bila uols la inform kat group k an.any,thanx babe

acik erna:
salam acik..sangat bambam kan cik.betul,afiya mesti kalah dgn dia..hehe

zila4ever:
alhamdulillah..terima kasih kak..kan,sangat comel..

cma:
sangat pelik..rasa nak tergelak pun ade gak..hehe
hah?jauh kot,sbb baby aisyah sgt putih melepaks..:p

Kamalia said...

Asmara:
eh,its okla u..better late than never rite?:p
betul,bila dah mula mnjahit ni,mula la pikir mcm2 nak bagi org itula..org inila..hehe

fatin:
hahaha..takpe fatin,selagi boleh makan,baik makan sedap2..nnt dah tak boleh,camno kan..:p
akk mmg suka brkawan dgn org luar,best sgt..

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

comelnye diaper keeper hasil jahitan sndiri..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...