Pages

Tuesday, 17 April 2012

Diaper Keeper/ Clutch DIY

Salam wbt..Baru berkesempatan untuk update. Agak muakkan tengok nasi ayam ipoh tu.hehe. Saya pun agak malas nak update kalau anak-anak ada kat rumah dan ada pulak yang demam. Jadi, kepentingan anak-anak harusla didahulukan. Harap demam tu tak berjangkit pada yang lain pulak. 
Hari ni nak abadikan pulak kat blog kusam ni antara hasil dari aktiviti saya bila anak-anak pergi sekolah. Sebagai salah satu kenangan saya sepanjang berada di sini dan juga mungkin boleh jadi rujukan buat kawan-kawan yang hendak buat sendiri diaper keeper/clutch untuk anak-anak. Bagi saya, saya lebih suka mencari tutorial dikalangan minah saleh sebabnya mereka ni tak kedekut ilmu dan sanggup berkongsi berjenis-jenis tutorial. Yang takde mungkin tutorial nak buat baju kurung, baju melayu dan segala jenis baju kebangsaan kita kot..hehe
 
sebelum ada diaper keeper ni, tengokla beg saya tuh (picture kiri)
tapi, bila dah guna diaper keeper tu beg jadi sangat kemas..ekeke
dahla macam-macam ada dalam tu, lepas tu dengan diaper anak-anak lagi, wet tissue lagi..
sangat berserabut tau.kalau nak cari barang, agak susah di situ..huhu
diapers selalunya kena bawak dalam 4 keping..
2 keping untuk Afiya dan lagi 2 keping untuk twins..
ni selalunya mesti ada dalam beg tu la.
(abaikan kain yang kedut-kedut itu..agak malas untuk menggosoknya..:p)
sekarang saya tengah guna yang warna hijau tu..
warna pink + black tu saje je buat lebih, manala tahu boleh buat jadi hadiah bagi dekat orang ke kan..
hari tu bila buat lagi satu, Mr K tanya, "kenapa buat banyak-banyak?"
binik dia pun menjawabla soklan dia tu"senang, kalau tak tahu nak bagi hadiah apa kat orang nanti, boleh je bagi ni." 

last but not least..
Afiya..."malulah mama..janganla ambil gambar saya ni..":))
awww..geram mama dengan dia ni tau..makin banyak mulut..gigit dia..:D

Untuk diaper keeper/clutch ni saya ambil tutorial dari siniFollow je steps yang diajar tu, Insya Allah jadila diaper keeper yang kita nakkan. Cuma untuk ukuran saya tak ikut sepenuhnya, saya buat ukuran diaper di sini. Harap tutorial tu dapat membantu sekiranya ada yang ingin membuat sendiri. Insya Allah. Selamat mencuba..:))

24 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

rajinnyer uols menjahit ni
ai bab2 ni x der seni la
nangesssss!

Ijah EmoTemo said...

wah sgt rajin!! hehehe..
tomeiinyaaa siap malu2 tu.. hehehe

yatie chomeyl said...

aah jd kema slah handbag kalu gini. tp i xreti menjahit ...tunggu u bg hadiah je lah eheh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Mamatomei... memang tomei tomey sangat baby tuuuu macam nak dukung peluk dan kis kat pipi dia yang tembam tu .... hehhe.... wahh kreatifnya.... rajinnyaa... bagus idea tu.... i like...:)))

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

beshnye pandai menjahit..
eija minat tu ada tp mesin jahit pun xde kat umah nak jahit..hehee..

cantik la diaeper keeper/clutch ni..berkenan..hadiahkan la satu..:P
hehee..

Acik Erna said...

comelnya afiya..
pandai lia menjahit.

Mixed-family in da house.... said...

Salam Kak Lia,

aduh tak tahan tgk hasil org yg reti jahit menjahit ni.....untung , tak payah nak beli dah.....

wa said...

Akak ni kreatif dan rajin sungguh..dulu masa nak kahwin belajar jahit langsir scallop dan cadar pengantin jahit sendiri ..hehe
Sekarang ni , tangan dah jadi kayu :)

Asmara said...

nak hadiah tu jugak. ehehe..apa kata buat jualan online jugak. hihi..

Hanis MY said...

rindu nak menjahit, tapi bukan reti sgt pun hehe... apapun yg u buat tu mmg benri la...

p/s: dh pm pasal kouen tu

Chik Mimi said...

Bestnya Lia,akak ni bab jahit menjahit 0 ,cantik

FnF Simple Life said...

betul la kan...bila ada baby 1 beg penuh dgn brg2 baby je...suka plak tgk hasil tgn Lia. Sy suka gak menjahit tp xde mesin jahit kat cni.kalo boleh bw balik mesin jahit ke msia, nk je angkut 1...voltage lak x sama.

Hanis Azla said...

cantik hasilnya dari tangan org yg berseni.. akak bab menjahit mmg tak reti.. nak guna mesin jagit pun tak reti.. setakat nak jahit butang baju tercabut tu bolehlah.. mmg comellah baby awak tu.. geram tgk pipi bulat dia..

Amie said...

Cantiknya hasil hajitan. Memang dia sungguh kreatif... kita jahit jelujur pung bengkak-bengkok macam ular kena palu.

♥cmª shIemª♥ said...

cantik...cantik..cantik...
untung pandai menjahit.. :)

munna said...

munna bab menjahit ni mmg pacak tiang bendera putih lah... tak pandai.. tgn keras je

Marya Yusof said...

As salam Kamalia,

Rajinnye... Minat jgk nak menjahit ni tp mmg xde talent kot... Mesin jahit pun takdok...huhuu... pssst nasi ayam ipoh tu menggodalah... nyum..nyum... nak jugak gigit sikit si Afiya yg comel montel tu... aaauuuummm!

Papa Mifz said...

rajin nyer menjahit....;)

Kamalia said...

lady ayu:
uols,takdela rajin bebenor.time mood ade,jahit.time malas,biarla dia terperuk kat situ..hehe

ijah:
ekeke..sangat pemalu kekdahnya..:p

yatie chomel:
boleh2..u bila due?nnt i bagi u ye..:)

sha:
salam wbt kak sha..sangat tomei kan..*mak yg perasan.*
jahit ni sekadar boleh la nak diisi masa lapang je ..:p

Kamalia said...

eija:
bagusla eija kalau minat menjahit ni..saya dulu MIL siap bg mesin jahit,tp time tu xminta,so pulangkn balik..huhu
boleh je eija..nnt dha siap,saya bagi eija ek..:)

acik erna:
terima kasih acik acik erna..haha*tak tahu nak pggil pangkat apa*

dini:
salam dini..
itula,sekarang bu baru tahu kelebihan pndai menjahit ni dini..kalau boleh semua benda nk jahit sendiri..

wa:
wah,bagusnya kak wa..siap masuk kel;as lagi ye.saya bila tengok org buat langsir ni,teringin jugak nak belajar..takpe,kalau akk mula balik,insya Allah menjadi punya hasil jahitan tu..

Kamalia said...

kak asmara:
boleh..boleh..nanti bila kita jumpa boleh i bagi akak ek..
jual?ermmm..rasanya mcm dah ramai je yg jual kak..hehe

hanis my:
bagusnya hanis..i takdela terel mana pun,jahit pun senget benget jugak..huhu
ok.thank you..

chik mimi:
takpe chik mi,bab masak full mark kan..:)

Kamalia said...

FnF:
itula,penuh dgn barang anak2 je..huhu
belila satu,agak murah jugak..takpe,nanti boleh bwk balik tp kena beli step downla..(transformer)

hanis azla:
ekeke..akak,kalau nak tahu,saya duk study benda ni begitula lama..akhirnya dpt jugak jumpa tutorial yg agak senang,baru yakin nak menjahit..

amie:
terima kasih kak amie..alhamdulillah,setakat ni okla walaupun ade je jahitan yagng bengkak bengkok..tak terel mana pun..:p

cma:
terima kasih cma..cantikkan kain tu,jahitan nya takdela secantik mana pun..ekeke

munna:
takpe munna..tapi munna ada kelebihan kat bahagian lainkan..

Kamalia said...

marya:
salam wbt marya..saya ni pun tak kreatip jugak marya.setaat tengok apa yg org buat,barula saya ade idea nak buat camne..nak reka sendiri tak samapai tahap tu lagi la..
cubala resipi tu..sodap tau.takyah gi ipoh pun boleh makan nasi tu..:p

papa mifz:
hehe..isi maso lapang kekdahnyo..:p

kayrul-shah said...

bagusnya bila dah pandai buat benda2 macam nie..beg pun kemas jer..senang nak cari barang..kalau beg kayrul mesti main sumbat jer sambai hubby siap perli lagi dah macam beg doraeman..macam2 ada...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...