Pages

Friday, 6 April 2012

Kek Batik Lapis

Salam wbt. mood sendu dan mendung untuk update blog macam cuaca kat luar..hehe. Ehem..ada yang rindu tak?.;p. Mesti muak tengok nasi polo tukan..Takpe, hari ni kita tukar menu kepada kek batik pulak ye. Nak jemput makan pun dah habis. Buat hari khamis minggu lepas, sempena ada tetamu nak datang lunch hari Jumaat lepas. Dah lama tak buat dan makan, bila pergi ke international shop ternampak pulak biskut marie. Beli 2 bungkus, sebungkus buat kek dan sebungkus untuk kanak-kanak ribena makan.
ehem..abaikan je rupa paras kek itu..
comot sungguh..hekhekhek
tak tahu kenapa ada telur rebus kat situ..
lupa apa motip letak telur tu..;p

Resipi ambik dari rumah Kak Hana. Terima kasih kak dan jugak buat penyumbang resipi. Sangat sedap dan pasti akan diguna lagi resipi ni.

RESEPI KEK BATIK LAPIS
resepi asal : wendyy@table2more @ hanamemories
olahan kedua : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 250g@satu peket biskut merie
  • 200g@satu peket milo
  • 397g @ 1 tin susu pekat - hana buh 3/4tin
  • 5 biji telur
  • 1sk esen vanilla
  • 150g butter @ 2/3 cawan
  • 2 sudu besar serbuk koko
  • 1sk nescaffe - optional
  • 2 sudu besar air panas - optional (utk kek yg agak moist)
Cara-cara
  • Sediakan loyang 7 inci yang di alas dengan kertas minyak bawah dan juga kelilingnya. Pastikan kertas minyak melebihi paras loyang. Ketepikan.*boleh rujuk step by step di SINI.
  • Satukan semua bahan kecuali butter dan kacau sebentar. Masukkan ke dalam kuali. Buka api kecil untuk mengelakkan hangit bahagian bawah. Kacau sehingga semua bahan sebati. Kemudian masukkan butter dan kacau lagi sampai pekat dan kasar berbintil-bintil. Matikan api.
  • Cedokkan satu senduk adunan ke dalam loyang dan ratakan. Susun biskut di atasnya. Ulang proses melapis sehingga habis.
  • Lapisan yang terakhir tekan sedikit lebihan kertas minyak tadi supaya permukaan rata dan tutup. Dan biarkan sejuk beberapa jam di dalam peti ais.
  • Keluarkan dan potong. Hidangkan.

21 comments:

pena rozie said...

Nak cuba jugak la....

Qasey Honey said...

sedapnya kek batik...cantik...dh penah cuba buat...tp xjd...nk cuba resepi ni pulak la..

diha said...

wah..kelihatan enak.. hehe

Hanis Azla said...

Salam lia.. akak ogenki des.. he..he.. selepas bertahu kerja dgn jepun, cuma itulah yg akak tahu.. ogenki des.. ha..ha.. dah lamanya tak buat kek batik ni.. waktu anak dara dulu asyik buat kek ni aje..

ijayuji said...

Salam lia, alaaaaaaa...menyamfahh tau ai kalau ada bhn2 guna beskut marie, maklomlah beskut marie takde huhuhu..lama sgt tak buat kek ni kan kan kan...suke makan pastu bdn pun mcm kena pam2 gituu ehehehe...

Amie said...

Assalamualaikum Kamalia,
kek batik ni memang orang tak pandai jemu makanlah .... dah seketul, nak suap seketul lagi... he he heh rajin Kamalia buat ye.. tapi memang sedaplah!

Asmara said...

rajinnya awak melapis. hehe.. akk mcm biasa campak semua. nnti nak try la yg lapis mcm ni, sesuai utk hidangan tetamu kan. :D

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

peberet ai ni
just milo x der masa tue x leh buat lagik...hikhik...oishii sou

♥cmª shIemª♥ said...

terliur.. :(

dulu mase bujang2 rajin buat kek ni ngan kwn2..
huhu..nk try buat lagi walaupun byk kali x menjadi..
huk3...
^^_

zila 4ever said...

sedappp..suka klu ada biskut merie..cicah air teh..wat mcm nie lg ler..cepat jer abis..dh lama x buat..rindu plak nk makan..:)

hana said...

akak nih tiap2 bulan gaknyer wat kek batik.. anak2 ngan akak cukop gemor kemain... asal abis ajer mula la nak godeh lagik.. mcm tak reti jemu jerk.. pehtu tembun nak salahkan timbang plak.. hahahaha..

Chik Mimi said...

assalam Lia sedap ni lama akak tak buat ,kanak2 ribena memang suka kek ni kan

Hanis MY said...

ya ampunnn kenapa cantik sngt kek tu... fengsan tgk...

izahdaut said...

tak comot pun aku tengok. meh sini bagi aku wase.. sh sah mmg tak comot. ikiki

Kamalia said...

pena rozie:
cubalah..sangat sedap.

QH:
boleh cuba pulak resipi ni,dulu saya guna resipi lain.yang ni best sedap boleh lapis2..

diha:
sangat enak diha..hehe

Hanis Azla:
hehe..baru teringat cerita akk tu..dulu akk penah cerita kan..yela kak,zaman anak dara kek ni la yg paling sennag nak dibuat dan selalu buat..

Kamalia said...

ijayuji:
salam ika..samala, bila tengok org buat kek i mesti tensen sbb susah nak cari biskut marie kaaaan..bila jumpa harus ku beli..eh,salahkan penimbangla kalau berat naik..ekeke

asmara:
ni bolehla melapis, budak bertiga takdoo kat rumah..cuba ade,mmg main campak je sume dlm piyuk kot..hehe

amie:
salam wbt kak..memang sedap tak jemu makan kak..agak banyak jugakla saya makan, tak boleh tahan deh..:)

Kamalia said...

hana:
ekeke..bestkan kalau ank2 suka,lgpun nak buek pun sennag ye kak..takpe,mama rajin dan terel masak,mesti anak sayang..bab penimbang tu takpo,anggap jela dugaan bila memasak yg sedap2 ..

chik mimi:
salam chik mi..memang kak,sedap sgt,mak bapak kanak2 ribena pun suka jugak..haha

Kamalia said...

lady ayu:
khen,,ai pun buat guna milo dari mesia..berjimat wei nak guna tuh.huhu

cma:
buatla cma..cma ikut je apa yg resipi tu suruh..insya Allah,jadi..

zila:
saya tak boleh buat camtu kak,sayang dgn biskut ni sebab susah nak dapatkan..tak leh nak cicah air,jadi baik buat kek..

Kamalia said...

Hanis my:
alah hanis,takdela secantik mana pun.tapi,bolehla buat penyedap mata je..hehe

izahdaut:]
ekeke..comot wei,dgn bekas cop jari bagai tu..ni klau ada buat salah,senang CSI nak trace sapa yg buat ni..ekeke

Acik Erna said...

kek batik memang acik dan anak2 suka..selalu jugak buat ni

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

teringat masa kecik2 dulu mak eija mmg rajin buat utk kami, skrg dah besar ni kalau nak makan pandai2la buat sndiri..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...