Pages

Monday, 1 March 2010

Kuat merajuk

Mula-mula dulu Amni yg kuat merajuk..wktu die duduk kat rumah makcikani lg(pngasuh)..bile die xdapat ape yg die nak or xpuas hati je,mesti cakap xnak kawan..Lepas tu terus lari duduk kat penjuru bilik..tarik muka n buat muka sedih..siap ade sound effect lg..bunyi teresak-esak wlaupun xmngis.:p
Mula2 kami ok lg,lyn je..lama-lama mkn mnjadi2 la pulak..`xnak kawan ..`dah jd her favorite quote.Lebih kurang dekat 5bulan jugak la..huhu..xdapat, merajuk..xpuas hati merajuk..gaduh ngn adik pun nk merajuk..wlaupun salah die,tp die yg merajuk jugak..contohnye;-

Amni:xnak kawan baby!
Mama:Amni,knp?
Amni:baby xbg amni mainan tu..
Mama:Amni,baby pinjam skjp je..nnt bile baby dah xnak main,amni ambik blik yer..
Amni:xnak kawan mama!(trus lari msuk bilik)

Dah mcm2 cara kami gune,dah mcm2 petua kami gune gak,sume xjd.So,kami decided tuk brhentikan merajuk die tu..bile die ckp je `xnak kawan`,kami terus kate dgn die;-

Amni:xnak kawan babah!
Babah:ok,kalu amni xnak kawan babah,malam ni jgn tido dgn babah!
Amni:*sob sob sob*

Walaupun mgkn mcm ugutan,tp cara tu brkesan..hopefully,xde side effeect la nnt..insya allah.
Dgn cara mcm tu,kami dapat la mghentikn die punye merajuk dan her favorite quote..

Tetapi,selepas berjaya mghentikan amni dr kuat merajuk,Faeiz la pulak mgikut jejak langkah Amni..Die mmg xckp `xnak kawan`tp kalu kite tegah,marah or lmbt bg ape yg die nk,die akan trus lari masuk bilik.; duduk atas tilam sambil tangan kat atas dahi..ala2 mcm nak mnangis tp xmnangis..


Yg ni mmg susah sikit..xtau mcm mane nak brhentikan dr kuat merajuk..yela,xphm lg,xpndai ckp(bile tye Faeiz nak ape),yela die kecik lg..
Kami rase myb ini salah satu cr die nak attract attention dr kami kot.Mcm Amni jugak sbnrnye..Selalu merajuk sbb kekurangan kasih sayang dr kami...Kalau Faeiz sbb die twin..kena brkongsi kasih n segala-galanye..

Amni,Faeiz n Faeiq..mama n babah sentiasa sayang kamu brtiga dan kami cuba sedaya upaya kami untuk memberi kasih dgn seadilnye.Insya Allah.

Ya Allah,kurniakanlah kepadaku dari sisi-Mu zuriat keturunan yang baik;sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar (menerima) doa permohonan.

Ya Allah,jadikanlah anak-anakku Amni,Faeiz dan Faeiq ,anak yang taat,yang lembut hatinya,hormat dan berbakti kepada ibu bapanya.Rahmatilah mereka dan berkatilah kehidupan mereka..Amin..

1 comment:

myra said...

yuhuuuuu...i found u maksu...hahaha...im the only one....wah,...suda pndai wt blog skg nie erk..hehe....xpe2...ok la nie..haha....so lps nie pape cte leh la tgk dr cnie kn..hehe....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...