Pages

Monday, 8 March 2010

::Bobok::

Apa tu bobok? Siapa yang pernah dengar ?? bukan..bukan..bukan momok..tapi, BOBOK. La, tak ramai rupanya yang pernah dengar bobok ni...Sebenarnya tadi one of my hubby's cousin dok tanya (kat dalam fb)..Ape itu bobok?? So, ramaila yang cuba membantu..Ada yang cuba bagi idea suh google je bobok tuh..Ada gak tanya, tu Sarawak punya dialek ke?? Dan cousin tu pun assumed yang bobok tu pukul atau hempok..macam-macam maksud..Pastu, tiba-tiba cousin yang lain pulak bagi jawapan, bobok tu mencuri..Siap suh tengok kat loghat pahang lagi..:p

Saya dulu pun dengar dari bibik..bibik yang jaga Amni dulu selalu cakap, Amni, jom kita bobok..Pastu, bila hantar Amni kat umah cik Ani, dia selalu jugak guna bobok ni..Ok..kalau nak tau, saya punya pengertian bobok ni TIDUR..tak salah saya itu bahasa orang Jawa..

Tadi saya cuba tengok kat wikipedia..dan ni result dia..:D

Bobok
(Russian: Бобок) is a short story by Fyodor Dostoevsky that first appeared in 1873. The title can be translated from the Russian as meaning "little bean," and in the context of the story is taken to be synonymous with "nonsense." ..hehehe..Banyak sebenarnya maksud bobok ni..tengok negeri, negara dan tengok penggunaan ayat dia..satu perkataan boleh bagi banyak maksud..::BOBOK::

p/s::saya nak bobok dulu..hihihi::

4 comments:

Ajzie said...

tahu makna gobok tak? hehehehe

Kamalia said...

kihkihkih..gobok tu bukan almari ke?msti betoinye kan..sy dulu keja ngn DBP jap..tu teror bab bhs nih..(s a tealady)kihkihkih...:p

Si budak Aboi said...

iya pndi pon...jomx2 pi bobok!

Arieon Maison said...

Boleh buat salah faham jika tidak tahu penggunaan perkataan tersebut. Nasib baiklah internet boleh diakses pada bila-bila masa sahaja pada zaman sekarang.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...