Pages

Tuesday, 1 June 2010

Roti munge kacang merah

Ni la brekpes kami pagi ni...memang sedap..dah lama nak buat tapi, malas..Biasala, kalau roti moti ni yang suka makan mama n twin je..Amni n babah tak suka sangat..takpola, janji korang bahagiakan..amek resipi dari sini..jadi, mintak izin c n p dari E-na @ Lovely Kitchen..mekaceh..sayang akak..:p


p/s::saya guna tips yang kat bawah tu,memang menjadi sangat2..selalunya letak depan heater or kat luar rumah(kot cuaca panas)::

Roti Bunga Kacang Merah

Bahan untuh doh :
  • 160 ml air/ fresh milk + 1 biji telur (asingkan 2 sudu kecil telur untuk di sapu pada roti nanti)
  • 250 gram tepung roti
  • 30 gram gula
  • 30 gram butter
  • 20 gram susu tepung
  • 5 gram garam
  • 3 gram dry yeast
Bahan untuk inti :
  • inti kacang merah secukpnya
Cara-cara :
  1. Masukkan semua bahan-bahan untuk doh ke dalam BM di mulai dengan fresh milk+telur ,separuh tepung roti, garam, butter, susu tepung, baki tepung roti dan di akhiri dengan dry yeast.
  2. Pilih menu 'dough' dan on kan BM.
  3. Apabila selesai keluarkan doh dari BM.
  4. Tumbuk-tumbuk doh untuk mengeluarkan angin.
  5. Bahagikan doh kepada 12 bahagian. Bulat2 kan.
  6. Rehatkan doh dalam 10 - 15 minit.
  7. Kemudian leperkan doh dan masukkan satu sudu kecil inti kacang merah, tutup dan bulatkan semula.
  8. Tekan dengan tapak tangan bahagian atas doh tadi supaya menjadi sedikit leper.
  9. Dengan menggunakan doh cutter atau pisau potong 6 atau 8.
  10. Susun di atas tray dan biarkan doh naik sekali ganda lebih kurang 40 minit. Boleh rujuk tips di bawah.
  11. Gliskan permukaan roti dengan telur untuk nampak cantik berkilat. Tapi bagi yang tidak sukakan bau telur boleh spray kan sedikit air supaya tidak terlalu kering.
  12. Bakar dengan suhu 180 degree selama 10 - 12 minit atau hingga keperangan.
  13. Angkat dan boleh sapukan sedikit marjerin di atas permukaan roti.
  14. Sejukkan di atas redai. Simpan di dalam bekas yang bertutup.Selamat mencuba.
Cara Uli tangan
  1. Bahagikan tepung kepada 2 bahagian.
  2. Satu bahagian tepung di gaul dengan garam dan satu bahagian lagi di masukkan semua bahan dan di gaul rata.
  3. Masukkan tepung yang bercampur garam tadi ke dalam adunan doh dan uli selama 10 - 15 minit.
  4. Ketepikan dan tutup dengan plastic cling supaya udara tidak keluar. Biarkan doh naik dua kali ganda atau selama 45 minit - 1 jam.
  5. Seterusnya ikut cara nombor 4 di atas. Selamat menguli!

TIPS
Cara untuk pengembangan doh di negara 4 musim. Boleh juga di praktikkan di Malaysia jika cuaca sejuk atau meroti di tengah malam.
  • Panaskan oven dengan suhu 180 degree selama 3 minit. Masukkan doh yang telah siap di bentuk ke dalam oven dan biarkan doh naik tanpa ON kan oven.
atau
  • Masukkan doh ke dalam oven TANPA ON kan oven dan letakkan 1 mangkuk air panas di bawah tray doh tadi. Tutup pintu oven dan biarkan doh mengembang.

4 comments:

Idayu said...

suka..suka sbb ader instruction utk uli tgn..spesel utk org yg xde bm...hihihi

Kamalia said...

ayu::akak,sy pun xde gak en BM tu..lom boli lg..bila la agknye en.kamil ni nak belikn..hmmm..gune je kudrat tgn ni..tp puas ati bila mnjadi..:))

Lovely Kitchen said...

waaaa dah jadi roti bunga...cantik!

pandai kamalia menguli roti....sronok kan bila menjadi...puas hati.

Kamalia said...

kak e-na:cantik ke kak??hihihi..malu sy..aah..memang puas ati bile jd roti tu..mkn pun jd sedap je..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...