Pages

Wednesday, 1 September 2010

Bone Steak

Salam...huh..mengantuk yang teramat sangat..Amni dah tiga hari demam dan batuk, so mama dan babah die pun takleh tido sangatla..Ni menu iftar semalam..Actually, kamben ni dah lame beli, tapi baru la ni nak cube masak..Ingatkan ade tulang yang bosar2 tuh, tapi rupenye tulang kat bahagian bahu je..Tapikan yang bestnye kamben ni, daging die lembut je tau..Kami beli kat orang Uighur (pronounce-Vigor)..2kg 1800 yen je..murahkan (baik korang angguk itu kapala..:p)..Pastu, daging kat bahagian tulang tu banyakla sangat..Siap buat satay kamben goreng lagitu. Yang ni memang sodap ko, walaupun kite goreng je pun, daging die bole jadi lembut gitu...siap mintak resipi dari orang Uighur lagi tu..Nasib baik malam tadi tak kepanasan..Uighur ni setiap kali ade International Fest kat sini, mesti diorang jual satay kamben..memang sodap sangat..pastu, konpem sold out..

Oh, lagi satu kot nak tahu pasal komuniti Uighur ni bole bace kat sini...Mereka nila antara yang terselamat dari penghapusan orang Islam bagi etnik Uighur kat negara China. Sebenarnye kita rakyat Malaysia sepatutnye rasa bersyukur tau..sebab nak belajar kat local/obersi dapat scholarship, pastu negara pun aman damai...Kalau Uighur pulak, datang sini nak belajar pun gune duit sendiri, siap buat baito lagi tu..Kot dengar kisah diorang nak survived kat sini memang sedih sangat. OKla..panjang lebarla pulak cite arini ye..

tengok bone tuh, kecikkan? satay kamben tu pulak malu2 nak enterframe..:p

Jom tengok resipi..Saye amik dari rumah Kak Nor..Siap tanye Kak Nor lagi camno nak hilangkan bau kamben tu..rupenye letak tepung..memang tak berbau busuk..Mekasih Kak Nor..Mintak izin tuk c n p ye..:D

BONE STEAK by K.Fida Myr

Bahan-bahan ( 2-3 orang )
1 kilo tulang *- cuci bersih
3 helai daun pandan*
1 btg serai*
4 ulas bwg putih* -diketuk
1 ibu jari halia* -diketuk
(Bahan2 * di atas disatukan di dlm periuk besar dan masukkan air secukupnya hingga tulang tenggelam dan rebus.
2 sb ketumbar biji*
1 sb jintan kasar*
3/4 sb jintan halus*
1/2 sb lada hitam/putih*
(4 bahan * di atas disangar dan dikisar halus )
10-15 tangkai cili kering
10 ulas bwg merah
5 ulas bwh putih
1 botol tomato sos (k.nor letak 1/2 botol aje)
2 sb kicap manis
kobis,carrot,kentang -dipotong ikut suka
1-2 biji bwg besar - dibelah
cili hijau - dipotong
2 biji telur - di kocok (k.nor letak 1bj aje)
Daun sop/daun bawang atau daun ketumbar
1/2 cwn bawang goreng
1/2 cwn kacang peas -utk tabur

Cara
Rempah yg disangar dan dikisar di masukkan ke dlm rebusan tulang dan rebus hingga daging pd tulang empuk.
Cili kering,bwg merah,bwg putih dan sehiris halia dikisar dan ditumis hingga garing.
Tuangkan(2) ke dlm rebusan tulang dan gaul rata.Masukkan kobis,cili hijau,carrot, kentang,bawang hiris,sos tomato,kicap,garam dan gula secukup rasa dan gaul rata dan masak hingga sayuran empuk.
Tambahkan 1/2 bhgian daun sop,daun bwg(daun ketumbar) dan bwg goreng dan gaul rata lagi.
Akhir sekali tuangkan telur keatas tulang dan tutup periuk dan masak hingga telur pekat.
Ketika menghidang, tabur kcg peas dan lebihan daun2 dan bwg goreng.
Rempah2 yang disangar juga boleh digantikan dgn rempah steak yg sedia ade dijual.

2 comments:

makcikrehan said...

sedap sedap sedap sedap

makan dgn nasik kaler-kaler beras panjang haritu mesti lagik sedap!

Kamalia said...

muahaha..mmg sodap, tapi beras tu kena jimatla skang MR..dah tggal sikit..kot bole,nak simpan je..muahahaha:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...