Pages

Tuesday, 21 September 2010

Roti Bawean + Cucur Nasi Ikan Bilis

Salam...dah lame dah buat roti ni, last week kot..makan ngan sambal ikan bilis, memang sodap..anak2 pun suke jugak..so,arini ade sikit rajin ye, bole la update cite pasal masak2 la pulok..Amik resipi dari rumah Kak Nur..so, kak nur, mintak izin tuk c n p ye..mekasih ahkak...:D

ROTI BAWEAN

Bahan-Bahan Kulit
650 gm tepung gandum
320 ml air suam-suam panas
60 ml minyak sayur
2 sudu makan minyak sapi
½ sudu teh baking powder
1 sudu teh gula
½ sudu teh garam

Cara:
Satukan air suam panas, minyak, minyak sapi, baking powder, gula dan garam di dalam sebuah bekas. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yg lembut. Buatlah beberapa bebola mengikut saiz yg anda inginkan. Biarkan sebentar.

Bahan Inti
1 kg kentang (dibersihkan & direbus hingga empuk, kemudian buang kulit dan lecek)
3 biji telur (kocok sedikit)
sedikit daun sup/bawang (dihiris)
2 biji bawang besar (potong dadu)
sedikit sayur campur (optional)
secukup lada putih serbuk
garam secukup rasa

Cara
Gaul semua bahan dan sesuaikan rasanya.

Cara Membuat Roti Bawean (1)
Canai satu bebola doh yg direhatkan tadi hingga menjadi sekeping bulatan. Isikan dgn inti dan lipatlah menjadi persegi empat. Goreng diatas kuali leper seperti menggoreng roti canai.Bubuh minyak sekali-sekala dan angkatlah setelah Roti Bawean ini kekuning-kuningan.

Cara Membuat Roti Bawean (2)
Ambil dua bebola doh. Satu di canai leper menjadi sekeping bulatan. Yg satu lagi dicanai nipis sekali menjadi bulatan besar. Kemudian bubuh minyak sedikit ke atasnya. Setelah itu, doh dilipat-lipat dan disusun seperti siput. Rehatkan sebentar. Setelah itu canai semula menjadi leper. Ambil doh pertama tadi dan bubuh inti. Kemudian tindihkan dgn doh kedua ini dan tutup dgn kemas lalu dikelim. Goreng hingga masak.

nota kaki:sy buat empat segi jek..x kretip nak buat yg bolat2 tu n xpndai nak mengelim..huhuhu

Yang ni pulok, cucur nasi..buat di bulan posa yang lepas..ni pun sodap (sume benda sedap kat saye nih..:p)..kadang2 tu, bile xtau nak buat brekpes ape, yang nila jadi pilihan..pastu, saye blend skali ikan bilis ngan nasi..jadi, anak2 dapatla makan skali ikan bilis tu..takdela diorang ni buang camtu je..membazir taw..ikan bilis ni pun import dari beribu2 kilometer..:p

Amik resipi dari rumah Kak Hana..to those yang nak cube, bole pi kat sini ye..:D

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...