Pages

Tuesday, 31 August 2010

Meehoon Tomyam Tumis Pedas


Salam ..panjangnye tajuk entry ni..ni gara2 ternampak Ika buat meehoon tomyam la ni..Terus mengenjes..Seriously, resipi Kak Hana ni memang sedap sangat..Sebabnye saye dah lama duk mencari resipi tomyam yang sedap macam yang saye selalu makan kat umah pengasuh Amni dulu..pastu, bile saye cube masak sendiri tak pernahnye sedap..Jadi, kepada sesape yang agak2 tak pandai masak tomyam cam saye ni (----> nasib baik sedar diri) memang patut cube resipi ni..Die punye pedas pun memang sedap je kat tekak kami ni (nak bagi orang lain makan pun tak sogan). Terima kasihla kat Kak Hana for sharing this good resipe..muah..muah..sayang akakla..nanti kem salam ngan mak akak ye..Macam biase, saye c n p je dari akak ye..mekasih sekali lagi..:D

Bahan-bahan
  • 1/2 biji bawang besar - hiris kasar
  • 2 ulas bawang putih - ketuk
  • 1 sudu besar cili kisar - leh add klu nk lg pedas
  • 1 peket perencah tomyam adabi
  • 1 batang serai - ketuk
  • 3 helai daun limau purut
  • 1 inci lengkuas - ketuk
  • 4-5 biji cili padi - ketuk
  • udang, sotong dan ayam jika suka
  • carrot, bunga kobis, jagung muda, kobis - ikut suka
  • tomato - belah dua/empat
  • daun ketumbar
  • jus limau nipis
  • garam
  • air
Cara-cara
  • Panaskan minyak, tumis cili kering, bawang putih, serai, cili padi, lengkuas, hingga naik bau. Masukkan pes tomyam, daun limau purut dan air sedikit. Tumis lagi.
  • Jika letak ayam, masukkan dahulu dan masak hingga setengah masak. Juga masukkan carrot sehingga setengah empuk.
  • Masukkan bawang besar, udang, sotong, sayuran2an dan air secukupnya. Perahkan jus limau. Perasakan dengan garam. Didihkan. Masukkan tomato.
  • Angkat dan hidangkan dengan menaburkan daun ketumbar.

Ok..yang ni pulak gulai udang campur terung..dah lame nak masak tak terbuat..saye campur terung tu sebab kesiankan die, dah lame duk kat dalam fridge tu, tapi asyik terlupe je nak masak..Ni memang pedas jugakla..Nasib baik hari tu tak sakit perut..Semuanye gune cili apikan..:D

3 comments:

Nur Ede said...

Salam kamalia..

Sedapnyerrr... gulai udang terung tu.... wat terliur kite jer...huhuhu... ade lagi takkk...

Selamat menyambut hari kemerdekaan.... "merdekaaa!!!"

Juwita Jamaludin said...

salam kamalia... wah nampak berselera tom yam tu.. leh juga la try akak ni kalau kat msia hantu tomyam tau.. tapi kat nihon malas nak masak sebab hubby kureng sikit tom yam ni.. jadi kalau masak makan sorang2 kalau kat msia order je hihihihi...

tart akak tu kalau kamalia buat pun rasa yang sama juga.. hihihi.. alhamdulillah kawan2 kat sini tempah.. tapi nak buat dia banyak step dan kena sabar sebab akak suka tengok tart yang comel tu yang masa berjam2 bila buat tu.. sampai sakit2 pinggang.. huhuhu..

Kamalia said...

kak nur ede:salam akak..huhuhu,mmg sodap kak gulai udang tuh..dah habihla..merdeka..merdeka!!

kak ita:salam akak..mmg xbestkn kalu mkn sorg2..kot kat mesia, bole beli je tak..hehehe
bab tart ni sy mls la kak..mcm byk je kena buat..cam akak kate tu, nak buat yg comel2..xpe2,sakit pinggang pun brbaloikan..puas ati ye tak..:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...