Pages

Monday, 30 August 2010

Tart Nenas + Irish Cookies

Salam...Selamat hari merdeka buat semua rakyat Malaysia..akhirnye, dapat jugak buat homemade cookies..Jangan tak percaya taw..Mesti kakak2 saye tak percaya yang adik bongsu kesayangan diorang ni berjaye membuat biskut raye..muahahaha..oh,lihat la dunia..! Irish Cookies tu saye buat hari Khamis lepas..buat setengah adunan je pun..sekarang ni tinggal 8 ketul je kot..tak sempat tunggu raye pun, buat tu tuk puaskan ati je..yela,nak suh orang kat Mesia poskan, takut sampai sini jadi tepung balik nanti..baik buat sendirikan..tapi,kena cari resipi yang easy measy je..yang susah2 tak mo lah..


Tat Nenas tu pulak memang feveret..walaupun takde acuan tat, takpe..saye sanggup mengoogle tuk cari tat nenas yang boleh dibuat tanpe guna acuan..dapat la tart shape yang berkenan dihati..lagipun nak buat tart jenis camni memang senang la bagi saye..tapi, takdola cantik bebenor jadinye..takpe2..jem nenas tu ade lagi, pasni boleh buat..practice makes perfect right...:D

terbalikla pulak letak clove tuh..supposed bunga die cucuk kat dalam tart tuh..haish...

sebelum dibakar..besar2 kan tat nih.:D

Tuk biskut iris, bole tengok kat rumah CMG ye..yang tuk tat nenas saye gune resipi Kak Hanieliza ..cuma tuk buat bentuk cam saye tu je saye tak ikut cara akak Hanieliza sebab takde acuan tatkan...Meh saye letak resipi tat nenas..sesape yang nak cube, dipersilakan..memang sedap..cume saye ade edit sikitla resipi nih..

Tat Nenas

Bahan

60 gm butter - saye gune butter sepenuhnye
190 gm majerin
70 gm gula halus
1 biji kuning telur
1 s/k esen vanilla
350 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung

Jem Nenas
1 biji nenas ( blend + 1/2 cawan air )
1/2 cawan gula

Bahan Glaze/pengilat
2 kuning telur
2 s/kecil air
pewarna kuning

Cara tuk membuat jem nenas

1. Kisarkan nenas tadi bersama 1/2 cawan air.
2. Masakkan nenas tadi hingga jadi pekat.
3. Masukkan pula 1/2 cawan gula..Kacau sentiasa sebab takut akan jadi hangus
4. Masak sehingga pekat..kepekatan tu sepatutnye lagi pekat dari jem nenas yang selalu kite beli tu..

Cara buat pastry.

1. Pukul butter,majerin dan gula hingga putih dan berkrim.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul sehingga rata.
3. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yg telah diayakkan.
4. Gaulkan sehingga rata dan sebati.
5.
Ambik doh tadi bulatkan kecik2 (lebih kurang 15g) buat sehingga habis..(supaya senang nak membuat bentuk yang sama dan sekata)..
6.Untuk membentuk tat pulak :- ambil sebiji doh tadi, leperkan (dengan tangan salut tepung sikit) letakkan jem nenas di tengah2, balut kemas2..Bulatkan dulu pastu baru buat oval shape..
7. Ambik gunting, gunting permukaan tat tadi tuk membentuk spiky look..(macam kulit nenas tu)..Lepas tu letakla bunga cengkih kat hujung kuih tadi..(ala2 buah nenas kot jadinye)..
8. Sapukan dengan bahan glaze tadi.
9. Bakar dalam oven suhu 180'C sehingga kuning keemasan atau masak dalam 20 minit.
10. Bila telah masak, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...