Masak ayam percik ni untuk lunch arini..Rasa ok la, memandangkan resipi ni ayam percik kelantan, jadi saya agak kurang sikitla..Saya suka yang biasa-biasa tu..Tapi tula, tak jumpa lagi resipi yang saya suka tuh..Kena rajin menggodek dapur orang lain la pulak.:)
Resipi ni amek dari kak Yani MyR.Time kaseh ye kak..Saya c n p je resipi ni,bole? Time kaseh sekali lagi :D
Bahan-bahan ( 4 orang )
- 1 sekor ayam yang dipotong 4
- 1 1/2 cawan santan pekat
- 2 biji bawang putih
- 1 labu bwg besar
- 2 cm halia
- 2 batang serai
- 1 camca kecil ketumbar
- 1/2 camca kecil jintan putih
- 1/2 cawan tepung beras
- sedikit air asam jawa@asam keping
- cili kering (optional... kalau nak kuah merah)
- garam dan gula secukup rasa
- Blend bawang,halia,serai,ketumbar,jintan...pastu peraplah dlm 1/2 jam.
- masukkan ayam diperap bersama tepung beras yang digaul sekali ngan santan beserta bahan lain ke dlm periuk dan masak sehingga ayam agak2 3 suku masak dan kuah agak pekat.
- angkat ayam bersama sedikit kuah dan masukkan dlm loyang pembakar.
- bakar dlm oven dengan suhu 200 darjah dlm 1/2 jam atau agak keperangan.
- hidangkan ayam yang dicelup dengan kuah lebihan tadi...hiaslah ikut selera masing2
No comments:
Post a Comment