Resipi ni saya ambik dari lady zaini..credit to her and also her friend yang mencipta resipi ni..memang sedap dan simple mimple..easy to cook..muah..sayang korang :p
Nasi Pulau Malas sedap dimakan bersama Rendang Daging Omak Den :-)
Actually resipi yang kat sini saya dah edit sikit..ikut selera saya..Harap datin z tak marah ye, this is for my own reference..hehehe; peace..
Bahan-bahan ( 4 orang )
- 3 cawan beras basmati
- 4 cawan (air rebusan daging)
- pewarna kuning (optional)
- [bahan tumis]
- 1/2 inci halia
- 2 ulas bawang putih
- 1/4 biji bawang besar
- 2 sudu besar minyak sapi
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- bawang goreng
- Cuci beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
- Tumbuk semua bahan tumis.
- Panaskan minyak sapi dan tumiskan semua bahan tumis sehingga bau wangi
- Masukkan beras dan gaul rata.
- Masukkan air rebusan daging tadi bersama dengan bawang goreng.
- Masaklah nasi seperti biasa.
- Bila nasi kering, letakkan 1-2 titik untuk pewarna kuning. Bila dah masak, gembur-gemburkan nasi tu.
3 comments:
salam..wah nmpak sodap jer ns pulau tuh. siap ngan rendang lg. sy ayu, skang kat nagaoka. awak kat jepun jgk yea? salam kenal:)
uwaa... sasuga orang rajin yang buat, nampak tak malas dah nasi pulau nih :D
ayu..salam, ha aa kat iwate..salam kenal:D
datin z:hehehe..sbnrnya malas lg tuh..ada org len yg buat lg rjin..hehe..kamil suka sgt.brkali2 puji..nwy,thanx 4 da recipe...peace
Post a Comment