Pages

Wednesday, 23 February 2011

Roti..Loti..

Dah lama tak meroti (4 bulan hokey)..dua minggu lepas ade buat sekali dan minggu lepas berjaya buat sekali jugak..Kanak2 riang kat rumah ni memang suka makan roti sebab diorangkan tak suka makan nasi..eh, tapi Amni tetap suka nasi..cuma twins je yang tak suka nasi..seminggu tu adela 2 3 kali je kot makan nasi..itupun dalam 5 suap je..hahaha, kot babah dan mama die macam tukan best..mesti selim melim gitu..:)

Mula2 aritu buat roti prune..bila dah bakar tu, terlupa pulak saya duk bakar guna temp yang tinggi...haishhh.dah hitam sikit kat atas die..roti memang best/ lembut..resipi amik kat sini

inila rupa paras roti prune..:p

Last week pulak nampak TTM buat English muffins..terus terliur hokey..dah feveret kami breakfast @ McD ni..hahaha, membazir tulkan..yela, saya kenyang sekejap je..pastu,lapar balik..english muffins ni memang senang sangat la nak buatnye..saya suka, hahaha..boleh buat selalu..:D

tengah tunggu roti ni naik ..

selepas digoreng( ye.. sila jgn bandingkan dengan McD punye ye.)

sausage McMuffin w/out cheese+ hash brown

Big Breakfast..ni Mr K punye..

ni resipi tuk English muffins..sesapa yang rajin, bolella cuba ek..
copy: TTM

English Muffins- Dari buku The Breadmachine Bible

140ml milk @ room temperature
125ml water
55g butter, melted
450g bread flour
1 1/2 tsp salt
1 tsp caster sugar
1 1/2 tsp dried yeast
oil for greasing

1. Masukkan semua bahan dalam BM seperti arahan BM masing2. Setting: Dough.
2 Lepas dah siap, keluarkan dough, tumbuk2 kasi keluar angin, bahagikan kepada 10 bahagian sama saiz. (Aku dapat banyak pasal buat kecik2).
3. Bulatkan dough dengan bagi rata kat tepi dalam 1-2 cm tebal.(Aku terap dgn round cutter)
4. Susun dalam baking tray yg dah sapu ngan mentega. Biarkan naik seganda kira2 30-40 minit.
5. Sapu kuali dgn minyak, panaskan kuali. Bakar/goreng muffins dgn api sederhana 8-10 minit atau sampai warna keperangan cam gambar bawah.

14 comments:

izahdaut said...

sihat ke kamalia ....rajin weh meroti..dah buat ek..lembut cam mcD nyer tak?kena try gak ni...

Asmara said...

terbalik lak ngan budak 2 org ni. suka makan nasik dr roti. ke sebab roti mama buat xsedap! hehe.. Kene praktis meroti lg nih! nk try resepi nih nnti la. :D

Hanis MY said...

dapnyerrrr...lagi best dr mcd, nest time g sana nk makan mcd morioka hehe, akak kat sana kan sakura awal/tengah/akhir april?

Idayu said...

english muffins? sng3...esok pg bole buat sapan, tq for the idea:)!

TopsyTurvyMum said...

wahh..siap ngan sausage mcmuffin tuu..
Ada gak teringin nak buat yg tu tapi cheese takde.
terima kasih sudi cuba:)

MummyEcha said...

rajin nyer akak....kagum bila tengok n3 masakan akak..semuanyer menjadi....

Kamalia said...

izah:alhamdulillah..sihat sokmo..lembut la sbnrnye..tp,kitorg kat sini sblm mkn, pnskn dulu dlm microwave..lg gebus jdnye..

kak as:hahaha,bukanla kak..diorg mmg xsuke mkn nsik dr dulu lagi..cubela..mmg sodap..

anie,Nagoya said...

releks le, ko baru 4bln tak meroti.kkanie dah 1/2thn tak meroti.roti mesin pun dah mlz nak kuarkn.baling kat cini beberapa ketui...

Kamalia said...

hanis: ngehehe..ala,jgn la cmtu..iA,nnt nak dtg bgttau dulu..bole order dgg burger kat baticrom..kotx,jd benjo la pulok:p
sakura mcm thun lepas,hujung bula 4 rsnye..


kak ayu: ye,sungguh mudah tuk dibuat srpn kak..buat je cramble eggs tu,pastu mkn..

Kamalia said...

TTM: wah,yg empunye resipi sudah dtg..hahaha,itula,buat ape yg ado je kak..terima sbb share resipi nih..

mummy echa: hohoho.jgnla kagum..ni pun trpaksa rajin..kot kat mesia,konpem beli jek..:D

Umie said...

wah sedapnye. kam.. aii order sesiap ye english muffin nie..nnt bebila aii dtg Morioka nak dtg makan je lagi..kekeke..

wida said...

wah..sedapnya.best lah pandai masak..
tq sudi singgah blog sy:)
bertambah lagi kawan jepon sy..yee

Hanis Azla said...

wah, rajinnya buat roti.. saya ni asyik main beli aje.. he..he.. Salam kenal yer..

Kamalia said...

umie:muekeke..bule2..nnt calling2 jela ye bila nak dtg..

wida:malu i tau..masak pun sbb kena masak jugak..kotx,kebulur..
ye,sy pun brtambah gak kwn nih..mekaseh

hanis azla:yela, kot saya pun, beli jela kot..salam kenal kmbali..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...