Pages

Friday, 18 February 2011

Jawapan untuk korang sume..

Alhamdulillah..sekarang ni dah masuk minggu ke 20..yes, I'm pregnant (again)- 3rd pregnancy..hahaha..

Ape nak cite ye??oh,hokey..ni antara sebab kenapa saya dah lama tak update blog kusam ni..saya mabuk kalau pandang keyboard waktu tu..morning sickness takde pun, tapi, tukar jadi evening sickness..macam2kan.. masuk je pukul 5pm, mulala rasa pening bagai dan mual..setiap petang dan malam mesti muntah..kali ni memang teruk sangat, sama macam preggykan Amni dulu..waktu twin takdela seteruk mana pun..memang dipermudahkan waktu tu..

Kalau korang nak tau, waktu saya tau je yang saya pregnant lagi, saya terasa saya macam muda je lagi..hahaha..cittt-->perasan..yela, saya tahu saya dah 30 tahun dah, tapikan kawan2 saya ramai lagi belum kawin..(jodoh diorang belum ade)..tapi, saya waktu tu rasa macam.."ala..aku umur 30 tahun, anak dah 4 orang..sume under 4 years old lak tu!"-lepas tu bila pikir2 balik, ramai je yang dah lama berkahwin pun,masih belum ade anak..sepatutnya saya bersyukur kan..:)

ha, ni lagi satu saya nak cerita..sebenarnya ada je kawan saya yang sama case cam saya ni..saya ade 2 orang kawan yang ade anak kembar..sorang ade twin, sorang lagi ade triplets tau..kedua2 orang kawan saya ni dah ade 4 orang anak hokey..diorang ni dapat 4 orang tu pada umur 29 tahun..wah..syabas betei..:p
Diorang kawin awal lagi dari saya..lepas habis belajar je, terus kawin..tu yang umur diorang baru 29 tahun dah 4 orang anak tuh..walaupun guna birth control, rezeki tu datang jugak..------>motip aku cite kat korang???kahkahkah. ---->abaikan lagi emosi yg tak betul ni..

Jomla saya share sikit experienced 1st trimester..bole jugak buat kenangan:)

1st trimester - 5 weeks pregnant

selalunya menstrual cycle tak berapa betul sangat..ala,kadang2 28 hari..kadang2 ikut diala nak keluar bila kan..jadi, yang kali ni bila dah lewat 2minggu,mula la bersangka2..Jadi, daripada bersangka2 tu, baikla buat home pregnancy test..kan betul..positive..mula2 rasa macam risau jugakla..yela, kami plan kalau nak tambah lagi, bila balik Malaysia nanti..pastu, saya pikir bole ke nak jaga anak 4 orang ni..dah la saya ni lembik macam biskut yang kena rendam dalam air teh o..hikhikhik..tapi, macam saya kata kat atas tadi, ini memang rezeki kamikan..kami terima dengan hati terbuka..Hari tu jugak birthday Mr K, bila bagitau die..wah..excited sungguh..

7 weeks - 12 weeks

Waktu ni memang tahap yang kritikal buat saya..Bermulala evening sickness saya..saya ingat lagi saya cuma bole makan nasi waktu lunch je..kalau lapar pun kena makan sebelum pukul 4pm..kalau tidak, apa yang saya makan sumenya keluar balik..uwaaa..tak suka tau..Berat badan pun tak naik sangat..macam tak pregnant je..
Mr K pun waktu ni tak boleh balik lambat..selalunya paling lambat pun pukul 6.30pm..sebab saya dah tak larat nak tengok trio ni..nak bagi diorang makan malam pun memang tak larat..Masak pun yang saya boleh makan je..saya tak bole makan ayam boneless selama 3 minggu..lepas tu tak bole makan yang ade bone pulak..yang saya betul2 bole makan ikan bakar je..macam2kan..

Lepas tu, dekat 3 minggu jugakla Mr K akan masakkan bentou tuk Amni bawak g youchien.. kadang2 saya tak larat nak bangun dan ade gak rasa pening yang teruk..lepas pukul 8am okla la pulak..Lagi satukan, saya suka makan masakan orang lain time macam ni..yela, rasa masakan sendiri tu macam tak sedap sungguh..pernah sekali tu buat nasi ayam goreng, saya makan 3sudu je..sebab rasa tak berselera langsung..tu sebab saya suka duduk kat Malaysia, ada orang tolong masakkan..takpun bole beli je kat kedai..hahaha dasar pemalaskan..:)

Mungkin ada yang tahukan, awal bulan 1 aritu kami balik Malaysia..balik 3 minggu..ada 2 sebab sebenarnya..nak makan makanan yang diidamkan, lagi satu nak buat saya punya surat beranak/sijil kelahiran..sebelum datang sini dulu memang dah hilang, cuma saya tak pegi buat cabutan tuk yang baru..yela, ingatkan takde ape2 bila kat sini..tup2, adela pulak kegunnaanya..tu yang balik buat yang baru..nasib baik senang je..pegi Putrajaya, buat cabutan, bayar RM5, tunggu sekejap, dah dapat yang baru..kegunaan surat beranak tu nanti tuk buat sijil kelahiran baby dan pasport dia kat Embasssy sini..terima kasih jugak kepada Ros@ Jintan Manis buat entry pasal nak daftarkan anak dan buat pasport..kalau tak memang tak tahu..dan tak lupa jugak Kak As sebab terpaksa melayan panggilan telefon saya..hahaha..ngengadakan kak...

Yang bestnya waktu ni Amni dah lebih faham dengan situasi sekeliling..jadi kalau dia nampak saya terbaring je , dia akan tanya "mama pening?" "mama nak muntah ke?" "mama sakit, nak muntah lagi?"memang cukup memahami..walaupun masih kecik lagi, tapi bila dia caring dan bertanya soalan macam tu, rasa hilang sikit sakit tu..Mama sayang Amni..Twin pulak, alhamdulillah sepanjang preggy takdela meragam sangat..Cuma saya je la yang rasa macam saya mengabaikan diorang..bila dah terbaring pening2 tu memang tak boleh nak buat ape dah..tu yang terasa diorang ni macam terabai je..:(

Okla..rasanya ni je kot tuk kali ni..nextime kita cite pasal buat check up pulak ye..
macam mana, dah terjawabla kan spekulasi korang sume??hahaha..macam retis(artis) je ada orang nak amik tau..:p

7 weeks..saya saje je pegi lambat2 ke klinik..
ni guna kekdah transvaginal ultrasound
tak suke hokey..lepas tu akan rasa tak selesa sikit..

11 weeks pregnant

yang ni dah tukar buat check up ke hospital pulak..
dah tak bole pergi ke klinik yang sama sebab doctors hanya bole berbahasa jepun je:p

17 weeks pregnant
ultrasound macam biasa..nasib baik takyah kena naik kerusi ajaib tu lagi..kahkahkah..
kat hospital ni takde 3D kot..next check up nak tanyala..:)


psst:entry ni saya terpaksa buat selama 2 hari..hahaha..tak tau nak bercerita sebenarnya..
maaf kalau ada yang terkecik hati bila baca ni ke..terkasar bahasa ke..takde niat apa2 pun cuma sekadar tulis tuk dijadikan kenangan..esok2 bolela ank2 baca..:D


29 comments:

MummyEcha said...

congrate lia.......:) jaga diri baik2 kay

Nadiah Sidek said...

la..patut la takde mood berblog..ada isi rupanya :D. tahniah kak! bila due?

p/s: sama la kita kak..pregnant kali ni nak makan masakan org je..tapi..apakan daya..duduk jauh di tempat org..nak membeli pun tak boleh..uhuk!

KakAsma said...

Tahniah kamalia..waaa bagus laa..masa muda tambah anak..jangan risau pasal ramai anak..yg penting lia seronok..take care yer..semiga dipermudahkan..lagi2 diperantauan gini..

Kamalia said...

mummyecha:maceh..hokey my dear..

nadiah:tq nadiah..expected due:3/7
rtapi rsnye nadia lagi awlkan..huhuhu..samala kita..nak buat cmne,kena msk sendirik jugakkan..sedap x sedap,mkn jela..

Kamalia said...

KakAsma:terimakasih kak...hehehe..xdela risau mn pun,cuma takut xboleh nak perhatian je kat diorg nih..InsyaAllah..terima kasih kerana mndoakan..

shima said...

ooo tahniah..besnya peknen lagi..

izahdaut said...

tahniah tahniah.... tu twin gak ke?muekekeke..tahniah ye ..

Hanis MY said...

alhamdulillah hanis tumpang gembira... hanis dgn suami dah lama menanti tapi belum ada rezeki.. seronok bc update mcm ni nanti update lah lagi ye...

Asmara said...

ooo.. x leh mkn ayam boneless ek. sama la akk nih dulu rasa mual je tengok boneless sadia tu, siap soh simpn kat esbok org lain. ekekee..mmg 2 bulan gak pose ayam. eh jgn taktau nnti lg 2x nak kene naik kusi ajaib tu. muahahaha.. jaga2 cik lia! nnti free2 calling2 lg la ye. :)

munna said...

tahniah... semoga semuanya dipermudahkan...

~ yus ~ said...

tahniah lia. Akak pun dapat anak ke 3 masa umur 30..hehe.

Jaga diri, dan semoga semuanya di permudahkan.

Ida Ddapur said...

la...patut ler lama tak muncul lia...ingat kan b'cuti lama kat mana2...apa2 pun tahniah buat Lia..take care k..

K.Nor said...

salam lia.. alhamdulillah.. tahniah dr k.nor.. jaga diri elok2 ya..semoga selamat semuanya

sarah-najwan said...

tahniah krn preggy lagi..akak pom teringin tapi da tuo..hehehe..ckup la 4 org tu..

*buatlah pop up window utk komen dik..senang sket nk komen..hehe

:: noremy bte rahmat :: said...

folo & BW..

meh la jenguk belog ai..

salam kenal!(^_^)

Kamalia said...

shima:terima kasih..best gak kot..hehehe

izah:terima kasih geng...hahaha..single meh..kot twin konpem kena duk mesia..:p

hanis:tqvm hanis..xpe,usaha je..nanti adela rezeki yg datang..iA..harap2 rajin la ek..

Kamalia said...

kak as:hahaha..ni lagi teruk alergik die,siap tumpang umah org lagi ye aym tu..sib baik aym tu xde perasaan..itula,teringat yg akak ckp tu, actually aritu kena gak naik..nak amik sample..nyampah..sib baik mmg tiap kali check up dah ready ape yg patut..

munna:terima kasih..iA..

Kamalia said...

kak yus:terima kasih akak..hahaha,akak waktu tu 3,sy 4..rs cam dah pening2 je..tapi,rsnye mcm perasaan kite je kot..Insya Allah..smoga sumenya dipermudahkan..

kak ida: hahaha..rupe2nye brcuti kat umah ni je..terima kasih

kak nor:salam akak..terima kasih..iA kak..harap2 begitulah hendakNya..

Kamalia said...

kak sarah:terima kasih kak..hehehe..sy pun rs 4 is enough kot..
psstt:camne nak buat tu??hahaha

noremy:terima kasih..nnt buat kunjung balas..

Kamalia said...

kak sarah:dah tau dah.:D

zanzila said...

tahniah lia.. diam2 berisi.. hehehe.. take care yourself and the babies....

Umie said...

omedetou lia..sebenarnya mcm dah leh tangkap tp saje buat diam tunggu tuan badan buat PC..ekkeke..

eh, aii pun nak buat anak jepun jugak le..seronok tgk membe2 muda2 dah ada ramai anak..nnt dah pencen anak2 pun dah besar..tp rezeki memasing kan.. harap2 dpt le sorg lg sblm blk mesia nnt nie (cehh,mengharap lg nih..kekeke)

naik kerusi ajaib tu mmg nak dielakkan kan?? sbb lps tu rasa semacam.. thn lps sempat gak le 3x merasa transvaginal ultrasound tu...iskk, hazab hokeh!!!

psl suka makan masakan org lain tu sabo jela kan.. kalau kite nie berjiran bole la aii tulon anto lauk sepinggan dua kat you..awww!!!

Idayu said...

slm kam,

tahniah! kita merancang, tuhan yg menentukan. dia tahu yg terbaik utk kita...moga sumanya dipermudahkan...

taking care tau..

akk ekceli jeles nih, mcm sng jek dh nk dpt 4 ank kan? akk kena dpt kembar lah plak lps nih kalu nk kejo kam...tak pon lepas dpt kembar, bole terus bersara hu3

Juwita Jamaludin said...

salam kamalia.. bestnya .. sorang2 kawan2 akak mengandung tahan sabar je la.. akak tunggu balik msia la.. tak sanggup mengandung kat jepun ni sebab jenis alah yang teruk sian kat anak2.. tapi kalau Allah nak bagi nak buat macam manakan.. Dia yang maha mengetahui

kak Erna said...

as salam kamalia..
anak pembawa rezeki..insyaallah..
patut lama senyap ye..tak sihat rupanya..
alhamdulillah dah sihat semula ye..

anie,Nagoya said...

eh rasa dah pos komen.silap anto ke?

ssh kalo kuat mabuk ni?cian jg kat bdk2.by the way, lia kene kuat ya

Kamalia said...

zila:mekaseh..ko pun sama gak la ye..

umie:uwaaa umie..nape kita tak brjiran..kot x, bole gak merasa hasil air tgn ko..huk2..ye,kusi ajaib tu kole bole xnak naik, tapi trpaksa jugakkan..nyampah hokey..

kak ayu:
salam kak..mekaseh..smoga sumenya dipermudahkan..hahaha..xyahla kejar saya..nnt xlarat nnt..kot ade rezeki twin tu,mmg best sgtlakan..

Kamalia said...

kak ita:salam kak..hahaha..tahun ni tahun tambah ank kot kengkwn akak yg lain..ye betul,mmg kesian kat ank2 kita je nanti..sy ni,itupun lwan gak rs alah tu..

kak erna:
as salam kak..Insya Allah..terima kasih kak..

kak anie:
hahaha..xpe.postla byk kali..free je pun..mekaseh kak..

EiJa ZaQuaN said...

tahniah..oh dh 20 minggu..
wah selalu jgk scan baby ye...
eija baru 2 kali scan..itu pun semalam scan baby dh besar.. huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...