Selamat minum petang semua..sihat ke hari ni?eceh, tetiba hari ni jadi baik bertanya khabar pulak..huehuehue..
hohoiiii, kuih ni memang dah lama nak buat. Bukannya tak penah buat, penah dan banyak kali tapi semuanya tak sedap. Sebabnya saya guna tepung pulut yang dijual kat sini dalam erti kata lain made in japan. Tapikan..tapikan rasa tepung pulut kat sini memang tekak saya tak boleh terima langsung. Tak tahula saya yang tak pandai buat ke tapi setiap kali buat kuih yang guna tepung pulut konpem kuih tu akan terasa tepung sangat-sangat..tensi mak tau! Nak dijadikan cerita jugak tetiap kali order barang dari Malaysia, mesti terlupa. Akhirnya setelah dekat 3 tahun duduk sini baru berjaya menyeludup (macam seludup dadah la pulak) masuk tepung pulut made in malaysia..ok tak, maybe made in kilang cap bla bla bla kot..hehehe
Resipi dari Kak Besah. Sankyu Kak Besah ye, memang best. Nanti balik Malaysia dah boleh beli terus je kuih ni kat kedai tepi simpang..haha, malas dah nak masak!(opppssss..peace en laki. saya gurau je.hehe)
hohoiiii, kuih ni memang dah lama nak buat. Bukannya tak penah buat, penah dan banyak kali tapi semuanya tak sedap. Sebabnya saya guna tepung pulut yang dijual kat sini dalam erti kata lain made in japan. Tapikan..tapikan rasa tepung pulut kat sini memang tekak saya tak boleh terima langsung. Tak tahula saya yang tak pandai buat ke tapi setiap kali buat kuih yang guna tepung pulut konpem kuih tu akan terasa tepung sangat-sangat..tensi mak tau! Nak dijadikan cerita jugak tetiap kali order barang dari Malaysia, mesti terlupa. Akhirnya setelah dekat 3 tahun duduk sini baru berjaya menyeludup (macam seludup dadah la pulak) masuk tepung pulut made in malaysia..ok tak, maybe made in kilang cap bla bla bla kot..hehehe
Resipi dari Kak Besah. Sankyu Kak Besah ye, memang best. Nanti balik Malaysia dah boleh beli terus je kuih ni kat kedai tepi simpang..haha, malas dah nak masak!(opppssss..peace en laki. saya gurau je.hehe)
Kuih Badak Berendam Labu
resipi: myresipi Kak Besah
Bahan-bahan ( seisi keluarga )
1 cawan labu rebus yg tlh dilecek
2 cawan tepung pulut
1/2 sudu teh garam
inti kelapa secukupnya
2 1/2 cawan santan* + 2 sudu makan tepung beras* + 1 sudu teh garam* + 4 sudu makan gula pasir* + 3 helai daun pandan* dikoyak.
Cara-Cara
- bancuh sebati bahan2 brtanda* lalu dikacau atas api hingga mendidih 2 minit - biar sejuk & ketepikan.
- bulat2 kan inti kelapa - ketepikan.
- satukan bhn utk doh 1, uli hingga kental. tambah tpg pulut jika perlu.
- panas kan 2/3 periuk air.
- ambil sejemput doh, leperkan, bubuh inti & kelim rapat. masukkan dalam air mendidih. bila bola2 timbul ke permukaan air, biar lah 2 minit baru di angkat & terus masukkan kedalam kuah santan/dadih sejuk tadi.
- buat hingga habis.
- Alhamdulillah, siap lah hidangan minum petang nanti... sedap dimakan sejuk2
10 comments:
hihihi...afiya cute !!!!
sedap lah tu uminyer masak yer,
sampai menjilat piring tu
confirm sedap smpi jilat piring ni...jauh sgt japan ni, kalu dekat confirm suruh akak pos..hehe
Macam2 kuih boleh buat guna labu ye....sedap.
assalam kamalia..sah sedapnya badak berendam labu ni..sampai menjilat piring budak comel tu makan nya
ala comelnya...mesti sdp sgt tu sampai jilat piring hihihi
ngidam nak makan sejak dari bulan puasa..tapi cuma dapat jumpa badak berendam inti kacang..nak buat sendiri malas..tapi teruja lak tengok entry ni..T_T
Comel anak akak... :)
Nur tak pernah makan kuih ni.. Nampak sedap sangat..
nyam3...cma suka mkn berasaskan tepung pulut..tp bila tgk labu terus kenyang..errr..cma kurang suka labu.. ehehe...
wahh..entri akak semakin santai sekarang... suka3..oh afiya..tu tandanye ibu pandai masak..kan3.. ?
^^_
rajin akak buat badak berendam
dulu saya study kat okayama jepun
rindu nak ryoko ke sana balik
sy teringin nak cuba sebab suka labu.
Post a Comment