Pages

Thursday, 20 September 2012

Kuih Badak Berendam Labu

Selamat minum petang semua..sihat ke hari ni?eceh, tetiba hari ni jadi baik bertanya khabar pulak..huehuehue..
hohoiiii, kuih ni memang dah lama nak buat. Bukannya tak penah buat, penah dan banyak kali tapi semuanya tak sedap. Sebabnya saya guna tepung pulut yang dijual kat sini dalam erti kata lain made in japan. Tapikan..tapikan rasa tepung pulut kat sini memang tekak saya tak boleh terima langsung. Tak tahula saya yang tak pandai buat ke tapi setiap kali buat kuih yang guna tepung pulut konpem kuih tu akan terasa tepung sangat-sangat..tensi mak tau! Nak dijadikan cerita jugak tetiap kali order barang dari Malaysia, mesti terlupa. Akhirnya setelah dekat 3 tahun duduk sini baru berjaya menyeludup (macam seludup dadah la pulak) masuk tepung pulut made in malaysia..ok tak, maybe made in kilang cap bla bla bla kot..hehehe

 Resipi dari Kak Besah. Sankyu Kak Besah ye, memang best. Nanti balik Malaysia dah boleh beli terus je kuih ni kat kedai tepi simpang..haha, malas dah nak masak!(opppssss..peace en laki. saya gurau je.hehe)
Kuih Badak Berendam Labu

Bahan-bahan ( seisi keluarga )

1 cawan labu rebus yg tlh dilecek
2 cawan tepung pulut
1/2 sudu teh garam
inti kelapa secukupnya
2 1/2 cawan santan* + 2 sudu makan tepung beras* + 1 sudu teh garam* + 4 sudu makan gula pasir* + 3 helai daun pandan* dikoyak.
Cara-Cara
  1. bancuh sebati bahan2 brtanda* lalu dikacau atas api hingga mendidih 2 minit - biar sejuk & ketepikan.
  2. bulat2 kan inti kelapa - ketepikan.
  3. satukan bhn utk doh 1, uli hingga kental. tambah tpg pulut jika perlu.
  4. panas kan 2/3 periuk air.
  5. ambil sejemput doh, leperkan, bubuh inti & kelim rapat. masukkan dalam air mendidih. bila bola2 timbul ke permukaan air, biar lah 2 minit baru di angkat & terus masukkan kedalam kuah santan/dadih sejuk tadi.
  6. buat hingga habis.
  7. Alhamdulillah, siap lah hidangan minum petang nanti... sedap dimakan sejuk2

  1. last but not least..
    tatapla gambar budak tecik ni..hahah
    makan sampai jilat piring hoiiiii..;p


10 comments:

Mixed-family in da house.... said...

hihihi...afiya cute !!!!

sedap lah tu uminyer masak yer,
sampai menjilat piring tu

ieedaz @ mama_isha said...

confirm sedap smpi jilat piring ni...jauh sgt japan ni, kalu dekat confirm suruh akak pos..hehe

Norzie hany said...

Macam2 kuih boleh buat guna labu ye....sedap.

Acik Erna said...

assalam kamalia..sah sedapnya badak berendam labu ni..sampai menjilat piring budak comel tu makan nya

Mas Sani said...

ala comelnya...mesti sdp sgt tu sampai jilat piring hihihi

Rai Ourkizuna said...

ngidam nak makan sejak dari bulan puasa..tapi cuma dapat jumpa badak berendam inti kacang..nak buat sendiri malas..tapi teruja lak tengok entry ni..T_T

Nur-nba said...

Comel anak akak... :)

Nur tak pernah makan kuih ni.. Nampak sedap sangat..

♥ Cmª shIemª ♥ said...

nyam3...cma suka mkn berasaskan tepung pulut..tp bila tgk labu terus kenyang..errr..cma kurang suka labu.. ehehe...

wahh..entri akak semakin santai sekarang... suka3..oh afiya..tu tandanye ibu pandai masak..kan3.. ?
^^_

Putri said...

rajin akak buat badak berendam
dulu saya study kat okayama jepun
rindu nak ryoko ke sana balik

fazianbatrisyia said...

sy teringin nak cuba sebab suka labu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...