Pages

Thursday, 13 September 2012

Mandi-manda..

weeewww..Kemalasan yang teramat untuk update blog.huehue..Kalau nak tahu, setiap hari macam bersemangat nak update blog tapi bila dah ada waktu lapang tu tetiba mood dah hilang. Kerja saya kalau tak layan anak-anak, saya akan belek-belek resipi yang best-best, lepas tu belek-belek tutorial buat beg la, buat baju la, buat itula..tapi semua tu saya belek je, buatnya tak..cukup malas sejak kebelakangan ni..

Cerita mandi-manda di Takizawa Sport Park. Kat sini ada water curtain of rock garden (betul ke nama dia ni ha..), ada pool jadi anak-anak bolehla mandi time panas-panas hari tu. Park ni dibuka selama 4 bulan je sepanjang tahun iaitu bermula bulan mei haritu sampai awal bulan sembilan. Memang selain dari bulan tu ditutup kerana mengikut keadaan cuaca dan suhu yang sejuk di mana memang tak sesuai nak mandi kat sini. Air di park ni sangat sejuk, tapi kalau mandi time panas berdenting tu memang jadi nyaman sangatla. Lagi satu, hanya kanak-kanak sahaja yang boleh mandi..mak bapak boleh masuk untuk jaga anak tapi tak boleh mandi..Rasanya kalau nak mandi pun takla best kot sebabnya kedalaman setakat betis je..;p Masuk adalah percuma! hehe

Sepanjang musim panas ni adalah 3 kali kami pergi. Selain tu ada jugakla bawak anak-anak mandi sungai. Kiranya nak pergi waktu yang paling best adalah time bulan puasa hari tu. Memang sesuai sangat pergi waktu tu cuma kami jela lepas tu jadi lembik duk melayan diorang ni ha..Takpe, satu ibadah jugakkan layan anak-anak ni.:)
musim luruh dah mula menjelma..
daun dah mula berguguran dan bertukar warna..
eceh..rhyme la pulak ayat kat atas ni..haha

ni kami pergi weekday rasanya..pergi dalam pukul 2 camtu, orang pun tak ramai
actually park ni sangat besar..
ada stadium, ada padang bola, ada rose garden, ada tasik..
tahun lepas saya pergi ada banyak gambar tapi lupa dah letak kat mana..:p 

bila orang tak ramai, tempat ni kami yang punya!
seronokla diorang boleh mandi suka suki tak yah bergesel dengan orang lain..
waktu yang sesuai nak pergi adalah pagi-pagi.
ada sekali tu kami sampai dalam pukul 9.15, tak bukak lagi rupanya..hehe
operation hours :9.30 am - 4 pm
tapi bestla kan,boleh mandi puas-puas..dalam pukul 10.30 macam tu orang dah mula ramai..

aksi Afiya ketika mandi manda
setiap kali datang sini, memula tu memang agak takut dia nak masuk..
jadi, kena biar lama sikit baru dia ok..
pastu biarkan jela dia mandi suka-suki..



12 comments:

ieedaz @ mama_isha said...

cantik nye tempat ni kak... bestnyer... anak2 pun epy mandi manda yer..syok tu! :p

kakcik said...

Kakcik kalau tengok tempat mandi manda ni memang teruja sangat. Seronok tengaok anak-anak tu main air. :)

Acik Erna said...

assalam kamalia..anak2 memang tak boleh dipisahkan dengan airkan..suka sangat kalau dapat mandi manda

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

Syok main ayaq masa tgk atsuiii ni
Ingat cherita last weekend hari tu ngeee ☆〜(ゝ。∂)

ijayuji said...

Salam awak, akakakaka.. alaaaaa... awk tu kata jer malas nanti kalau dia nak update berderet ai kena baca ehehe... malas tu boleh ler geng dgn kita niii, kita ni pun pemalas buakn main sejak2 nii, rasa nak golek2 ajerr seharian :D Seronok lerr mandi manda kat situ kat sini nmpknya kita org mcm dah tak ke laut lg nak main2 aior turun jer lah tingkat 6, save budget ahahaha.. kita pun suke ler jugak belek itu ini tp buatnya tak nggeeee..

FnF Simple Life said...

Assalam Lia... bestnye ada tmpt mandi manda yg dekat ngn rumah. boleh piknik2... anak2 pun best main air. tmpt kami nih dkt ngn pntai tp takleh mandi manda pun sbb area tokyo bay... air laut nye kotor... so boleh main pasir je le.

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

Seronoknya, aktiviti manda mandi ni aktiviti keluarga yg besh..anak2 mmg suka pnyer..
byk tempat2 menarik kat sana ye, besh la dpt peluang merasa duk negara org ni kan..

zila norazila said...

bestnya.
bdk2 mmg pntg jumpa air..heppy jew tgk diorg tue :)

Nadiah Sidek said...

menariknya tempatnya!

Kamalia said...

ieedaz:
mmg cantik..anak2 happy,mak bapak suka hati!hehe

kakcik:
kankan kakcik..saya pun suka tengok tempat mandi manda mcm ni..

acik erna:
wasalam acik..air dan budak2 umpama isi dengan kuku..eh,betul ke ni?hehe

lady ayu:
hehehe..time ni mmg bestla mandikan..pasni dah tak sanggup kot diorg nak mandi iopen space camni..sojukkk!

ijayuji:
wsalam ika..huehuehue..al,sama jugakla dengan dia tu..kalu time rajin dia kang,satu hari sampai 3 entry tu..pitam nak mengkatamkan nya..kat sana bestla ek,ada swimming pool bagai..kat sini..yilek..;p

fnf:
wsalam fidza..yang bestnya kat sini xdela banayk sangat nak dibandingkan kat kantou tu,tapi kalau setakat nak bergeli2 anak beranak lepas la kot..ooo..baru tau.ingat kan kat situ boleh mandi jugakk..xpe,boleh cari beach lainkan.kat sana dekat2 je ye dak dgn laut..

Kamalia said...

eija:
time ni mmg best bwk ank mandi kat tempatt camni eija..tapi,time lain mmg tak best sebab sejuk lama sangatkan..tapi,apa2 pun seronok jugakla sebenanrnya duk sini..

zila:
betul2..budak2 ni memang pantang nampak air ;p

nadiah:
sangat best!

♥ Cmª shIemª ♥ said...

geram tgk afiya tu la...

cantik2 sungguh.. speechlesssssss...

tolong kak... cma nk bunuh diri kat dlm kolam tu...er...er... :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...