Pages

Thursday, 18 February 2010

Ayam Percik

Ayam percik..ayam percik..sapa nak, bole..bole..bole..bole tengok je..muahahaha..Sori..gurau jek..
Masak ayam percik ni untuk lunch arini..Rasa ok la, memandangkan resipi ni ayam percik kelantan, jadi saya agak kurang sikitla..Saya suka yang biasa-biasa tu..Tapi tula, tak jumpa lagi resipi yang saya suka tuh..Kena rajin menggodek dapur orang lain la pulak.:)

Resipi ni amek dari kak Yani MyR.Time kaseh ye kak..Saya c n p je resipi ni,bole? Time kaseh sekali lagi :D

Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 1 sekor ayam yang dipotong 4
  • 1 1/2 cawan santan pekat
  • 2 biji bawang putih
  • 1 labu bwg besar
  • 2 cm halia
  • 2 batang serai
  • 1 camca kecil ketumbar
  • 1/2 camca kecil jintan putih
  • 1/2 cawan tepung beras
  • sedikit air asam jawa@asam keping
  • cili kering (optional... kalau nak kuah merah)
  • garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
  1. Blend bawang,halia,serai,ketumbar,jintan...pastu peraplah dlm 1/2 jam.
  2. masukkan ayam diperap bersama tepung beras yang digaul sekali ngan santan beserta bahan lain ke dlm periuk dan masak sehingga ayam agak2 3 suku masak dan kuah agak pekat.
  3. angkat ayam bersama sedikit kuah dan masukkan dlm loyang pembakar.
  4. bakar dlm oven dengan suhu 200 darjah dlm 1/2 jam atau agak keperangan.
  5. hidangkan ayam yang dicelup dengan kuah lebihan tadi...hiaslah ikut selera masing2

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...