Pages

Wednesday, 9 March 2011

Setelah sekian lama, kau kembali lagi..(earthquakemode)

Ya Allah, baru 20 minit yang lepas ade jishin (earthquake) yang sangat kuat kat sini..tak pernah lagi rasa macam ni sebenarnya..Kuat dan lama sangat..tak tahula sampai 1 minit atau lebih seminit..Memang menakutkan..rumah kami tingkat 2, memang nampak rumah kami ni bergoyang-goyang..twins ape lagi, terus datang peluk kuat-kuat..siap berhenti sekejap, pastu bersambung lagi..memang lama dan tak tahula nak cakap ape..terus terfikir, kalau teruk ni, macam mana ni?diorang tak bagi keluar, suh duduk bawah meja..macam mana kalau waktu tadi tu dah sampai nyawa tuk dicabut?Astaghfirullah....(pinjam kata-kata Nik, sebab memang termuhasabah diri ni sekejap)..call Mr K, tak angkat pulak..ni tadi,baru die call balik..rasa nak menangis je..air mata dah bergenang, tapi nasib baik die buat lawak, terus tak jadi..hahaha, die kat lab bawah waktu tu, memang duduk diam jela..

Kalau kat Jepun ni, memang biasala earthquake ni..cuma besar atau tidak je skala ritcher die..ni saya ambik dari link yang Kak As bagi tadi..

Tsunami Warning/Advisory

Issued at 11:48 JST 09 Mar 2011

******************Headline******************
Tsunami Attension has been issued.
PACIFIC COAST OF TOHOKU
*******************Text********************
Tsunami Advisory

PACIFIC COAST OF AOMORI PREF.
IWATE PREF.
MIYAGI PREF.
FUKUSHIMA PREF.

***********About Tsunami Forecast************

Tsunami height is expected to be about 0.5 meters, Pay attention to tsunamis.

26 comments:

~ yus ~ said...

Lia..take care ya...risau pulak baca status ni..

MummyEcha said...

moga tuhan lindungi akak sekeluarga.....kalu saya kat tempat akak sure dah nangis....

Asmara said...

Kamalia, mmg kuat nih. Iwate 4, Yamagata 3. TV ni dok pasang berita jishin je nih.

http://www.jma.go.jp/en/quake/

Kamalia said...

kak yus:thanx kak yus..arini mmg byk lak earthquake..sana sini ade..

mummyecha:amin..tula, dah nak nangis ah sbnrnya, tp sbb ade ank2,tu yg kena kuat tuh..

kakAs:ye,mmg penat pemberita tu baca report..setakat ni ombak plg tinggi 60cm..alhamdulillah,skang dah turun sikit..dan nsb baik kite jauh dr lautkan..

izahdaut said...

ya Allah.meremang jugak aku baca entry ko neh..kena kuat semangat ye duduk sana..insyaAllah..doakan yang terbaik yeee

Idayu said...

ler tatau pon...kat sni ok lagi, take care you all!

Umie said...

kam, aku kat rumah x sedor pun ada jishin (bajet2 aku khusyuk kat dapur la ni)..laki aku blk mkn ckp kat lab dia tadi gegar kuat jugak about 1-2 mins..aku aje yg x sedar..huhu

btw, take uolls kat sana ok!

shima said...

alahai..risau nya la kan..hrp hrp korang di sana ok smua nya

Hanis MY said...

memang menakutkan sebab tak pernah lama macam ni siap bersambung goyang2 hampir keluar bangunan tadi tapi tengok member lab ni rilek je hanis duk kat meja jela bangunan suami hanis tu siap pintu gerak2 terbuka sendiri sebab kuat sangat huhu...

anie,Nagoya said...

meh ke nagoya.kat cini tak de apa2.moga gempa bumi tak le teruk sgt..

Hanis Azla said...

naik bulu roma akak baca entry ni.. takutnya.. Minta2 takde apa2 dan minta dijauhkan dan dilindungi dari segala bencara.. Take care yer..

suri solehah said...

salam..ada tengok dalam berita petang tadi..teringat kawan2 maya kat sana..moga semua selamat..n take care

kak Erna said...

kamalia..semoga allah s.w.t..melindungi kamalia sekeluarga.

ainnoraini said...

salam ziarah dimlm hari...
semoga semuanye selamat ye...jauhkan sebarang bencana...

Kamalia said...

izah:aku yg kat sini dah trauma gile dah..mmg kena kuat smgt..tuk ank2 jugak,kot x,konpem dah nangis nih..iA.

idayu:tq kak ayu..die kat sblh laut sini..

umie:hahaha..ko mmg sorg yg kusyuk kot..xpe2,at least ko xterasa bnda tu..

Kamalia said...

shima:alhamdulillah,sume selamat

hanis azla:iA,smoga kami sume selamat tuk di masa akn dtg..tq kak

suri solehah:salam..iA,semoga selamat semuanya..tq

Kamalia said...

kak erna:amin..semoga takde lagi yg lebih teruk dari ni..

ainnoraini:salam..tq..
iA,amin..

Cma Shiema said...

insyaallah...semuanya akan oke..akak take care taw..

izahdaut said...

Kamalia.. Aku sekeluarga doakan ko sefamily tabah n banyakakn bersabar ye. Risau berul tengok tsunami dlm berita ni..

Sue @ Nenie said...

Salam akak..

Semalam (11/3/2011)tengok berita kat tv, Jepun dilanda gempa & thunami...sgt2 terkejut, terus ingatkan kawan2 cyber kat sana..walau pun xpernah bersua, sekadar bertegur sapa di sini, namun hati tetap berdebar & bimbang...

Dan tadi baru baca entry kat Blog Kak Hana, tempat akak antara tempat yg paling teruk terjejas & bekalan letrik&air juga terputus..

Semoga akak tabah hadapi dugaan ni & didoakan semoga akak & keluarga dilindingi Allah..

Takziah buat semua yang terlibat tidak kira apa bangsa & agama..yaaaaa kerana mereka jua manusia mcm kite juaaa....

K.Nor said...

salam lia.. alhamdulillah.. semoga lia sekeluarga terus dlm perlindungan Allah.. take care ya..

ieda said...

ya allah dikk akak doakan adik san keluarga selamat kami2 di mesia mendoakan yg terbaik dn dilinudngi allah hendaknya ... aminnn

serm tgk air yg bnaik setinggi 10 m tuu l;(

Huszaini said...

Moga semuanya selamat! Amin...

munna said...

semoga selamat semuanya buat kamalia sekeluarga... kami di sini semuanya mendoakan kamalia sekeluarga dan rakyat malaysia semua selamat...

mamazana said...

aduh... risaunya dengar... Semoga Allah permudahkan segala urusan kamalia sekeluarga... insyaallah..

take care...

アヌム ちゃん said...

baru ta 8hb dh start jishin eh.igtkan 11hb aritu bru ada..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...