Bahan-bahan
Cara-cara - 2 cawan tepung gandum- klu ade tpg self rising bleh juga
- ½ cawan gula- hana ltk 1/4 jer sbb lebih utk tabur
- 1 sudu teh soda bicarbonat - klu tknk ltk lebihkan baking powder
- 1 sudu teh baking powder
- Sedikit pewarna kuning
- 1 biji telur
- 1½ cawan air- hana gune susu segar
- Sedikit mentega/planta untuk mengoles
- Bahan tabur : Kacang tanah yang sudah dikisar, gula, jagung cream (hana blender jerk jagung manis tin tuh!)
- Mesin@blend gula bersama telur hingga kembang,
- Masukkan soda, baking powder, air dan pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati.
- Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati. (ADUNAN SIAP)- adunan agak pekat bkn cair yer!
- Oleskan planta di permukaan kuali & tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.
- Biarkan seketika & sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas.
- Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA sebelum dipotong. sapu ngan mentega@planta utk lebih berkilat dan tak kering.
No comments:
Post a Comment