Pages

Thursday 3 June 2010

aPam BaLik

resipi::kak Hana..mintak izin nak c n p ye kak..maceh..:))::

Bahan-bahan
  • 2 cawan tepung gandum- klu ade tpg self rising bleh juga
  • ½ cawan gula- hana ltk 1/4 jer sbb lebih utk tabur
  • 1 sudu teh soda bicarbonat - klu tknk ltk lebihkan baking powder
  • 1 sudu teh baking powder
  • Sedikit pewarna kuning
  • 1 biji telur
  • 1½ cawan air- hana gune susu segar
  • Sedikit mentega/planta untuk mengoles
  • Bahan tabur : Kacang tanah yang sudah dikisar, gula, jagung cream (hana blender jerk jagung manis tin tuh!)
Cara-cara
  1. Mesin@blend gula bersama telur hingga kembang,
  2. Masukkan soda, baking powder, air dan pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati.
  3. Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati. (ADUNAN SIAP)- adunan agak pekat bkn cair yer!
  4. Oleskan planta di permukaan kuali & tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.
  5. Biarkan seketika & sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas.
  6. Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA sebelum dipotong. sapu ngan mentega@planta utk lebih berkilat dan tak kering.
NOTE dr hana: utk mendapatkan permukaan yg cantik cam yg jual2 tuh, gunekan kuali non-stick, masa mmula jerk glis marjerin@butter. pehtu utk yg seterusnya tkyah dah! klu ader kuali tembaga yg kaler kuning2 lg senang! mmg cun! ketebalan ikut suka la yer!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...