Resipi ni dari umah K.Hana..pastu g umah Ika..ni amik dari umah Ika la ni..mintak ijin nak c n p ye..TVM to both of u..muah..:))
Tuk cream cheese frosting pulak amik dari umah K.Nor..mekasih banyak2 kak..sedap..ank2 saya sampai jilat2 jari tau..yummy la mama..:))
CARROT CAKE
Bahan-bahan
- *1 cawan tepung
- *1/2 sk soda bicarbonat
- *1 sk baking powder
- *1 sk serbuk cinnamon
- * 1/2 sk nutmeg
- 11/2 cawan carrot - parut
- 1/2 cawan butter
- 2 biji telur
- 1/2 cawan gula putih - x ltk, cume lebihkan gula perang 1/2cwn
- 1/2 cawan gula perang
- 2 sb susu segar - resepi asal rum
- 1/2 sk esen vanila
- 1/4 cawan - kismis - cincang kasar
- 1/4 cawan pecan - cincang - gune walnut
- 1 1/2 sk Madu>>yg ni kita tmbh
- Rendam kismis ke dalam susu segar lebih kurang setengah jam.
- Ambil dua sudu dari sukatan tepung dan gaul dengan lobak merah.
- Ayak bahan2 yang bertanda * dan ketepikan. Panaskan oven suhu 180.
- Pukul gula dan butter hingga gebu. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga kembang. Masukkan esen dan bahan2 yang telah di ayak tadi sedikit demi sedikit. Masukkan kismis dan susu segar skali, mix sebentar dan masukkan lobak dan juga kacang. Kacau sebati.
- Sediakan tin/loyang,masukkan adunan tadi dan pakar pada suhu 180 C..Bakar selama 40-45 minit atau keperangan...Nak tahu dah masak atau belum, amik lidi sate, cucuk di bahagian tengah2..Kalu bersih, dah masakla tuh..:p
bhn2>>
125g Creamcheese
60g Butter
60g castor sugar>nak kurang pun boleh kita letak 40g
Lemon juice>kita letak 1 1/2 sk suke masam! :D
Cara>>
Pukul creamcheese dan butter hingga kembang dan gebu.
Masukkan gula icing dan pukul lg hingga betul2 kembang.
Boleh la disapu atau deco atas carrot cupcake td.
Nak lg sedap, sejukkan dulu dlm peti ais.
No comments:
Post a Comment