Pages

Thursday, 1 July 2010

Kek Pelangi

Hari ni ade tetamu datang dari Mesia...Kami tahu mesti beliau laparkan..yela, baru sampai pagi tadi kat airport, naik shinkan pulak 2 jam 1/2..konpem lapa macam kami sampai mula2 dulu..huhuhu..xsanggup nak ingat 1st day sampai kat Morioka ni..Jadi, cik puan yang rajin ni masakla ayam kari, potato croquette n sayur campur..pastu, nak carik alasan nak makan kek, buatla kek pelangi ni..Tetamu makan sikit jek, kami laki bini yang makan banyak..manala tak kembang badan..huhhh..malam ni nak diet...(bole caya ke??) selain tu, buat jugak kuih lopez..memandangkan baru je tengok movie Jennifer Lopez( the back up plan), terus teringin nak makan kue ni..---->ape kena mengena kue ni ngan die pulak?..:p

kek ni bhgn ats die hangus sikit...uwaaa..tension mak tau..grrrr

kue yang mmbuatkn kitorg trsandar kekenyangan mcm boyo..pastu,skang ni bdn tgh sakit2 sbb mkn pulut..angin satu badan..

Ni resipi kek pelangi tu..for my future reference..mintak izin tuk c n p ye ika..lap u..muahh..

Bahan-bahan :-
  • 250g mentega
  • 220g tpg kek *
  • 1 s/k serbuk penaik * (bahan * diayak bersama)
  • 200 gm gula kastor
  • 4 biji telur gred A
  • 5 s/b air susu
    1 s/k esen vanila
    sedikit pewarna merah, hijau dan kuning

Cara-Caranya :-
  1. Gris acuan bulat . panaskan ketuhar 180c.
  2. Pukul mentega + gula dgn kelajuan sederhana hingga kembang dan putih.
  3. Perlahankan kelajuan dan masukkan telur sebiji2 dan pukul sebati.
  4. Masukkan tepung yang diayak sedikit2 sambil dikacau dan masukkan susu + esen vanila. Gaul rata.
  5. Bahagikan adunan kpd 3 bahagian, Warnakan merah, hijau, kuning.
  6. Ambil 1 senduk adunan kuning dan tompokkan di bhg tengah acuan. Kemudian ambik satu senduk adunan merah dan tompokan di atasnya. Akhir sekali warna hijau ditompokkan di atas warna merah. Ulangi proses ini hingga habis.
  7. Goyangkan adunan supaya rata. Bakar 180c selama 1 jam

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...