Pages

Wednesday, 14 July 2010

Kuih Seri muka + Kuih bakar pandan n kentang

nape wajah saya xberseri cam yang lain??

Huhuhu..nape kuih ni lapisan atas die lembik sikit, tak macam yang saya selalu beli dolu2 tu..uwaaa..ponek buat, tapi tak berapa cantikla..sob..sob..maybe terlebih sukatan air kot..takpela kan..yang penting sodap dan 1 family suka..sebelum buat tu tanya dulu hubby, nak kuih ape? nak agar2 gula merah ke kuih seri muka..jawapan yang diberikan mestilah seri muka..sebab dia ni memangla suka makan pulut nih..menurun sampai ke anak2 sekali..ok..for those yang nak resipi tu, bole tengok kat Lovely Kitchen ye..saya amik dari situ..mekaseh kak Ena..

Tuk kuih bakar pandan n kentang tu pulak..alkisahnya saya tolong buatkan tuk adik2 ni..memandangkan yang diorg dah tahu kepakaran saya dalam buat kuih bingka/kuih bakar ni (ececeh..perasan tak hengat), diorang mintakla tolong..buat 2 adunan tuk jual2..ade international festival lebih kurangla..jadi,tuk kita orang Mesia ni, diorang jual bihun goreng S'pore + pisang goreng + kuih bakar kentang ni..tak la disangka kuih bakar kentang ni dapat sambutan..ngehehehe..kombang setaman idung saya waktu tengok kuih tu dah abih dijual..suke sangat2..so, bila ade 2 kaler tu : ijau n kuning, nihonjin ni try dua dua sekali..tapikan, diorang ni agak fussy jugakla kot..diorang tanya, yang warna kuing n ijau tu guna pewarna ke? sebab kalau boleh diorang tak suka letak pewarna dalam makanan diorang nih.. budak2 ni apa lagi, bagila jawapan paling bernas..yang ijau tu guna pandan n kuning tu guna labu..sesuka ati je bagi jawapan camtu..takpola kan..yang penting,laku dan sodap..pisang goreng memang paling menguntungkan sebenarnya..modal sikit je, tapi untung banyak..apa taknye, diorang ni jual, sebiji pisang tu, potong 4..pastu, 100 yen tuk 2 keping..huhh..saya cakap, kot kat Mesia, konpem tak laku nih..okla..panjang bebenor la pulak saya bercerita ye.. opss..lupolak..amik resipi ni dari umah Kak Hana..mekaseh kak:D

ni la kuih bakar pandan n kentang tu^_^

sekeping 100 yen ye..:D

9 comments:

Ida Ddapur said...

Lia...ida bertandang bwk roti hijau tadi...
wah byknyer kuih ada kat sini...tapi ni mesti dah tinggal bekas dah tu.

hana said...

hahahahahaa..betui betuii! kat sini pong klu jual2 kuih bakar jd pilihan! lg satu roti jala! siap rakam cara nk menjala balik rumah diorg nak buat! hahaha... gli ati juga!

Lovely Kitchen said...

serimuka tu yang E-na buat pun lembik sikit atasnya tapi anie buat jadi keras pulak...tapi rasanya ok kan? nak kena try buat lagi nampaknya...
uish kayo tu kalau jual selalu...he he

Lovely Kitchen said...

tapi anie buat keras lak....tgn lain2 kot...kikiki

Kakasma said...

LIa,
batu pahat kat mana yer..sama ja kita owang johor..akak asal air hitam tau..lama dah duk jepun nie..area mana yerk..dulu akak gi jepun kat nagano....nihongo sukoshi wa desu!

Kamalia said...

ida ddapur:hahaha..mmg..dah abih pun..wah..sedap mkn roti ijau nih..tq:D

k.hana:wakakaka..betui2 kak..diorg kata kot buat roti jala mmg laku..tp,diorg mls nak mnjala..

lovely kitchen:ooo..akak buat pun jd lembik jugak ye?mybe terlebih air kot kita brdua nih..rasa mmg sedap..lembut je gitu..ank2 pun suke..hahaha..tgn kaka anie lain dr kite..kih3:p

Kamalia said...

kakasma:akak, sy duk kat parit raja..asal dr n.9..ikut suami yg keje kat sana..hehehe..sy smpi sini bulan 10 aritu..dah nk stahun jugakla..sy kat bhgn atas..iwate yg sejuk mmbeku cam hokkaido(xdela sujuk pun,sy je yg xtahan sujuk)

Nadiah Sidek said...

lama dah teringin nak buat kuih seri muka (1 of my fav!) tapi takde pengukus..uhuhu. cari juga pengukus kat sini tapi alahai...comel bebenor pengukusnya! dah tu, tak jd la beli

Kamalia said...

ala..siannye die..dah lm xmakan ye n nak buat xdela pngukus..hmmm..cmno tuh,xdapek nk tolong..ngehehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...