(c n p dari Kak Yatie..mntk izin ye kak..:D )
Bahan Untuk Perap Ayam
- 6-8 ketul ayam (saya guna 1 ekor-dipotong 12)
- 3 ulas bawang putih ditumbuk
- Sedikit garam
- 1 sudu besar serbuk cili
- 1 sudu kecil lada hitam
- Secubit baking powder
- Secubit serbuk perasa
- 1 cawan tepung jagung
- 1 cawan tepung beras
- 3 ulas bawang putih ditumbuk(saya guna garlic powder)
- Sedikit garam
- 1 sudu besar serbuk cili
- 1 sudu kecil lada hitam
- Secubit baking powder
- Secubit serbuk perasa
Cara-cara
- Perap ayam dengan bahan-bahan perapan selama 1 jam
- Campurkan semua bahan-bahan untuk tepung di dalam bekas
- Selepas 1 jam, celup ayam yang telah diperap ke dalam telur yang dikacau.
- Salutkan ayam tersebut di dalam campuran tepung tadi.
- Goreng dalam minyak yang banyak sehingga garing.(saya goreng dengan minyak yg banyak dlm periuk)
- Toskan minyak dan sedia untuk dihidangkan.
6 comments:
halalkan kkanie copy resepi ni ya...kalo kita perap gn serbuk cili mesti sedap..nk cuba le...terima kasih, muuuuahhh...
memang boleh ganti KFC utk kita di perantaun ni...he he
nadiah pun tgk juga resipi tu kat blog kak yatie. ingat nak buat la nnt ;)
k.anie:ok kak anie..mmg sedap kak..ala kepsi hot n spicy pun ado gak..(kes da lm x mkn,dah igt rs kepsi cmne)
k.ena:mmg bole ganti kepsi sesape yg duk di ober the sea..:p
nadiah:2 la..akak tgok cm sedap je..trus cube..nadiah cuba gakla..mmg berbaloi..:D
tak penah buat..ghajinnyer kamalia nih msk2, akk dl ms mula2 sampai ghajin gak, la nih bnyk sgt xtbt nk buat..msk simple2 jek. bagus, teruskn minat memsk ek..nnti akk dtg umh:)
Post a Comment