Pages

Thursday, 4 November 2010

Oh, tipah Tertipu!

Sebenarnya dah lama saya tak bercerita dan menulis betul2..ngehehe..idea sentiasa ada, cuma waktu mengekang saya dari menulis..ececeh (sebenarnya MALAS)..
Oklah..nak tanyala, korang mesti pernah ditipu oleh kawan sendirikan..Cerita ni nak dijadikan iktibar kepada semua agar jangan menipu dan jangan mudah percaya dengan apa yang orang cerita kat kita..alamak..dah ala2 Dr Fadzilah Kamsah la pulak..(bi, camne ayat Fadzilah Come to Me tuh??:p)
picture via google
Tiga tahun lepas, saya terjumpa la my ex schoolmate ni..katakanlah nama die Miss X (--->ni luahan hati ye)..waktu tu kebetulan kami ade amek exam..kunun2nya nak keje gomen la waktu tu..Jadi, sepanjang hari tu memang kami asyik berkepit jela..yela, exam tu dari pagi sampaila ke potang..sib baik Amni tinggal dengan MIL..Biasalakan, bila dah jumpa kawan lama, mesti la sembang riuh sekampung ye tak..berbuih2 la mulut ni bercerita..Saya memang camtu, bila jumpa kawan je, memang tak boleh berhenti bercakap..kunun2 nak lepaskan rindula..ekeke..

Antara topik yang kami borak2kan sepanjang hari tukan ----->(kami bercerita bila ade waktu rehat dan masa makan), macam biasala life memasing la yek..saya cerita saya punya life and vice versa..dan mana cerita pasal kengkawan yang kami tau, kami pun updatekan la diri memasing..sewaktu dia mengupdate kisah hidup dia kat saya, saya memang percaya sangat2..sebab dia ni waktu zaman sekolah terkenal dengan sifat baik hati dan seorang yang agak lurus..di bawah ni antara yang dia ceritakan pasal kisah hidup dia..:-
  • dia dah ade dua orang anak lelaki..rapat jugak umur anak dia..selang 1 setahun gitu..(saya waktu tu lom preggykan twin lagi..lmbt lagi wktu tu:p)
  • dia cerita, dia buat family planning guna kekdah ikat tiub fallopio secara temporary..{(Bilateral Tubal Ligation (BTL) dan selepas tu lakukan prosedur Reversal of Tubal Ligation (RTL) iaitu membuka semula tiub fallopian yang diikat}
  • mempunyai asben yang berjaya di dalam perniagaannya..selalu ke obersi tuk meluaskan empayar bisnes...:)
  • bagi tips tuk dapatkan anak yang cerdik dan pintar..contohnya: sewaktu kita mengandung, amalkan makan kismis dan buah kurma..dan dia kata dia amat bertuah sebab dapat buah yang berkualiti di beli khas dari sana oleh orang Tabung Haji lagi (MIL dia yang belikan).
  • lagi apa ye??adelah kisah dia menjadi supermom bila asben gi obersi..
Kalau korang la kan, bila kawan korang bercerita benda yang baik2 macam ni, mesti la kita percaya ye tak? pastu siap bagi tips lagi..macam saya waktu tu dan sehingga sebelum tahu kisah sebenar, percaya bersungguh2 sebab dia bercerita dengan saya pun bersungguh2 waktu tu:D..lagipun bagi saya, bila orang cerita benda yang baik, takkan taknak percaya la pulakkan..dah kisah hidup dia, siapala saya nak nafikan..Waktu dah abis exam tukan, adela saya amek no phone dia..Dia suh saya call dia dulu, nanti barula dia akan save no saya..Tapi, saya ni asyik terlupa je nak call dia..Jadi, lepas hari tu, kami masing2 dah lost contact again...

Tiba2 bulan lepas, kat dalam FB la saya ternampak nama dia..selama ni tak terfikir pun nak cari dia..lepas dia dah aprroved tu saya pun tergolong la dalam friends list dia kan..selang 2 minggu camtu kot barula saya kelebek(suka dengan term ni..mekaseh MR) dia punya profile..Yela, nak la tau dah bape orang anak dia..keje katne.

Baca punya baca tahulah saya dia baru je jadi teacher..okla tu..saya ni SAHM pulak..ececeh..nak glemer gaktu..pastu terus tengok photos dia..kunun2 nak tengokla gambar anak2 diakan..mesti somel cam dia gak..tengok2 punya tengok, ada gambar dia bernikah dan bersanding..gambar honeymun banyak la jugak..aikkk..mana gambar anak2 dia nih..saya tak pueh ati gakla ni..yela, saya ni ala2 kepohci itu macam la..ala, kepohci ngan asben sendirik je pun(tapi sekarang dah kepohci kat sini la pulak..(sian Miss X, seantero tahu kisah ko)..rupa2nya, dia baru kawin awal tahun aritu..camne saya tau ye?saya tengok comments dari gambar tu dia kata dia kawin awal tahun ni..ngehehe..pastu tengokla status2 dia selama ni..memangla, dia cuma cakap dia rindu kat ibu dan ayah dia (dia kena posting nun jauh di selatan; parents pulak kat KL)..rindu ngan asben dia sudah tentu..berderet setiap ari ko..naik muak la pulak tengok status camtu..yang peliknya, takdela pulak rindu ngan anak ke, yela mana tau kot yang ni asben baru ke??..dari situ barula saya tau, selama ni tipah TERTIPU..uwaaa..nasib baik ada FB ni yang membocorkan rahsianya..memula saya ingat nak jugakla tanya dia (sebelum duk kelebek profile diela), pasal anak2 diakan..pasal life dia sekarang..nasib baik tak jadi..tetiba rasa tak nak sangat jadi busy body(waktu tu la kununnya)..kot tak, konpem dia MALU dan remove saya dari friends list dia..ekeke.. (actually, tak kisah pun kalau dia nak remove..takde ape2 kesan dalam hidup ni)

Moral of the story..jangan menipu..tak baik..lambat laun orang akan tahu jugak..walaupun mungkin 3 tahun lepas dia ada sebab bercerita sebegitu, tapi walau apa pun, niat tak menghalal kan cara..betul tak??

11 comments:

~ yus ~ said...

tak pernah kena lg, pelik tp benar ni..

salam ziarah kamalia

makcikrehan said...

sila bagi username fesbuk dia. aku pulak nak pi kelebek profile dia. hahahaha! dasar penyibuks aku ni! ekekek

EiJa ZaQuaN said...

ish2..kwn baik ke..ermm..mmg ade mcm2 perangai manusia zaman skrg..sgt setuju dgn the morol of the story tu..

kak Erna said...

alam kamalia..macam mana la perasaan dia masa menipu tu ye..
tak terfikir ke dia..penipuan dia akan terbongkar..nama pun dah kawan...macam mana pun mesti diketahui jugak kan..

Chik Mimi said...

manusia mmg bermcm ragamkan lia

Nadiah Sidek said...

la..knp dia buat cerita mcm tu? peliknya

lady zaini said...

arkkkk...tak rela, malunyaaa kalau jadi dia. Dia delusional kut,sian pun ada jugak..isk isk.

tu la kan, "please dont lie to me, unless u r sure i wouldnt find the truth"

akak dah terkena jugak, mungkin orang yg buat cerita tuh tak tau dunia ni kecik dan bulat :P

Idayu said...

tuh la antr kelebihan fb..sungguhpun begitu bnyk jgk keburukannya..
knapa nk tipu-tipu ek? lmbt laun org akn tahu jgk..

Kamalia said...

kak yus:salam ziarah..mybe kwn akak di golongan yg baik2..ngehehe

MR:ekeke..dah2..cukupla aku brbuat dosa di sini..xpe2,niat baik mu akn ku kenang..

eija:xdela baik sgt pun..kwn biasa2 je..kot bespren,konpem haru gak..

Kamalia said...

kak erna:itula kan kak..sepatutnye nak tipu pun,tgokla dulu sape..ni kwn sendiri,lmbat laun mesto dia tau jugak ek..

chik mimi:ye betul kak..rmbut sama hitam, tapi hati lenlain kan..

nadiah:tak taula nape die buat camtu..tp,yg peliknye banyak nye idea die nak menipu ye
tak..:p

lady zaini:itula,nasib baik xtanye die dulu..elok gak sbnrnye jd bz body ni..skurang2nye kita tau apa yg patutkan..xsangka akak pun penah trkena ye..itu yg kena selalu beringat yg dunia ni kecik dan bulat..pegi mana2 mesti jumpa baliknya..

Kamalia said...

kak ayu:betul2.wlupun byk keburukan dia,tp kekadang ade gak kebaikkannya..xsangka org macam tu punya baik dan lurus pun bole buat cerita yg real camni..:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...