Pages

Tuesday, 2 November 2010

Blueberry Marble Cheesecake

Salam..Dah lama tak buat cheesecake..Memandangkan plain yogurt tu dah nak expired, jadi terpaksala digunakan sebaik mungkin..ingat nak buat blueberry cheesecake yang macam biasa tu, tapi tetiba tertukar buat yang jenis marble la pulak..resipi ni macam biasa saya amik dari Kak Hana..ahkak, saya c n p ye, mekaseh..tapikan, marble yang atas tu cam tak jadi sangat..nextime, kena letak filling tu lebih banyak lagi kot..


Bahan-bahan
Untuk base (jika suke biskut byk, leh gandakan base nih)
  • 80g biskut merie or etc - hana gune ritz
  • 50g butter - cairkan
Untuk Cheesecake
  • 250g cream cheese
  • 200g whipping cream
  • 150g plain yogurt
  • 50g gula - (sy guna 90 g)
  • 15g gelatin
  • 60ml air panas
  • 50g buah blueberry tin - (sy guna - 95 g ; nextime kena letak je satu bekas lg sedap)
  • 25ml syrup blueberry - bleh gune filling@jem blueberry
Cara-cara
  • Hancurkan biskut sehingga menjadi serbuk. Sediakan loyang springform 18cm. Alas loyang dengan plastik wrap atau kertas minyak supaya senang nak keluarkan.
  • Tuang mentega ke dalam biskut. Kacau rata. Tuang ke dalam loyang dan padat2kan. Simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya 30min-sejam.
  • Bancuh gelatin dengan air panas. Kacau sehingga gelatin larut. Suamkan. (atau boleh juga kaedah double boiler utk satukan gelatin nih agar tidak berbiji2)
  • Pukul cream cheese dan gula hingga gula hancur dan nampak gebu. Masukkan yogurt dan juga whipping cream. Pukul lagi hingga sebati. Masukkan gelatin dan pukul lagi hingga rata.
  • Gunakan spatula, masukkan buah blueberry dan juga syrup. Tak perlu kacau sebati sebab inginkan hasil seperti marble. Tuang ke dalam loyang biskut tadi. Dan sejukkan semula di dalam peti ais lebih kurang 2-3jam.
  • Potong dan hidangkan.

8 comments:

izahdaut said...

kamalia...wahhh cantik putih melepak cheese kek ni... aduii ternampak2 lemakku bertempel makan kek ni..hahhaa

K.Nor said...

jeles sungguh kalau org buat ciskek huhu

Kamalia said...

izah..wakakaka...cantik putih melepak ye..xpola,tuan die xputih camtu pun...mmg babat sume brtambah izah oiii..tu pun mmg tggalkan sikit je tuk ank2..yg lain,bg je adik2 nih..

Kamalia said...

k.nor:kak nor..buatla..msti lagi cun dr yg sy buat nih..:)

Ida Ddapur said...

alamak sini ada cheese cake lak....mnggoda betul la.kalau tgk benda2 bercheese nih..cun la lia kek ni..

hana said...

tima kasih lia suka dgn resepi nih... cantik banget dah tuh... klu nk nmpk lebey light marble tuh try buh jem.. Campurkan sket air then gaul.. akak pong skrg dh jarang2 nk buat sbb stok gelatin dh tinggal sket.. Nk order dh nk blk pulak..

Kamalia said...

kak ida:hehehe..jom buat ciskek kak..mmg,anythg cheesy je,konpem abihnye..

kak hana:hohoho..aah,sy xletak pun jem..hokey nextime sy buat cmtu gak..sy stok gelatin yg baru dah lm smpi..ni nak duk ngabihkan stok yg lama tuh..

lady zaini said...

isk isk...cheese cake my favorite

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...