Pages

Wednesday, 13 June 2012

DEVIL'S FOOD CHOCOLATE CAKE

Salam wbt. Lagi satu resipi kek yang telah dicuba. Baru terperasan ada dalam photo folder, tak ingat bila maybe dalam bulan Mac aritu kot. Jangan ditanya kenapa nama kek ni sebegitu rupa yang penting rasa memang sangat sodap! Ada gabungan cream cheese dan coklat, memang menari-nari lemak di badan ni..yeehaaa..makanan, kata si lemak.ekeke! Kalau nak puas makan, sila guna resipi dibawah ni sebabnya kalau nak ikut resipi yang sebenar kek ni jadi nipis dan kecik. Kak Yatie dah double kan bahan2 tu, jadi saya ikut resipi yang ni. Actually buat 2 kek, satu untuk rumah dan lagi satu buat untuk anak kawan kami dari Egypt, Afnan. Sangat suka dia bila dapat kek ni, Alhamdulillah. 

yang ni untuk Afnan..
saya tak ingat guna loyang berapa inci sebabnya guna yang pakai buang tu ja..
yang ni saya buat separuh dari adunan di bawah..
yang ni pulak kek untuk rumah sendiri
saya malas buat kek macam ni 
sebabnya nanti anak saya akan makan topping dan cheese je..
lepas tu yang tergolek kat dalam pinggan tinggal  la kek coklat..
mama jugak yang kena habiskan..:(

Devil's Food Chocolate Cake
source: Kak Yatie
Bahan-Bahan (Yatie guna loyang 9x9 utk resepi di bawah) saya guna loyang 20cm
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 / 2 cawan cocoa powder
  • 1 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 / 2 sudu kecil garam
  • 1 / 2 cawan gula pasir
  • 1 / 2 brown sugar
  • 125 gm mentega
  • 2 biji telur gred A
  • 2 sudu kecil vanili ekstrak
  • 1/2 cawan buttermilk-(buat sendiri guna 1/2 cawan susu ditambah dengan 1 sudu kecil cuka dan rehatkan selama 10 minit).
  • 1 cawan air suam
Kaedah:-
  1. Set oven 170C. Siapkan tin kek anda. Alas dngn kertas minyak dan sapu butter di sekelilingnya.
  2. Ayak tepung, cocoa powder, soda bikarbonat, garam, dan ketepikan.
  3. Pukul mentega dengan gula sampai ringan dan mengembang, tambah telur.
  4. Bila semuanya sudah sebati masukkan bahan2 kering(tepung, cocoa powder) bergantian dengan bahan2 cair(buttermilk+air suam) dalam tiga bahagian.
  5. Terakhir masukkan vanili estract. Bakar selama sekitar 30 minit atau hingga masak.
Cream Cheese Frosting:-
  • 125gm Philadelphia cream cheese
  • 60gm mentega
  • 1/2 cawan gula aising
  • 1 sdt vanili ekstrak
  • 1 sudu kecil jus daripada lemon
Caranya
  1. pukul cream cheese dan mentega hanya sampai creamy aje, tambahkan gula aising dan jus lemon.
Chocolate Ganache:
  • 100ml double cream/ whipping cream
  • 250gm coklat gelap dicincang halus
  • sedikit garam
Caranya.
  1. Double boil cream jangan sampai mendidih,tambah coklat & sedikit garam, kacau rata. Bila semua sudah cair, Angkat dan sejukkan dulu baru sapukan frosting krim keju & tuangkan coklat ganache diatas.
  2. From:-cupcakeschek.blogspot.com

17 comments:

Liza said...

salam Lia, kek ni mmg best kan, tp anak2 akk kurengg sikit dgn cheese tu, maknya laa yg terpaksa perabiskan....ihhihii

Acik Erna said...

salamlia..acik dah lama simpan resepi ni.simpan je..he he buatnya belum lagi

FnF Simple Life said...

Salam Lia...hmmm...sedapnye...pernah buat dulu versi cc...letak cheese frosting je...tak letak ganache...pon sedap...kek choc memang sedap kan...ehem...kalo translate ke malay jadi apa ye nama kek nih...hihihi

♥ Cmª shIemª ♥ said...

aduhai kak lia..sedapnye kelihatan...meronta2 tekak cma nieh.. :)

nur easy said...

oh mengapakah kamu sangat pandai membuat perkara2 seperti y tersebut ;)

Norzie hany said...

Sedapnya...fav saya ni.

mrs kayrul said...

datang nak cuit sikit cream cheese dan coklat tue..menggoda betul la

Asmara said...

lor terbalik ngan Haziq, kalau mkn kek ni mmg cheese ditinggalkan, kek cekelat je dia makan. mmg faveret sampai bila2 kek coklat dan donuts. hihi..

Nur-nba said...

Salam.. Kak Kamalia, sedapnya kek ni.. Nur hanya mampu tengok skrin ni je.. Nak buat, memang tak pandai.. :)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kecurrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.... huaaaa sambil menangis ni tengok kek yang mengecurkan tu...... tak pe mana yang tinggal kek aje tu.. hulur kat sini dah ternganga aje ni hehehe

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kertup mater
x mau tgk uwaaaa plzzzzz penat nak tahan godaan nak baking ni
tgk kek uols plak uwaaaa tidakkkkk
perut berlayer2 ni

Myra Jay said...

Wowww!! menggoda jiwa tul :)

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

wah... sangat menarik jiwa...
warnanya...
keknya....
dan nya nya yang lain lagi.. sangatlah sedapnya (^___^)

Juwita Jamaludin said...

Lia tgk resepi mcm lebih Kek supermoist with cheese tu.. Hanya layernya yg ni 2 je.. Tp boleh la try gak nanti buat mkn2..:)

Amie said...

Resepi tersimpan lama tapi gambar tetap baru...mmmm terliur tengok dia dengan coklatnya yang mengancam liur tuuu

Ucu Faridah said...

resepi utk kek ni dah berhelai2 tapi tak terbuat2 sampai skrang...sedih betul lah..

cemburu buta betul tengok lia punya dfcc ni..

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

choc kek, sedapnye..

anak eija pulak x berapa suka mkn cheese kek, tp kalau dpt choc kek mmg feberet dia la..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...