Pages

Wednesday, 6 June 2012

Kek Lapis Kukus Chocolate Chips

Salam wbt. Kek lapis yang saya rasa kalau tak duduk di perantauan ni mesti sampai ke tua saya akan beli je kot. Kat Malaysia semua benda kalau teringin boleh belikan, kat sini kalau teringin nak makan sesuatu, nak tak nak kena buat jugak. Tapi, ada jugak benda yang saya tak boleh buat sendiri atau susah nak  beli kat Malaysia waktu balik bercuti hari tu. Saya sebenarnyakan dari mengandungkan Afiya teringin (mengidam) nak makan ketupat palas. Bila balik Malaysia pun tak dapat tau benda tu, macam susah nak dapatkan. Sampai sekarang tau kalau orang tanya saya nak akan apa, mesti salah satunya adalah ketupat palas. Nasib baik air liur Afiya tak meleleh..haha *eh,saya pernah cerita ke pasal ngidam ketupat palas ni?entahla, kalau penah cerita sorila ye..;p*


Sebenarnya saya nak buat kek lapis choco horlicks macam lady ayu buat tu. Tapi memandangkan time nak buat tu banyak bahan takde, kita tukarla resipi yang lebih kurang sama. Resipi asal dari Kek Kukus Velvet Hawflakes dari Kak Fida My resipi. Terima kasih buat penyumbang resipi. Sangat sedap, nanti kalau rajin datang lagi, boleh  buat.

Kek Lapis Kukus Chocolate Chips
adapted from : Kak Fida myresipi
Bahan-bahan: (loyang 10x7 @ loyang 20cm)

  • 5 biji telur-grade A yang sejuk (dari peri ais)
  • 225g gula halus (1 cawan rata + 2sb rata)
  • 220g tepung gandum( 2cwan rata)
  • 1 sk baking powder
  • 1 sb ovalette
  • 150ml susu cair
  • 1/2 sk garam
  • 100 ml minyak jagung/sayuran
  • 1 sk esen vanilla
  • 2 sb serbuk koko (di bancuh dengan sedikit air panas air panas)/ 2 sk choc paste
  • choc chips secukupnya
Cara-cara
  1. Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak,serbuk koko dan choc chips.
  2. Pukul adunan hingga sebati dan gebu.Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.
  3. Adunan dibahagi 2 dan satu bahagian dicampur dengan bancuhan serbuk koko tadi. Yang lagi satu dibiarkan putih begitu sahaja.
  4.  Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama (adunan berwarna putih) dan tabur secukup choc chips dipermukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
  5. Buat hingga habis lapisan seterusnya diselang selikan dengan adunan coklat tadi. Adunan coklat tak perlu ditabur choc chips.
  6. Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
  7.  Setelah kek masak,biarkan di dlm loyang selama 10 min kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya sejuk.



p/s: saya minta maaf banyak2 sebab kebelakangan ni jarang bw ke blog kawan2. andai ada yang berkecil hati, maaf ye sebab saya memang cuba sebaik mungkin bahagikan masa dengan hal anak2 dan juga dengan dunia luar. Insya Allah, sekiranya berkelapangan saya cuba jejak balik sesapa yang selalu datang..terima kasih semua..:))

27 comments:

♥ Cmª shIemª ♥ said...

menggoda tekak sungguh kek akak tu..
nyum3..

ketupat palas mmg sedap..bukan mengidam dah..pebret cma gak ni..
nak rase ketupat palas buatan mak cma moh le dtg beraye nnti.. :p

xmengapa kak..sudahkan mana yg penting dulu.. cma setia membaca disini :)

yatie chomeyl said...

I xreti buat, I nak order dgn u je lah boleh? hehe

Acik Erna said...

assalam kamalia..tak kecil hati pun..faham kesibukan lia..
pandai dah lia buat kek..balik nanti jangan dilupakan kemahiran tu..teruskan buat sendiri

sabar dubai said...

salam kak lia..

kite mmg da lame nk buat kek berlapis2 ni..last2 jadik kuih lapis aje smlm...sbb ape..xlarat dah nk berdiri lelame..smpi masak kene ltk kerusi hehehe..cantik kek tuh..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

jelezzz nmpk sgt yummy
rajin betui uols curik masa ryori mcm2 even anak ramai....oishii sou nnt nak try yg ni plak ngeee

desperate mama said...

sedapnyeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!

MUMMYIZZ @4 Hero Izz said...

sodap nie...

Asmara said...

tetiba rasa nak buat pulak ni. tp coklat cip abis, coklat rice byk giler, ganti tu boleh tak ek. hehe.. kalau jadi ai post kat blog. kihkih..

Ida,Japan said...

rajinnye lia...nanti2 leh la buat gak ni..oishii ne...
psst...sorry dh lama k'ida tak sempat nk terjah sini

Bicara Kak Noor said...

salam Lia,aduss sedap nampak tu kalau bab coklat ni anak akak mmg suka habis ni kena cari bahan dulu pastu boleh lah tiru meniru hehe

nur easy said...

dalam pada dia sibuk tu pun jadi lg macam2 masakannya..;) rajin sungguh

Aziela said...

Korang nie rajin betul lah... Akak x berani buat kek atau roti sbb tak ada mesin yg nak tolong..hehehehehhehe. Pakai tulang 4 kerat nie, alahaii..segan plak.

pena rozie said...

mintak copy yer....

Ucu Faridah said...

ucu pun ngidam jugak gak ni..ngidam nk mkn air tangan lia...huhuhu...

Kamalia said...

cma:
memnag saja goda cma..nnt boleh beli je cma kan..
uwaa.sedapnya cma..bestla mak cma pandai buat,takpe insya Allah next year akk jenjalan ke rumah mak cma ye.boleh makan ketupat palas..

yatie:
u nak ke?kalau nak, boleh je i buatkan..nnt i tanya u balik ek..

acik erna:
wsalam acik..terima kasih acik.ni yang sayang lebih kat acik ni.hehe
Insya Allah acik,memnag ingat nak teruskan..

sabar dubai:
wsalam sabar..haha,kelakarla pulak bila baca komen sabar ni..akk mmg tak terel buat kuih lapis,lagpun anak2 tak suka sanagt..mmg,penat sungguh berdiri.sakait kaki mak ni..:p

ayu:
haisshh..xdela rajin mana pun.kadang2 kalu teringin tu yang buat tu..cubal sedap tau..haha

fidza:
fidza..nnt beli jela..dah nak raya nih.mmg sodap.

Kamalia said...

mummyizz:
sodap sungguh..omak ea yang banyak makan..haha

kak as:
boleh kot kak..buatla.saya malas nakkukus tapi saya bakar dlm microwave oven..okla sbb dia mmg nak guna api atas je pun..

ida japan:
oishiii..ala,xdela rajin sanagt pum kak..ini kebetulan angi R tu datang..say apun dahlama tak terjah sana..sory jugak..

bicara kak noor:
wsalam kak nor..bebudak mmg suka kak..mak budak pun sama jugak sbnrnya..buat ka.silakan..

easy:
hehe..alhamdulillah,time rajin datang tu bolehla buat..

aziela:
kahkah...akk,kalau saya kat malaysia belum tentu saya rajin macam ni..ni sbb takde jualkan,tu yg sume bnda nak ken abuat sndiri tuh..hehe

pena rozie:
silakan..silakan..

FnF Simple Life said...

salam Lia...hepi anniversary to Lia n husband...sowi lmbt wish... kek tu sy terpikat... sgt cantik kejadian nye.

Hanis MY said...

ya ampunnn pengsan! nampak sedap bangat... pg morioka nak request kek ni la hehe entah bila la tu tunggu akachan besar sikit...

Juwita Jamaludin said...

Cantik.. Rajin lia.. Suka akak tgk.. Bila la nak try.. Nampak je dah tahu sedap

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wow!!!! sedap niii... wah masuk sini tak bagi salam terus menjerit yaa.. Assalammualaikum Kamelia... wahh kek tu nampak cantik dan sedap! bahan pun mudah dan ringkas! resipi macam ni Ksha suka sangat.. sebab mudah hehee.. tapi.. erkkk bab melapis tu pulak hadoiii.. nanti ehh bila dah ada mood rajin tiba sure nak try yang ini.. macehhh

Nadiah Sidek said...

nak kena belajar juga buat kek lapis gini sebelum balik for good. nanti balik malaysia belum tentu rajin..al-maklumlah, boleh beli je :p

ADEEYA said...

Tergoda melihatnya :)

kayrul-shah said...

rajin betul lia..untung anak-anak..

kayrul dulu masa pregnant pun mengidam nak makan ketupat palas. Nak pulak yang mak buat jer..Mula tue kecewa la coz raya belah hubby kat johor x de la ketupat malas..mujur la lepas raya tue ayah bawakan ketupat palas ke rumah..Rasanya 15 biji kayrul bantai sorang jer...hehehe

Sekarang kalau teringin lagi nak makan ketupat palas, beli jer pulut...dapat la lepas kempunan...

Tahun nie raya belah mak, dapat la makan ketupat palas puas-puas lagi...

Rasanya kat rumah izah daud ada resepi ketupat palas...cuba cari

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

sedapnya..nengok kek lapis lia buat ni...sgt2 rajin la lia ni..bagus2..

sama la kita lia x berkesempatan sgt nak BW ke blog kawan2, kena utamakan tugas yg utama dulu kan..

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

is folo sini, intai2 puree untuk my lil princess nur 'aisya humaira (^___^)

Nur-nba said...

Salam.. Kak Kamalia, Nur nak sikit... Sedapnya melihat kek lapis ni.. Menggoda tekak.. :)

Myra Jay said...

Sedap nampak kek lapis tu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...