Pages

Sunday, 10 June 2012

Ryusendo Cave

Salam wbt. Update cerita berjalan ke ryusendo pulak. Yang ni kami pergi dengan kohai, satu kereta je pun. Bertolak dalam pukul 9.20 pagi dan perjalanan mengambil masa dalam 2jam: 82km (kena lalu gunung-ganang dan jalan yang kecik bengkak-bengkok-rasa-lepas-tu-penim-nak-muntah). Dari Morioka kami ikut jalan ke Lake Gando dan terus ke Iwaizumi. Terima kasih kepada Mr Navi yang meng'guide' kami sepanjang perjalanan. Mr Navi memang dah banyak sungguh berjasa kepada kami sepanjang kami duduk di sini. Setakat ni masih boleh dipercayai lagi..hehe.

Serba sedikit tentang Ryusendo. Ryusendo= dragon cave. Ryusendo adalah salah satu the Three Great Limestone in Japan and national natural monument. Keluasan gua ini adalah melebihi 3100 meter tidak termasuk bahagian yang belum diterokai lagi. Di dalam gua ni kita boleh tengok adanya air tasik yang begitu jernih airnya dan juga air sungai yang mengalir begitu deras. Lebih kurang macam Gua Kelam kat Perlis jugakla. Saya pernah pergi Gua Kelam zaman kecik dulu. Tak tahu sekarang macam aman keadaan gua tu sekarangkan. Ok, sambung lagi. Di dalam gua tu ada empat kolam cuma yang dibuka hanyalah 3 sahaja. Untuk permandangan yang cantik sekali adalah di kolam yang ke 3 dengan kedalaman 98 meters dan ketiga-tiga kolam di situ menunjukkan emerald- green water yang sangat cantik. Masya Allah. Air tu memang sangat jernih dan dikatakan Ryusendo merupakan salah satu air yang paling jernih di dunia. Satu ujian juga telah dibuat untuk menguji kejernihan air di sini. Selain itu kita boleh jugak tengok bentuk unik stalactites dan stalagmites (sila ingat balik macam mana 2 benda ni terbentuk.;p). Dalam masa yang sama, kalau ada rezeki kita boleh jugak jumpa kelawar telinga panjang. Serius, sangat panjang. Takut saya tengok sampai tak selera nak ambik gambar dia..huhu.

ingat tak saya pernah pergi sini time winter dulu..tempat paling sejuk di Honshu
kalau nak ke Ryusendo tu kami akan lalu Lake Gando ni.
Masya Allah, sangat hijau permandangan di sini..
tak berhenti pun, ambik gambar dari dalam kereta ja. 
dah sampai..
setelah penim lalu gunung-ganang, jalan bengkang-bengkok..
bagus anak-anak, takde yang muntah..syabas betey..

mula-mula sampai kami disambut dengan bunyi deruan air sungai yang mengalir deras 
eceh..bersastera la pulop ye..haha
air yang sangat jernih..
terbayang kalau mandi best ni..tapi for sure air sejuk beku lagi..huhu
salah satu kelebihan Ryusendo dengan adanya mata air ini..
boleh diminum begitu sahaja..
air ni sangat sejuk, bila lalu kat tekak tu rasa nyaman sungguh..:))
Amni tanya"kakak, kenapa air ni tak boleh berhenti?"..haha
kakak pun menerangkan jawapan yang diminta..
mama sebenarnya minum sikit ja pun..gambar tu eksen ja lebih..ekeke
twins toksah cakapla bila nampak air ni..
manjang duduk depan tu ja..main air.
anak sapala tu..hoho
ni saya rasa di tasik yang pertama kot..
nampak tak terang sangat pulak..gomen
apapun, kalau tengok depan mata memang sangat cantik..
mesti ada pelancong sebelum ni yang throw coins kat dalam tu kan..
tu sebab diorang terpaksa letak signboard tu kot..hehe
ni suhu kat dalam tu..memang sangat sejuk tapi takdela sampai gigil pun
dah biasa pun ye jugak kot..
a
saya ni imaginasi tersangat tinggi..
time saya lalu kat sinikan, waktu saya agak ketinggalan jauh di belakang tau..
saya terpikir, kalau saya jatuh kat dalam ni camne ye?
dahla tengah dukung Afiya sekalikan..haha.
ntah ape-apekan saya nih..tapi serius waktu lalu kat jambatan ni sangat menakutkan..
Afiya time ni dah macam ngantuk sangat ..
mama gigih lagi nak ambik gambar bagai..
balik rumah tengok camera, beria la belek kot2 ada entity/makhluk lain kat belakang tu ke..huhu
takuitt mak..:p
ni saya tak tahu lorong mana dah..
saay rasa pict ni nampak cool dan awesome so saya letakla kat sini..tq incik kamil..:p
yang sebelah kanan tu rasanya dari tasik nombor 3..
pantulan cahaya menunjukkan gambar tangga naik ke atas..
Masya Allah..jernih sungguh
stalactites dan stalagmites di mana-mana sahaja..*dah nama pun masuk gua kan.mestilah ada dak.haha*
tengok, baju saya pun basah sikit-sikit..air menitik di sana sini..
gambar atas tu menunjukkan kedalaman tasik tu..
ok..ni nak cerita pasal tangga pulak..
balik dari trip ni kan, kaki saya sakit sangat..yela,dah lama tak exercise kan,
jadi bila kena turun naik tangga yang tinggi lagi curam, 
memang terperanjatla otot kaki ni..
serius, lepas keluar dari gua ni kan, mental dan fizikal sanagt penat..haha
mental penat sebab penat nak bagitahu diri sendiri..ok, you can do it babe..you can do it babe!..
..haisshh..rasa nak pitam ok.
see..tangga ni sangat tinggi dan curam yang amat.lepas tu kecik-kecik je tangga tu..
ni tangga nak naik ke atas tau..memang mencabar sungguh..
kesian anak-anak, takut..dah la gelapkan, pastu kena naik tangga yang tinggi pulak..huhu
sorila anak-anak ye..mama dan babah tak tahu pulak ada tangga yang menakutkan ni..
yang dibawah tu adalah tasik no 3..
nak tunjuk tangga lagi satu tu, tapi takdela pulak tangga untuk turun tu..
tangga yang tu pulak rasa nak nangis tau..
budak  bertiga ni dah sibuk nak pegang dengan mama dan babah, tapikan tangga tu boleh muat seorang je..
berbuihla mulut ni bagi kata semangat kat diorang..haha
yang bestnya trip dengan kohai ni diorang sangat ringan tulang tengok-tengokkan anak kami..hehe
jadi, takdela penim sangat nak menjaganya..
terima kasih uolss..
wajah ceria sebelum kena naik tangga yang tinggi..
memang sangat cantik..
sungai yang sangat bersih dan air yang sangat jernih..*agak2 berapa kali dah saya ulang word jernih?*
anak-anak time ni nak turun dah tapi nasib la banyak batu kat situ..
agak susah jugakla kalau diorang nak curik2 turun tu..haha, tak dapat main air..:p.
dragon...makan budak ni..
sesuai dengan nama dragon cave, jadi harusla ada patung dragon di situ..
Mr K pantang nampak ikan salai begini..feveret dia tau.
ikan tu hanya dilumur dengan garam je, pastu dibakar..jangan tanya ikan apo.mak tak tahu nama ikan..;p
lagi satu tu tauhu bakar, boleh dimakan, hanya disalut dengan kuah kacang ja...Amni suka tau.
yang bahagian depan tu mochi bakar disalut dengan kuah kacang jugak..
lepas keluar tu, semua kebulur..
makan time..
macam biasa, mak kan agak femalas, mak buat nasik lomak jo, ayam masak merah, ayam goyeng
adik2 ni buat bihun goreng yang super sedap..banyak sungguh saya makan..
orang lain masakkan memang sodap..
pastu adala kek batik arora yang sedap jugak..anak-anak suka..
pastu bubur kacang hijau yang sodap gak..
haisshh..sume sodapla..

p/s: ok..yang ni memang serius penat buat entry ni..banyak sungguh gambar, tapi malas nak buat lagi terus masuk sekali sume..hehe.sorila ye.banyak sangat gambar..




13 comments:

Shahriah Abdullah Novelis said...

As'Kum MamaTomei Subhannalahhhhhh cantiknya.... cantik sangat terpukau mata yang memandang tak berkelip2 sha suka sangat memang tak merasalah nak ke gua yang cantik dengan airnya yang jernih tu.. sha memang sukakan kehijauan mulalah berangan2 hehehe... idea pun mulalah mencurah2.. bestnya.. tq kerana sudi berkongsi..:))

ADEEYA said...

Lawanyaa lake ! :D

Bicara Kak Noor said...

salam mama tomeii...
best nye tempat tu dan menyasyikan sungguh akak tngok untungnya mama tomeii dpt pergi tempat2 yg macam tu akak gua kelam pun belum sampai apa lagi kat negara Jepun tu aduiii..

Acik Erna said...

assalam kamalia..malas2 pun update jugak besert gambar..dapat jugak acik tengok..

Myra Jay said...

SubhanaAllah, terpegun tengok, memang cantik pemandangan semua ni..


Dan pglaman menarik jugak tuh :)

nur easy said...

beraninya masuk gua.. hehe...
subhanallah cantik betul sungai tu... rasa nak terjun je..eh adeh sakit byk batu..;)

yatie chomeyl said...

ya Allah..sangat2 cantik tempat ni....masya Allah, rasa tak puas tengok gambar2 tu. xmo scroll down sbb nk tgk gmbr tu slow2

Nadiah Sidek said...

seumur hidup nadiah belum pernah masuk gua. kesian, kan? :p

paling suka tengok gambar sungai tu! cantik!

FnF Simple Life said...

salam Lia...cantik sungguh tempat ni...pernah juga masuk gua kat Mt Fuji...last2 papa ngn anak sulung je masuk... saya ngn anak sorang lagi naik balik sebab licin...takut jatuh. tunggu kat luar je akhirnya...

gua ni jauh lebih cantik dari gua yg kami masuk kat mt fuji tu...seyes dgn air sungai tu pulak...Subhanallah

ieedaz @ mama_isha said...

cantek sgt2 view kt ctu.. bilelah dpt kesana agaknya..

Juwita Jamaludin said...

Best jalan2.. Masuk gua memang kasang terfikir mcm2 tambah licin2 tu.. Hikhik.. Lawsk je baca apa lia tulis..:)

Hanis Azla said...

subhanallah.. cantiknya tempat tu.. mmg akak terpaku tgk gambar2 tu.. rasa damai sgt..

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam kak lia...
wah...cma tgk satu persatu pic dlm entri ni...sgt cantik,,,teruja!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...