Pages

Tuesday, 12 June 2012

Kek Batik Arora dan Strawberry Shortcake

Salam wbt. Kek Batik Arora. Pertama kali buat selepas saya makan bila pergi Ryusendo hari tu. Time tu kohai bawak kek ni dan saya tengok anak-anak pun suka, saya pun mencuba la. Macam yang sesapa yang pernah cuba dan makan, kek ni memang sedap. Saya cuma letak perisa orange je pun *itu je yang ado* Nak mengulang buat tu mama dia agak malas sikit..haha, lagipun banyak guna pewarna kan, tak berapa elok untuk kesihatan gamaknya. Maybe boleh buat yang plain color je kot, rasanya takde bezakan..kan..kan..betul tak? Saya teringin jugak nak buat rainbow cake tu tapi kena guna sampai 6 pewarna terus jadi malas..Takpe, bolehla cuba sekali nanti kot.

Resipi saya ambik dari Cida de' Nuanza. Saja letak kat sini nanti mana tahu Amni dah besar teringin nak buat kek ke..ataupun Faeiz dan Faeiq rajin nak cuba ke..haha. Terima kasih buat penyumbang resipi.
Kek Batik Arora

Bahan2:
250 g mentega
100  gram gula castor
1/2  cawan susu pekat manis- leh guna 3/4 cwn utk lebih manis
250 g tepung gandum
6 biji telur
2 sudu teh baking powder
5 jenis pewarna dan perisa

cara:
pukul mentega + gula sampai kembang memutih
masukkan susu pekat manis
pukul sebati
masukkan telur sebiji dan pukul lagi..ulang sampai semua telur habis
ayak tepung + baking powder
masukkan kedalam adunan
pukul lagi sampai adunan sebati

bahagikan adunan kpd 5 bhgn..
warnakan + perisakan ikut kesukaan
sediakan loyang...
tompok2an setiap warna dlm loyang sampai habis
(setiap tompok 1 senduk)

bakar pd suhu 160-180 darjah celsius selama 45 mnt - 1 jam
(aku guna api bwh shj)

*********************************************************************************

yang ni pulak strawberry shortcake.
lama dah buat ni..
ada satu waktu tu satu minggu sampai 2 kali saya buat.
tengah musim buah dia, senangla nak beli buah yang besar-besarkan..
sekarang ni kalau nak beli harga dah mahal sikit pastu buah pun tak berapa nak besar..


16 comments:

♥ Cmª shIemª ♥ said...

aduh.....dua2 kek ni buat tergoda selera..
tq for sharing ye kak..mane tahu kot2 rajin tgn nk mmbuat..doa2kanlah menjadi.. :)

♥ Cmª shIemª ♥ said...
This comment has been removed by the author.
Asmara said...

Ichigo dah takde kat sini. skrg dah musim sakuranbo. frust nak cari ichigo haritu.
*kek kaler2 x elok sgt kan. kita guna kaler mild je pun dah ok ek. hehe..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wow! 2-2 best!!! so colourfull dan strawberry shortcake tu sweet aje kaler dia.. suka tengok..:))

Acik Erna said...

spai dua tu..rajin kamalia..acik belum pernh cuba buat kek batik tu..

Nur-nba said...

Wahh sampai 2 kek.. sedap2 pula tu.. Nur tak berapa nak rajin buat kek.. Mlm tadi tiba2 teringin nak makan pengat pisang, terus buat satu periuk.. Nak habiskan stok pisang dari kg.. hehe

FnF Simple Life said...

Aiseh...mood membaking tersangatlah low nye skrg...bw tgk kek ni mengancam habis...ichigo pun dh xde skrg...

sos seribu pulau beli kat indonesia...negara yg ada seribu pulau...hehe...sos salad seize sebenarnye...sos salad seize paling paling sedap so far yg pernah ditelan ;)

Qasey Honey said...

asslm Mama Tomeii..wah sgt teruja tgk kedua2 resepi tu...

1st kek arora tu..QH lum penah cuba lg...suka tgk sgt mnarik kalernye..

2nd stoberi shortcake tu sgt comeii..geram tgk..dgn deco yg mnarik tu...teruja pulak nk mcuba jugak..

Amie said...

Tahniahlah Kamalia.... rajin mencuba, menjadi akhirnya, kagum! Kak Amie masih lagi terkial-kial nak cuba itu ini berkaitan cake dll...

Nadiah Sidek said...

cantiknya akak buat strawberry shortcake

Marya Yusof said...

As salam Mama Lia,

Hehehee... rasa cute lak panggil camtu... jgn marah tau! :))

Eh, hubby Lia marah ke kita salah tulis nama aritu...kekekek... tak perasan pankai type jek ;p

Nak tirulah resepi for Arora batik tu... Simpan nnt mood rajin nak buat... heheee... Skrg ni mesti strawberry sgt2 murah kan... Bestlah mamam & leh buat mandi strawberry nnt! :)))

Lady Lavender said...

cantiknya batik arora!! Teringin nak cuba gak lah...Tapi saya takde kaler cantik2 mcm lia :-) - ehee..alasan ke tu??

nur easy said...

shock skjap tgk keindahan shortcake mu itu.. hahaha

Ucu Faridah said...

amboi2....suke tau buat orang sakit hati...nk tahu tak sebb ape ucu sakit hati...sebabnya kekonon masa birthday hari tu nk buatlah strawberry shortcake...tapi hampeehhhhh..sampai lah ke hari ni..tak merasa lagi..

Mamasya said...

Salam Kamalia.cantik dan ceria kek batik arora dan strawberry shortcake tu nampak sedapnya....

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

asik jamu mata tgk kek jerk la, terliur nengok nak buat x pandai + malas..hhee..

dua2 kek ni cantik kaler dia..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...