Pages

Thursday, 12 July 2012

Mutton Kadai

Salam wbt. 1st time makan mutton kadai ni di kedai halal kat sini, owner Nihonjin tapi cook dia orang India diterbang khas dari India nun. Memang terus sukala bila memula rasa tu, dan saya ni kan punyala sadisnya, ingatkan kadai tu is one of Indian spices..rupanya kadai adalah salah satu jenis koli/kuali (an Indian wok) yang digunakan khas untuk masak ni je..muahaha, itupun tahu selepas google resipi untuk mutton kadai ni. Saya masak mutton kadai ni guna je koli biasa tu, manala nak dapek kadai jenis tu kat sini..1st trial buat alhamdulillah,adalah sikit2 rasa macam kat kedai tu..eceh, tapi kalau makan kat kedai tu lagi best kot( tapi mahal!;p) Mutton kadai dia memang terbaikla awak!.Hari tu makan kat Tokyo pun kami saja jela ambik mutton kadai, tapi tak sedap sangat macam yang mamat India Morioka ni masak..eh, nak tahu (tak nak tahu sudah!), sejak kami datang sinikan, selera kami anak-beranak lebih ke arah sanala..ala, sana tu..Suka makanan India, pakistan, Bangladesh..memang sedap tau food diorang ni, tak tahu balik nanti dapat tak rasa yang sesedap macam ni..Kena rajin mencari la gamaknya..:p

ni 1st attempt buat,
bila memula nak suap anak-anak, diorang tak nak tau..asyik kata hot tapi masuk mulut pun tak lagi
once dah masuk mulut, terus mintak tanpa henti. lagi dan lagi..
suka mak tau!
memula masak, capsicum takde pulak kat rumah ni..
2nd attempt masak baru letak..
bila ada capsicum bau dia sangat wangi deh..
saya letak capsicum ni sebab kat kedai Kabab tu dia ada letak capsicum jugak..
memang hari tu beli mutton 1kg buat mutton kadai je semata..
ingatkan nak buat beriyani jugak tapi dah big boss requested kadai, kita pun kadai jugakla..
terima kasih kepada empunya resipi, saya guna resipi dia agak simple sikit dari yang lain..:)

Mutton Kadai
source: here
Ingredients: 
500 gm mutton pieces-washed and wiped 
1 tsp ginger paste
1 tsp garlic paste
1cup onion paste
1/2 cup oil
1 tbsp cumin seeds
2-3 bay leaves (tak letak..takdo)
2 tsp garam masala (used 2tbsp)
1 tbsp salt
1/2 tsp powdered turmeric
2 tbsp powdered coriander seeds
1/2 tsp powdered red pepper
3 cups (500 gm) finely chopped tomatoes

Method: 
Heat oil and add the cumin and bay leaf. When seeds splutter, add the ginger, garlic and onion and saute over high heat till light brown.
Add garam masala, salt, turmeric, coriander powder and red pepper.
Keeping heat high, add meat and turn around till slightly opaque.
Lower heat and let the meat cook, covered, stirring occasionally, till the water dries up and fat separates.
Add tomatoes and let it simmer, till fat separates. Serve hot garnished with coriander leaves.


13 comments:

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

darl ai suka makan mutton
tapi ai x blh sure sakit kepala nnt...nmpk sgt sedap uols....kat kedai pakistan sini menu wajib mmg ada mutton ngan chicken curry

♥ Cmª shIemª ♥ said...

sdpnye tgh...
tahan je la perut ni sbb cma xmkn mutton..ehehe..klu ganti ngan beef ok x kak?

SURIA AMANDA said...

hurm...tersa2 plak kat tekak...kena cari mamak la sat lagi ni...

Kamalia said...

lady ayu:
uols buat campurla ayam dengan mutton ni..so that,uols ambik ayam je and darl ambik mutton..hehe

cma:
boleh cma..nak ganti dengan beef pun boleh,ayam pun sodap jugak tau..

suria amanda:
hehe..bagis aya sedapla..cuba carik mana tau ada diorg jual ke..

nur easy said...

itulah kan.. cheese nan kat sana, tak jumpa kat sini dah.. y gebu gebas kari melikat isk isk isk


p/s: TM ni liat juga makan supplement, sampai maknya ni pun kdg2 lupa. tp kalau dia sihat, dia mmg kuat makan. cuma dia makan kerap, kuantiti sikit. so xtau nak ckp samada apptn tu serasi tak kat dia. hehe lain orang kdg2 lain serapannya kn..;)

Aziela said...

ooo...kadai tu kuali ropernyer. Mcm mana rupa kuali tu Lia...?

Amie said...

Terliur pulak dengar cerita pasal Mutton Kadai ni...mmmm, kalaulah dapat rasa, Amie ni memang jenis yang suka cuba pelbagai resepi!

FnF Simple Life said...

fuh special nye masak Indian food lagi tuh... asben sy pun suka sgt mutton tapi selalu saya grill je... tak pun buat kari atau masak kurma je... tak ada lak mutton kadai kat restoren India kat Chiba nih.

zila norazila said...

special btl namanya..he hehe nnt boleh cuba jgk la:)

Nur-nba said...

Nampak sangat sedap.. Suka juga mutton.. Kadai tu rupanya kuali.. ingat apa.. :)

Kak, kalau kita tak puji masakan sendiri, siapa lagi... hehe

(Pstt.. kak kalau boleh nak jamah sikit... nyumm nyum.. )

munna said...

aduhai sedapnya....kak rmuah ni munna je yg makan mutton....en abg tak boleh makan pening kepala dibuatnya

Asmara said...

diorang ni kan guna rencah yg jual kat kedai2 halal ni. ala yg jenama shan la, Ahmed tu la. ada la beli beberapa tu, tapi tak berapa nak sama mcm kedai buat. hehe..

krishna said...

Thnx for providing us idea to make this recipe I hope Girls are mostly enjoy it..http://www.superbrecipes.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...