Pages

Saturday, 28 July 2012

Diari Ramadhan..

Salam wbt..diari la kononnya.haha..serius, rindu sungguh nak berblog dan blog walking ke blog kawan-kawan. Mesti ramai yang malas nak datang sini dah. Padan muka kamalia.!;p


Tetiba bulan posa ni jadual saya memang padat sungguh.(poyo sungguh kan..haha). Memandangkan terpaksa jadi ibu tunggal selama 9 hari dari mula kita berpuasa hari tu sampaila hari ahad esok. Memang kadang-kadang tu rasa tak cukup nafas tau. Kalau pagi tu dah bagi anak mandi dan makan, lepas tu ada sesi untuk penambahan rohani saya pulak. Lepas tu layan si kecik tu pulak. Lepas tu bagi /masak lunch untuk bebudak pulak. Untuk lauk berbuka saya, saya masak terus tengah hari tu. Lepas tu kena layan bebudak ni lagi. Buatla aktiviti apa2 kalau time saya malas dan penat, saya biarkan je diorang main. Since twins ni tak take nap, jadi dalam pukul 6 petang dah tido tapi pukul 5.30 pagi dah bangun balik. So, boleh bayangkan la macam mana ting tong kepala saya jadinya. Kadang-kadang, memang dapat tido dalam 3-4jam je. Pastu hari tu anak-anak pulak demam, lepas tu saya pulak demam. hehe. tapikan, sebenarnya bila dah dalam situasi macam ni, saya tak sangka saya boleh handle semua ni tau.;p


Kalau macam saya ni pulak jenis cepat lembek. Memang dari kecik, kalau berpuasa je, petang lepas asar saya akan jadi lembek. Sampai sekarang tau. Itu yang saya kena masak tengah hari macam biasa, sebabnya kalau masak lepas asar kadang-kadang rasa nak pitam. Kalau setakat nak goreng kuih ke, masih larat lagi nak berdiri tapi jangan kena masak lauk semua time tu. Memang rasa sesak nafas jadinya. Tapi memandangkan yang saya ni kena masak untuk berbuka untuk saya seorang je, kadang-kadang buat la nasik goreng pemalas atau bihun goreng pemalas. Laki takde kat rumah best jugakla takyah nak kena pikir nak masak apa tapi ada jugak yang tak bestnya..saya tak berselera nak makan sangat. huhu. Bila timbang berat saya hari ke 6 berpuasa tu, berat dah turun 2 kilo.muahaha..tanjat maimon time tu tau..hahah. yela, selalunya kalau nak turun sekilo pun bukan main payah tau! Maybe sebab penat kena layan anak sorang-sorang jugak kot..


Target tahun ni tak nak buat kuih raya.eheh.. tak mo pikir pasal kuih raya ke..langsir raya ke(tetiba nak pikir pasal langsir pulak. memang selama ni pakai langsir yang sama  je kot..;p)
.Eceh, berlagak tak nak pikir pasal kuih raya konon padahal sebenarnya Mr K dah sesiap beli kuih raya pastu kakak saya pun banyak jugak kirim kuih raya. Yang penting tart nenas sebalang dia kirimkan. Alhamdulillah..rezeki.rezeki.. Terima kasih kakakku! i lap u..


Saya takde pun post lagi gambar masakan kan.sadis! yela, setakat masak nasik goreng takkan nak letak kot.;p


Oklah..ni nak siapkan entry tuk seminggu..(kononnya la..harap2 kerajinan tu ada..hehe)





7 comments:

lady lavender said...

salam ramadhan & selamat berpuasa lia :-)

p/s: dpt bayangkan camana sorang2 duk melayan semua kerenah & peel anak. Penaattt!!

Asmara said...

nak tart nenas! kihkih.. xde gurau je. :D supermom yg hebat sungguh boleh handle 4 anak kecil dlm tempoh 9 hari berpuasa. kagum2!!

Marya Yusof said...

Kalaulah sini boleh post tart nenas tanpa hancur, cepat & selamat....huwaaaaaaa!!!

Saya Iman seorg pun macam nak pitam jgk... Tabik toink2 Lia :))

Mixed-family in da house.... said...

Hihihihi...wow kak lia....turun 2kg tuh....mesti suka hati lah tuh ....kihkigkih...apapun, akak dh berjaya jadik supermak ! syabas betey (eh tetiba kan....)

ieedaz @ mama_isha said...

Salam ramadhan kak:-)

♥ Cmª shIemª ♥ said...

cargas akak!
cma dok umah weekend ngan anak2 pun penuh pancaroba dan ketahanan diri..

miahaha..cuba nk elakkan bertukar jadi hijo.. insyaallah..

wahh,,sampai sebalang tart nenas you..

kelas akak.. :)

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

Salam Ramadhan buat lia n family..

eija slamber jerk masak nasi goreng biasa pun eija post kat dlm blog eija tu..iye la kita jarang masak yg besh2 ni, so whatever yg kita masak, kita letak jerk dlm blog kita..hik2...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...