Pages

Tuesday, 10 July 2012

Afiya is 1!

Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah! Ahad lepas; 8hb 7 genapla usia Afiya setahun. phew..macam tak caya je kan, pejam celik dah setahun dah. Sekarang ni masih lagi berjalan setapak dua je, lepas tu dah tak mo jalan..hehe. Kalau bab bercakap tu, dia ni memang pantang orang makan, mesti dia akan cakap "nak..nak..nak." selagi tak bagi , selagi tu dia akan cakap macam tu je. Lagi satu dia ni sangat garang, haishh..kalau dia tak suka, mesti sibuk la marah orang..Gigi dah ada 2 batang, sebelum ni bila nak teething tu dia memang tak nak makan langsung. Sekarang ni baru ok sikit, dapatla 5-6 suap kot..Okla kan daripada dia tak makan langsung. 
Jom tengok gambar la ye..nanti lain hari saya update pasal dia lagi ye.*tetiba tak tahu nak cerita apa dah..;p*
ececeh, dah boleh buat toncet tu..hehe
tapi time nak ikat ni memang susah yang amat tau.
kena bagi dia susu baru boleh buat, 
kalau tak dia akan marah sambil tepis-tepis tangan, tak pun dia menangis jadinya..
awww..ada tiara lagi kat kepala dia tuh..
princess la kununnya hari tu..
ni tadi time edit gambar ni, Amni pun cakapla, " Afiya jadi princess ke mama?"
nasib la dia tak mintak buat tuk dia pulak.mama malas la kakak..;p
Actually time ni dia agak pelik tau, "kenapa la aku kena pegang pisau pulak ni"?haha
pastu "kenapa sume orang pandang aku semacam je ni..siap gomol-gomol aku lagi"..
okla dia hari tu, dengan adik2 perempuan yang lain dia ok je, suka la kena dukung bagai..
tapi, time budak lelaki cuba tegur dia je, terus nangis..haishhh.
tengok muka Afiya dan Faeiq..excited tuh..
hehe, soryla anak-anak..dah lama mama dan babah tak buat makan-makan besar macam ni kan.
selalunya kami buat makan-makan tetiap kali birthday anak-anak,
 tapi tahun ni tak berkesempatan gamaknya, babah busy sokmo..
 kalau buat makan-makan pun, bila ada family adik-adik ni yang datang, 
memang kami akan jemputla datang makan kat rumah..
anak-anak ni sukala dapat jumpa nenek angkat..ramai tau nenek angkat diorang ni..hehe
macam Faeiq dan Faeiz pulak, birthday diorang time babah pergi conference ke Copenhagen hari tu, 
so mama buat kek pastu celebrate berlima je..:(
itu yang hari ahad tu saya buat kek lagi satu khas untuk budak bertiga tu..
sukala dapat potong kek sekali denagn Afiya...:))
Rainbow cake *pitam 2 hari berturut-turut buat rainbow cake*
lagi satu Strawberry cheesecake..
saya masak Nasi ayam penyet..
memang suka guna resipi ni je, sedap kena dengan selera kami..
saya duk belek2 label nasi tu tadi, rupanya saya tak pernah buat entry nasi ayam ni ye..
takpo, boleh tengok kat my resipi je, dari blogresipi(ijan finland)
ada tempe goreng, tauhu goreng, sambal dia sekali..
terima kasih Mr K tolong gorengkan semua benda di atas tu..
lagi saya buat mee kari..karipap..
adik2 onna bawak kuih ketayap dan butter cookies..oishii.
ni gambar Afiya hari sabtu hari tu..
itu gambar dia berdiri je, ingat kan nak la dia berjalankan.
nampaknya dia lagi suka berdukung dari berjalan.;p
takpe Afiya, mama dan babah tak kisah pun..:))
terima kasih auntie As dan Auntie Hanis bagi baju tu kat saya..
baju pink auntie As bagi dah lama dah, sekarang ni baru muat..:)
gambar Afiya dari lahir hingga umur 8 mo..
sayang Afiya, semoga menjadi anak yang solehah, membesar dengan sihatnya, 
semoga mempunyai peribadi yang mulia dan akhlak yang terpuji,
semoga menjadi anak penyejuk mata,
mama, babah, kakak, abg faeiz dan abg faeiq sayang afiya..muah..muah..muahhh..

*********************************************************************************

Terima kasih kepada yang masih sudi datang ke bolg saya ni..
ada jugak yang bertanya, saya sihat ke tidak dan kenapa jarang update blog?
Alhamdulillah, kami sekeluarga semua sihat sejahtera. Jarang update blog disebabkan kekangan masa sebenarnya, dengan anak-anak lagi, dengan kerja rumah lagi (macam la orang lain tak jaga anak ye dak..macam saya sorang je yang bz), eh macam-macam la yang saya buat..;p
malas pun ye sebenarnya..hehe. Banyak benda nak update..meh sini saya buat list apa yang saya nak update..
  1. Big Seagulls cruising-Jodogahama
  2. Michinoku Park-Sendai
  3. Asakusa -Tokyo
  4. Tokyo Sky Tree and Sumida Aquarium
  5. Asamushi Aquarium- Aomori
  6. Jalan-jalan Sendai jumpa Hanis dan Kak As..
  7. Insya Allah, weekend ni tambah lagi satu list -trip to Hokkaido pulak..
  8. uwaaaaaaaaaaaa..bila nak update semua ni..ada sesapa yang free tak, boleh tolong updatekan..saya bagi gambar, pastu pilih,editkan..heheh*pang berkali-kali kat muka sendiri..* 




26 comments:

Acik Erna said...

happy birthday sicomel afiya..seronoknya sambut birthday dengan abang2 sekali potong kek.
semoga afiya menjadi anak yang solehah dan sihat selalu

ADEEYA said...

Happy birthday Afiya !:)

Asmara said...

cekcinyer baju besdey dier.. happy besdey Afiya sayang! Moga terus sihat membesar dengan sempurna. Amin.. :D Bz2 sempat lagi mama masak macam2 kan. Kagum betul dengan mama awak ni. hehe..
*Kek itu sungguh cantik! saya jeles sebb tak pernah buat. hihi.. gmbr dah potong xde ke? ;D

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

ontanjoubi omedetou afiya
dulu jumpa kecik lagik now dah big gurl...curlastt sgt menu,pitam tgk rajin benor ryori ni x mcm ada anak 4 org gayanyer ni.....

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Alhamdulillah...Afiya is turning 1!!
Yaallah...kejapnye rase..cma ingat,mse cma mula2 jadi reader kat blog akak ni sejak afiya lahir lagi...sedih tgk die ngan tube2 tu..sekarang dah comel sokmo!

tahniah afiya...sanah helwah afiya yg comel bam3..

merembes air liur cma tgk mkn2 tu kak..ehehe...

SURIA AMANDA said...

Happy birthday Afiya..suka tgok rambut dia..itu kalau time mandi sure panjang tu kan..hehehe..coz anak i dulu rambut mcm tu jugak..

Hanis Azla said...

rasa mcm baru lagi baca entry pasal lia pregnant, lepas tu bersalin.. tahu2 dah setahun yer.. mcm kejap sgt masa berlalu.. happy birthday untuk si manis afiya.. semoga terus membesar dengan sihat dan bijak hendaknya.. banyaknya menu dia.. dgn kek lagi.. kagum akak.. klu akak agaknya sempat goreng nugget dgn meehoon aje.. he..he..

~ yus ~ said...

lamanya tak masuk sini, mcm rasa baru baca pasal lia bersalinkan Afiya ni, alih2 dah setahun ya...huhu.

Happy birthday Afiya!

Cik TeN10 said...

Perghhh kl akak pengsan dua hati buat kek tu sy mmg surender la nk buat..hahahahh

Michinoku ? Aritunada plan nk g time golden week tgk tulips tp cuaca yg krg baik terbantut la program..cepat la update psal michinoku kouen tu..kl best leh la kitrong terjah bila2 nt :)

Happy birthday afiya :))

Aziela said...

Alalalalala....dah besarrr dah anak dara tu.. Seronoknya tengok makanan banyak2 kat situ....

nur easy said...

tetiba je dah 1yr.. selamat hari lahir afiya.. terkagum sangatlah dengan kerajinan mummy awak ni. untung sekeluarga ;)

Maira Anjami said...

Alhamdulillah..kejap je dah setahun ye Afiya yg cute^^..
semoga membesar jadi anak solehah~

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

♫ Happy 1st Bday Afiya ♫

srnoknye sumenya buat sendiri..puas hati dpt buatkan besday cake utk anak..

FnF Simple Life said...

hepi befday afiya comelll... alamak best nye nak gi hokkaido...

Amie said...

aloloooo comelnya Princess Afiya... happy birthday cayang... Kamalia tolong cubitkan sikit pipinya untuk Kak Amie ye, bagi dia nangis he he hehhh jahatnya makcik satu nih ye Afiya!

zila norazila said...

happy bthday afiya..kek ada 2 lg..bestnya...smoga jd ank yg membahagiakan keluarga kelak..amin:)

Qasey Honey said...

hppy besday Afiya...amboi keknye spi 2 lg..cantik n nmpk sedap pulak tu..

ieedaz @ mama_isha said...

epy besday buat afiya~~~~~~ moga jadi ank yg baik buat papa mama yer...

Ida,Japan said...

hepi birthday comel afiya...cedapnyer kek dan menu2 tu lia

Nadiah Sidek said...

selamat hari lahir afiya :)

LiYa HaNiF :: said...

appy beleted besday afiya...


salam kenal ^_^

munna said...

sekejap je dah setahun....happy belated birthday buat Afiya

Mas Sani said...

happy besday afiya...sebaya dengan amani lah... amani lahir 7/7 hehehe

Kamalia said...

alhamdulillah..terima kasih semua di atas ucapan dan doa untuk AFiya chan..jzkk uols..
Terharu jugak bila ada yang kata mula mengikuti/baca blog kusam ni dari mula sya mengandungkan AFiya..teringatkan macam mana saya duk berulang alik pi check up kat hospital, lepas lahir Afiya tak sihat pulak..Alhamdulillah, semuanya dapat saya harungi dengan doa kalian.
hugs ketat-ketat uols..:))

Hanis MY said...

happy belated birthday pwinses afiya comel! nasib baik muat lg baju tu.

mrs kayrul said...

happy belated birthday afiya...cepat betul afiya besar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...