Resipi di ambil dari rumah Kak Ummi..mintak izin tuk c n p ye kak, for future reference..tqvm kak..:D
KUIH BAKAR PANDAN
Resepi : Kak Wan
Bahan-bahan :
- 250 ml air
- 6 helai daun pandan(di blend bersama dan tapis) (bancuh air dengan pandan paste jek)
- 1 cawan gula
- 2 cawan tepung gandum
- 200 ml santan pekat
- 250 ml air
- 3 biji telor gred B
- 2 sudu besar mentega - dicairkan
- 1/2 sudu teh garam
- 1/4 sudu teh pewarna hijau epal
Cara-cara :-
- Sebatikan semua bahan, kacau dengan whisk hingga rata, tapis.
- Lenser acuan dengan mentega dan panaskan dalam oven sekejap pada suhu 180c.
- Keluarkan acuan dan tuangkan adunan tadi, tabur dgn bijan dan bakar selama 35 minit atau hingga masak dan kekuningan. Sejukkan sebelum dipotong.
4 comments:
hahaha..nak buat gak..gagagaga... ala cian sejuk tul.kalaau musim sejuk ni tak yah la letak sayur mayur semua dlm peti ais ye kamalia?wahh sedap la kuih bakar ni..buat kecik2 banyak kerak tu yg sedap tu
lia..tu dia kuih bakar dia..rajin dia letak dlm acuan,dah cantik dah tu...janji boleh masuk tekak
betul2...sejuk mendadak la..ayam, ikan yg wat kuar dr freezer sampai ke sudah dok keras kejung...last2 kena le rendam ngan air suam
salam kamalia..dah dua dapur dah akak pi masakk kuih ni..ni yang tak sabar nak buat ni..terliur dah ni..
izah:ngehehe..buat jgn xbuat izah,..aah,xyah letak dlm esbok pun..mmg lg sedap buat yg kecik2 camni,tp,agak leceh jugakla..nk kena buat byk kali la pulak..
ida:mmgkan..ayam n ikan sume kn rendam dlm air suam..kot x, lmbt la bole masak..
kak erna:salam akak..huhuhu..kot malas buat, kak beli jek..tp,xtau la sedap x..hehehe
Post a Comment